Linkuri accesibilitate

SUA avertizează cetățenii americani să părăsească imediat Rusia


Doi oameni fotografiați mergând în apropiere de Catedrala Sfântul Vasile din Piața Roșie, în Moscova, Rusia, pe 22 noiembrie 2022.
Doi oameni fotografiați mergând în apropiere de Catedrala Sfântul Vasile din Piața Roșie, în Moscova, Rusia, pe 22 noiembrie 2022.

Statele Unite au transmis cetățenilor săi să părăsească imediat Rusia din cauza războiului din Ucraina și a riscului de arestări arbitrare sau de hărțuire din partea forțelor de ordine rusești.

Avertizarea de călătorie, emisă duminică de către Departamentul de Stat, arată că americanii care locuiesc sau călătoresc în Rusia „ar trebui să plece imediat (...) din cauza consecințelor imprevizibile ale invaziei” și „a potențialului de hărțuire și de reținere a cetățenilor americani de către agenții de securitate ai guvernului rus”.

Printre celelalte motive enunțate de Ambasada SUA în Rusia într-un comunicat se mai numără „aplicarea arbitrară a legislației locale, a zborurilor limitate către și dinspre Rusia, a capacității limitate a ambasadei de a asista cetățenii americani și a posibilității de (acte de) terorism”.

Ambasada americană mai transmite că abilitatea sa de a furniza servicii de rutină sau de urgență este „foarte limitată”, în special în zonele îndepărtate, din cauza limitărilor impuse de guvernul rus în ceea ce privește călătoriile personalului ambasadei, precum și a suspendării operațiunilor, inclusiv a serviciilor consulare, la consulatele SUA din această țară.

Cei cu dublă cetățenie ar putea fi mobilizați

Potrivit Reuters, Statele Unite au avertizat în repetate rânduri cetățenii săi să părăsească Rusia. Ultimul avertisment de acest fel a fost în septembrie, după ce Vladimir Putin a ordonat ceea ce a numit „mobilizare parțială”.

Din această cauză, SUA afirmă în avertizarea din 12 februarie că „Rusia ar putea refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să îi supună la mobilizare, să le împiedice plecarea din Rusia și/sau să îi înroleze”.

De asemenea, cetățenii americani sunt informați că în Rusia nu mai funcționează cardurile de credit și de debit americane, iar opțiunile de a transfera electronic fonduri din Statele Unite sunt extrem de limitate din cauza sancțiunilor impuse băncilor rusești.

„Există rapoarte privind lipsa de numerar în Rusia”, precizează ambasada americană la Moscova.

În plus, deoarece dreptul de întrunire pașnică și libertatea de exprimare nu sunt protejate în mod constant în Rusia, cetățenii americani „ar trebui să evite toate protestele politice sau sociale și să nu fotografieze personalul de securitate la aceste evenimente”.

Ambasada a precizat că, în trecut, autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG