Linkuri accesibilitate

STUDIU. De ce oamenii vaccinați cu a doua doză nu mai au nevoie de mască


Persoanele vaccinate pot să nu poarte mască, arată un studiu american
Persoanele vaccinate pot să nu poarte mască, arată un studiu american

Persoanenele vaccinate complet împotriva COVID-19 pot merge fără măști de protecție în majoritatea circumstanțelor, arată un studiu publicat săptămâna trecută de Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA(CDC).

Cercetarea a cuprins angajații din domeniul sănătății vaccinați complet cu serurile de la Moderna și Pfizer și a arătat că în cazul acestora imunizarea a fost de 82% după prima doză de vaccin și de 94% după a doua doză. Ca urmare a rezultatelor acestui studiu, CDC-ul a decis să nu mai sfătuiască autoritățile să ia măsura obligativității purtării măștii pentru cei vaccinați.

Acest raport a furnizat cele mai convingătoare informații până în prezent că vaccinurile COVID-19 funcționau așa cum era de așteptat în lumea reală. Vaccinurile COVID-19 sunt eficiente în prevenirea bolii COVID-19, în special a bolilor grave și a decesului”, a declarat dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, citat de CNN.

Cercetarea arată că vaccinurile COVID-19 reduc riscul ca oamenii să răspândească virusului, iar motivul principal este că încărcătura virală în cazul lor este scăzută.

Până acum, cel puțin trei studii au arătat că persoanele complet vaccinate nu au fost testate pozitiv pentru coronavirus, ceea ce indică faptul că nu poartă virusul în corpul lor.

În spațiile deschise, românii pot să nu mai poarte masca de protecție
În spațiile deschise, românii pot să nu mai poarte masca de protecție

Un alt studiu, lansat pe 29 martie de mai mulți cercetători și care a implicat aproape 4.000 de lucrători din sănătate care s-au testat săptămânal, arăta că aceasta este singura modalitate reală de a afla dacă oamenii se infectează cu virusul fără a dezvolta simptome. Dintre aceștia, aproximativ 63% dintre ei au fost vaccinați. Cercetarea a relevat că aproximativ 11% dintre cei vaccinați au avut infecții asimptomatice. Cei care au primit ambele doze de vaccin Pfizer sau Moderna au avut cu 90% mai puține șanse să aibă un test pozitiv, iar cei care au primit doar o singură doză cu 80%.

Studiul de săptămâna trecută nu face decât să întărească rezultatele celui din 29 martie și să confirme rezultatele eficacității vaccinului COVID-19 în rândul lucrătorilor din sănătate.

Datele din studiul pe angajații din sănătate pot fi extinse și pe populația generală, mai ales acolo unde un număr mare de persoane au fost vaccinate, așa cum se întâmplă în SUA.

Odată cu vaccinarea mai multor americani, riscul de infecție scade”, consideră dr. Peter Hotez, expert în vaccinuri și decan al Școlii de Medicină Tropicală de la Colegiul Baylor din Houston.

Până acum, aproape 47% din populația SUA a primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19 și aproximativ 36% este complet vaccinată.

În teorie, dacă numai persoanele complet vaccinate nu au mască, ar trebui să existe un risc redus de răspândire a virusului. Dar acum, în urma recomandărilor CDC-ului din SUA, tot mai multe state americane renunță la obligativitatea măștii fără a face precizări clare pentru persoanele care nu au fost vaccinate.

În privința vaccinului de la AstraZeneca, acesta oferă o protecție de 79% în prevenirea bolii simptomatice şi de 100% împotriva celei severe şi a spitalizării, potrivit unui studiu efectuat în SUA, unde vaccinul realizat împreună cu Universitatea din Oxford nu a fost aprobat.

OMS îndeamnă la prudență

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sfătuiește populația vaccinată împotriva COVID -19 să poarte mască în regiunile cu transmitere ridicată a virusului. OMS susține că masca de protecție ar trebui purtată în continuare în mijloacele de transport în comun precum avioanele, trenurile, dar și în aeroporturi sau gări. Experţii OMS au spus că purtarea măștii depinde de contextul epidemiologic, dar au amintit că vaccinurile nu oferă o protecţie 100% faţă de Covid.

Chiar şi în situaţiile în care acoperirea imunizării este ridicată, dacă există numeroase cazuri de transmitere, nu renunţaţi la mască. În cazul unei ţări care doreşte să reducă sau să elimine purtarea măştii sau să suprime alte măsuri de sănătate publică şi sociale, acest lucru ar trebui făcut numai luând în considerare intensitatea transmiterii în regiune şi nivelul de acoperire a vaccinării'', a declarat Michael Ryan, directorul responsabil pentru urgenţe sanitare de la OMS.

Experții OMS arată că este posibil ca cineva vaccinat să se infecteze și să nu aibă simptome. „De aceea avem nevoie de alte măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea unei măşti, distanţarea fizică etc ... până când ţările ajung la un nivel în care un număr mare de persoane sunt protejate şi în care circulaţia şi transmiterea virusului ajunge la niveluri foarte scăzute", a spus Soumya Swaminathan, directoarea ştiinţifică a OMS.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG