Linkuri accesibilitate

22 mai 1990. Studio electoral: un atac furibund la adresa Europei Libere după ce FSN a cîștigat alegerile


22 mai 1990: fragment dintr-un program special de mai multe ore dedicat de Radio Europa Liberă alegerilor din 20 mai 1990, primele alegeri libere care au avut loc în România după căderea comunismului. Moderatori: Neculai Constantin Munteanu și Nicolae Stroescu-Stînișoară, aflați în studiol Europei Libere de la Munchen. Colaborează: Mircea Carp și Emil Hurezeanu, aflați în studioul improvizat al Europei Libere la Hotelul Intercontinental de la București.

Din sumar: un atac furibund la adresa postului de radio Europa Liberă semnat în ziarul FSN „Azi” de Geo Ciolcan, „un poet care a scris vreo două tone de versuri ce au stat ca niște cărămizi la temelia cultui personalității lui Nicolae Ceaușescu; argumentele lui Geo Ciolcan sînt aceleași ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu” (Neculai Constantin Munteanu); revista presei internaționale - un editorial din ziarul german „Stuttgarter Zeitung” intitulat „Aproape ca și când nimic nu s-ar fi întîmplat”; un interviu cu Monica Lovinescu despre o emisiune a postului de radio France Inter referitoare la alegerile din România, emisiune la care au participat, alături de Monica Lovinescu, ambasadorul României la Paris Alexandru Paleologu, și mai mulți gazetari francezi aflați în studio, și ascultători francezi care telefonau la program; a luat parte la emisiune, în direct prin telefon de la București, și Gelu Voican; legea electorală din România este foarte sumară în privința contestațiilor referitoare corectitudinea alegerilor; concluziile comisilor belgiană și britanică de observatori electorali sînt similare cu cele ale comisiei trimise de Parlamentul francez: au fost constatate neregularități, anomalii în procedura de votare, însă imaginea de ansamblu este pozitivă; concluziile delegației de observatori a Federației internaționale Helsinki a fost cele mai critice în privința desfășurării alegerilor; un interviu cu profesorul Radu Florescu, directorul Institutului de studii sud-estice de la Boston; o busculadă în fața Hotelului Intercontinental de la București în care a fost implicat ministrul justiției Teofil Pop, după ce acesta a stat de vorbă cu greviștii foamei - ministrul a fost evacuat în siguranță.

22 mai 1990. Studio electoral: un atac furibund la adresa Europei Libere după ce FSN a cîștigat alegerile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:43 0:00


Valeriu Sterian în încheierea unui fragment dintr-un program special de mai multe ore dedicat în 22 mai 1990 de Radio Europa Liberă alegerilor din 20 mai 1990, primele alegeri libere care au avut loc în România după căderea comunismului. Radio Europa Liberă îi mulțumește lui Emil Hurezeanu pentru amabilitatea de a pune la dispoziție acest material sonor din arhiva sa personală.

 • 16x9 Image

  Neculai Constantin Munteanu

  Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

 • 16x9 Image

  Nicolae Stroescu-Stînișoară

  Nicolae Stroescu-Stînișoară (1925-2014) a fost directorul secției române de la radio Europa Liberă între 1988 - 1994, și realizator al emisiunilor „Lumea creștină”. 

 • 16x9 Image

  Emil Hurezeanu

  Emil Hurezeanu  (născut în 26 august 1955, la Sibiu), scriitor, publicist, redactor și director la Radio Europa Liberă (1983-1994). Din 15 mai 2015 este ambasadorul României în Germania.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG