Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean ține un pepene verde în mână și ridică degetul mare în sus, în timp ce un sistem de lansare a rachetelor trage pe linia fontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 3 august 2022.
Un soldat ucrainean ține un pepene verde în mână și ridică degetul mare în sus, în timp ce un sistem de lansare a rachetelor trage pe linia fontului în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 3 august 2022.

Războiul din Ucraina | Estonia cere izolarea completă a Rusiei. Zelenski: Moscova se pregătește pentru un atac energetic asupra Europei

Ziua 193 a invaziei: Centrala nucleară din Zaporojie se bazează pe linia electrică de rezervă ca să funcționeze. UE spune că va face față provocării energetice dacă Rusia nu respectă contractele.

Principalele evenimente ale zilei

13:19 4.9.2022

Presă: Rusia lansează rachete de la centrala nucleară Zaporojie

Publicația Insider din Rusia a publicat o înregistrare în care se văd sisteme rusești de rachete cu lansare multiplă care trag de pe amplasamentul centralei nucleare din Zaporojie, relatează The Guardian.

Imaginile, filmate în noaptea de vineri spre sâmbătă dimineața, arată lansatoarele de rachete în apropierea unei unități energetice.

Aceasta pare să confirme faptul că Moscova folosește centrala pentru atacuri militare ofensive peste râul Nipru, așa cum a susținut anterior Ucraina.

12:17 4.9.2022

Ucraina: 50.000 de soldați ruși au fost uciși în învazie

Statul Major General al Ucrainei a prezentat duminică dimineață cea mai recentă estimare oficială a pierderilor rusești în război până acum. Potrivit cifrelor, cel puțin 49.500 de soldați ruși și-au pierdut viața din februarie.

De asemenea, forțele armate ucrainene mai spun că Rusia a pierdut 2.049 de tancuri, 4.430 de vehicule blindate de luptă, 3.276 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.147 de sisteme de artilerie, 294 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 156 de sisteme de apărare aeriană, 206 de elicoptere, 236 de avioane, 864 de drone și 15 ambarcațiuni.

Cea mai recentă informație din partea Pentagonului, de luna trecută, arată că aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei.

„Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului”, declara Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării.

Oficialul american a recunoscut că şi forţele ucrainene au suferit pierderi grele, fără să ofere detalii, Kievul raportând anterior cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în trupele sale.

10:10 4.9.2022

Ministerul Apărării al Marii Britanii: Problemele de „moral și disciplină” împiedică forțele rusești

Ministerul britanic al Apărării a publicat analiza sa zilnică referitoare la cursul răboului:

„Forțele rusești continuă să sufere din cauza problemelor de moral și disciplină în Ucraina. Pe lângă oboseala de luptă și numărul mare de pierderi, una dintre principalele nemulțumiri ale soldaților ruși desfășurați continuă probabil să fie problemele legate de plata lor.

În armata rusă, venitul trupelor constă într-un salariu de bază modest, la care se adaugă o varietate complexă de bonusuri și indemnizații. Este foarte probabil să fi existat probleme semnificative legate de neplata unor prime de luptă considerabile.

Acest lucru este cauzat, probabil, de birocrația militară ineficientă, statutului juridic neobișnuit al „operațiunii militare speciale” și, cel puțin, unei corupții evidente în rândul comandanților.

Armata rusă a eșuat în mod constant în a oferi drepturi de bază trupelor desfășurate în Ucraina, inclusiv uniforme, arme și rații adecvate, precum și salarii. Acest lucru a contribuit aproape sigur la menținerea unui moral fragil al unei mari părți a forțelor.”

09:55 4.9.2022

Germania și compania contestă afirmațiile Rusiei privind întreruperea Nord Stream

Vedere spre gazoductul Nord Stream 1 de la Marea Baltică și stația de transfer a conductei de legătură la Marea Baltică în zona industrială din Lubmin, Germania, 30 august 2022.
Vedere spre gazoductul Nord Stream 1 de la Marea Baltică și stația de transfer a conductei de legătură la Marea Baltică în zona industrială din Lubmin, Germania, 30 august 2022.

Autoritatea federală de reglementare din Germania și gigantul industrial Siemens Energy au pus la îndoială raționamentul Rusiei de a nu relua livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1.

„Defectele invocate de partea rusă nu reprezintă un motiv pentru a opri operarea (gazoductului)” a declarat autoritatea germană în domeniu, într-un raport privind aprovizionarea cu gaze a Germaniei la 3 septembrie.

Siemens Energy, care furnizează și întreține echipamentele de la stația de comprimare Portovaya de la Nord Stream 1, a declarat că este pregătită să facă toate reparațiile necesare, dar a negat că Rusia i-a cerut să facă aceste lucrări, transmite RFE/RL.

„Siemens participă la lucrările de reparații în conformitate cu contractul actual, detectează defecțiunile și este pregătită să repare scurgerile de petrol”, a declarat Gazprom pe canalul său Telegram.

Pe 2 septembrie, compania rusă controlată de stat Gazprom a declarat că o scurgere de ulei la turbinele de la stația de compresoare de la Portovaya a forțat-o să suspende pe termen nelimitat livrările de gaze, după o pauză anterioară de trei zile pentru întreținere.

Dar au apărut îndoieli cu privire la aceste afirmații după ce Siemens Energy a negat că o scurgere de ulei de acest tip ar face livrările imposibile.

„Indiferent (de orice reparații necesare), am subliniat deja de mai multe ori că există suficiente turbine suplimentare disponibile în stația de comprimare de la Portovaya pentru ca Nord Stream 1 să funcționeze”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Oprirea livrărilor de gaze a alimentat temerile că Rusia va menține conducta offline pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Moscovei pentru războiul său împotriva Ucrainei. Moscova a negat în mod repetat că folosește aprovizionarea cu energie ca armă.

În raportul său, agenția germană a mai declarat că situația aprovizionării cu gaze a Germaniei continuă să fie tensionată și că este posibilă o deteriorare suplimentară.

„Cu toate acestea, aprovizionarea cu gaze este în prezent stabilă în Germania. Deocamdată, securitatea aprovizionării continuă să fie garantată în Germania”, se arată în comunicat.

Germania, cu cea mai mare economie din Europa, a început să primească livrări de gaze din Norvegia, Belgia și Olanda, ceea ce reprezintă o schimbare majoră pentru o țară care anterior se baza în principal pe importurile din Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG