Linkuri accesibilitate

Soldat rus care patrulează pe străzile din Mariupol.
Soldat rus care patrulează pe străzile din Mariupol.

Război în Ucraina | Germania: Rusia poate extinde conflictul la nivel regional. Misiunea ONU a ajuns la Zaporojie

Ziua 189 a invaziei rusești: delegația de specialiști ai ONU în probleme de securitate nucleară a ajuns în orașul Energodar, de lângă centrala nucleară Zaporojie.

Principalele informații ale zilei

14:39 31.8.2022

Ucraina: Europa ar trebui să permită accesul doar „adevăraților” opozanți ai lui Putin

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în blocul comunitar, cu excepția disidenților politici, pe motiv că invazia neprovocată a Moscovei se bucură de un sprijin larg la nivel național.

Vorbind pentru Serviciul ucrainean al RFE/RL în marja unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE la Praga, pe 30 august, Kuleba a declarat că Europa se amăgește singură dacă crede că doar președintele rus Vladimir Putin este vinovat pentru războiul în curs și nu largi pături ale societății rusești.

„Atunci când sunt intervievați pe străzi, majoritatea rușilor susțin politicile lui Putin... astfel încât a numi acest război o "problemă a lui Putin" și nu problema societății ruse care își susține în mare parte președintele este o autoamăgire”, a declarat Kuleba.

Miniștrii de Externe și ai Apărării din UE se află în capitala cehă pentru a discuta despre pedepse suplimentare împotriva Rusiei, inclusiv o posibilă interdicție generală de călătorie a rușilor în blocul comunitar, precum și despre modalitățile de a ajuta Ucraina să se apere după șase luni de război.

Presiunea pentru interzicerea vizelor a luat amploare în ultimele săptămâni, în special în rândul națiunilor din Europa Centrală și de Est, dar s-a confruntat cu împotriviri din partea unor membri cu greutate. Măsura are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre.

Cu câteva ore înainte de reuniune, Franța și Germania au publicat un document comun în care susțineau că limitarea vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă în timp ce UE încearcă să câștige „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin invazia.

Kuleba a declarat că „adevăraților” opozanți ruși ai lui Putin ar trebui să li se permită să viziteze Uniunea Europeană, precum și altora selectați din motive „umanitare” - o posibilă referire la cei care au nevoie de asistență medicală în străinătate - dar a respins ideea că călătoriile în blocul comunitar vor influența opiniile altor ruși față de Putin sau față de război.

14:11 31.8.2022

Serviciile de informații din Ucraina: Rusia a început mobilizarea în secret, în marile orașe

Serviciile de informații ucrainene afirmă că Rusia a început mobilizarea sub acoperire la Moscova și Sankt Petersburg, scrie Kyiv Independent.

Direcția de informații a Ucrainei a raportat că comisariatele militare din cele mai mari două orașe din Rusia au primit instrucțiuni privind recrutarea în masă a rezidenților pentru serviciul militar în vederea desfășurării ulterioare în Crimeea ocupată.

Informația nu a putut fi confirmată în mod independent.

13:18 31.8.2022

Ucraina încearcă să obțină protecția culturală UNESCO pentru Odesa

Un monument al fondatorului orașului, ducele de Richelieu, este acoperit cu saci de nisip pentru a fi protejat, Odesa, Ucraina, 12 martie 2022.
Un monument al fondatorului orașului, ducele de Richelieu, este acoperit cu saci de nisip pentru a fi protejat, Odesa, Ucraina, 12 martie 2022.

Agenția culturală a ONU a declarat că sprijină propunerea Ucrainei de a înscrie orașul portuar Odesa pe lista patrimoniului mondial UNESCO de situri protejate.

Centrul istoric al orașului Odesa a fost deja lovit de focuri de artilerie și este situat la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului, a precizat agenția într-un comunicat.

Din acest motiv, guvernul ucrainean cere organismului de supraveghere culturală al ONU să adauge portul istoric Odessa pe lista siturilor protejate din Patrimoniul Mondial, în timp ce invazia Rusiei continuă.

Forțele rusești au avansat până la câteva zeci de kilometri de oraș, care a înflorit după ce împărăteasa Ecaterina cea Mare a decretat, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, că acesta va fi poarta modernă a Rusiei către Marea Neagră.

Analiștii spun că președintele rus Vladimir Putin ar putea viza în curând Odesa pentru a bloca complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.

La sfârșitul lunii iulie, orașul a fost lovit de rachete la doar câteva ore după ce Rusia a fost de acord să permită un transport de exporturi de cereale ucrainene din port.

„Pe 24 iulie 2022, o parte din bolta de sticlă și ferestrele Muzeului de Arte Frumoase, inaugurat în 1899, au fost distruse” de lovituri, a declarat agenția culturală UNESCO după ce directoarea sa, Audrey Azoulay, s-a întâlnit marți la Paris cu ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.

Aceasta a precizat că experții UNESCO aflați deja pe teren vor oferi asistență tehnică pentru ca Odesa să poată fi adăugată de urgență atât pe Lista Patrimoniului Mondial, cât și pe lista siturilor de patrimoniu aflate în pericol.

De asemenea, ea va solicita Comitetului Patrimoniului Mondial să înscrie Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și centrul istoric din Liov - deja recunoscute ca situri UNESCO - pe lista siturilor în pericol.

Adăugarea unui sit de referință sau a unei activități tradiționale pe lista UNESCO are ca scop mobilizarea atenției pentru a se asigura că acesta este conservat împotriva amenințărilor la adresa existenței sale.

UNESCO afirmă că 175 de situri culturale și istorice ucrainene au fost deteriorate de când Rusia și-a lansat invazia în februarie, inclusiv monumente, muzee, biblioteci și clădiri religioase.

11:45 31.8.2022

379 de copii uciși, alți 230 de copii dispăruți pe fondul războiului din Ucraina

Un manual în fața unei școli distruse de atac cu rachete în Drujkivka, regiunea Donețk, 30 august 2022.
Un manual în fața unei școli distruse de atac cu rachete în Drujkivka, regiunea Donețk, 30 august 2022.

230 de copii au fost dați dispăruți și alți 7.297 de copii au fost deportați de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până pe 31 august, a anunțat Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit Ukrinform.

În același timp, 5.177 de copii au fost deja găsiți, iar 53 de copii au fost returnați. De asemenea, peste 1.114 copii au fost afectați în Ucraina din cauza invaziei la scară largă a Rusiei.

„În dimineața zilei de 31 august 2022, numărul oficial al copiilor uciși nu s-a schimbat în ultima zi - 379. Nici datele privind răniții nu s-au schimbat - mai mult de 735”, se arată în raport.

Potrivit Procuraturii Generale, aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se depun eforturi pentru a stabili numărul victimelor în zonele de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate.

Cei mai mulți copii au fost afectați în regiunea Donețk - 388, regiunea Harkov - 202, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernigău - 68, regiunea Nikolaiev - 67, regiunea Luhansk - 61, regiunea Herson - 55, regiunea Zaporojie - 46.

Forțele armate ale Federației Ruse au avariat 2.328 de instituții de învățământ, dintre care 289 au fost complet distruse, potrivit sursei citate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG