Linkuri accesibilitate

NATO discută despre plasarea armelor nucleare în prealertă după amenințările lui Putin


 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face declarații înaintea reuniunii miniștrilor NATO ai apărării la sediul NATO din Bruxelles, pe 13 iunie 2024.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face declarații înaintea reuniunii miniștrilor NATO ai apărării la sediul NATO din Bruxelles, pe 13 iunie 2024.

NATO poartă discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare, scoțându-le din depozit și plasându-le în standby, în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei, a declarat luni șeful alianței.

Jens Stoltenberg a declarat pentru ziarul britanic Telegraph că au existat consultări directe între membri pentru a folosi transparența în jurul arsenalul său nuclear ca element de descurajare.

„Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și care ar trebui depozitate, dar trebuie să ne consultăm în legătură cu aceste probleme. Exact asta facem", a spus el, citat de Reuters.

„Transparența ajută la transmiterea mesajului direct pentru că, desigur, suntem o alianță nucleară”.

„Scopul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare dar, atâta timp cât vor exista arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, pentru că o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă.”

Stoltenberg a declarat săptămâna trecută că armele nucleare sunt „ garanția supremă de securitate ” a NATO și un mijloc de a păstra pacea.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în mod repetat că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în circumstanțe extreme.

Acesta acuză SUA și aliații săi europeni că împing lumea în pragul confruntării nucleare, oferind Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rus.

NATO, care și-a asumat un rol mai important în coordonarea aprovizionării cu arme către Kiev, rareori vorbește public despre arme, deși se știe că SUA au desfășurat bombe nucleare în mai multe locații din Europa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG