Linkuri accesibilitate

Topul primelor cinci meserii pentru care nu e nevoie de studii superioare și pot aduce venituri de până la 30.000 de lei /lună


Un controlor de trafic poate ajunge la un salariu care depășește 6.000 de euro lunar, însă puțini sunt cei care reușesc să treacă testele pentru a ocupa o astfel de poziție
Un controlor de trafic poate ajunge la un salariu care depășește 6.000 de euro lunar, însă puțini sunt cei care reușesc să treacă testele pentru a ocupa o astfel de poziție

Controlor de trafic aerian, tatuator, cosmetician, make-up artist şi hairstylist sunt cele mai bănoase meserii din România, într-un top al joburilor pentru care nu este nevoie de studii superioare, arată o analiză a veniturilor din piața muncii realizată de o companie de recrutare.

Potrivit acesteia, cele mai profitabile locuri de muncă, pentru care este nevoie doar de diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerul Educației Naţionale, pot aduce între 5.000 de lei (1.100 de de euro) și 30.0000 de lei (circa 6.400 de euro) net pe lună.

Prima poziție a acestui top este ocupată de controlorii de trafic aerian.

„Nu au nevoie de studii superioare, dar pregătirea şi selecţia sunt foarte dure, întrucât responsabilitatea e uriașă. De regulă, mai puțin de 10% dintre candidați reușesc să treacă de testele riguroase. Salariul lunar al unui controlor de trafic aerian începător - pentru care există un singur angajator în România, regia de stat Romatsa - este de aproximativ 20.000 de lei. El poate să ajungă și la 30.000 de lei net, după cațiva ani de experiență”, a explicat Lidia Pleniceanu, national corporate sales manager al companiei de recrutare.

Locul al doilea este ocupat de persoanele care realizează tatuaje, care pot ajunge să câștige lunar până la 6.000 de lei (circa 1.300 de euro), după ce au făcut un curs de tatuare și dacă au talent la desen și pasiune pentru artă.

Pentru a deveni cosmetician, meseria clasată pe locul al treilea în top, este nevoie de un curs de calificare care durează șase luni, însă, specialiștii atrag atenția că investiția se recuperează în primele două luni de la angajare. O cosmeticiană pornește de la un salariu lunar de circa 2.500 de lei (circa 540 de euro) și poate ajunge până la unul de 5.000 de lei (1.100 de euro).

Make-up artiștii sau hairstiliștii, meserie pentru care este necesară absolvirea unor cursuri de calificare, pot ajunge și ei să câștige până la 5.000 de lei (1.100 de euro) lunar. Tot la acest salariu pot ajunge și instructorii de fitness și bucătarii, alte două meserii pentru care nu este nevoie de studii superioare.

Nicolai Tand: Nicăieri nu-i ca acasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

XS
SM
MD
LG