Linkuri accesibilitate

SUA ar fi avertizat Rusia că un atac armat al ISIS ar putea avea loc chiar la sala de concerte Crocus


Sala de concerte Crocus e fost locul celui mai sângeros atac terorist din Rusia
Sala de concerte Crocus e fost locul celui mai sângeros atac terorist din Rusia

Un avertisment al serviciilor de informații americane către Moscova, înainte de atacul terorist mortal din 22 martie, ar fi indicat că atacul ar putea avea loc la sala de concerte Crocus, potrivit Washington Post. Oficialii ruși au declarat, după atac, că avertismentul conținea informații prea vagi.

Potrivit relatărilor Washington Post, confirmate ulterior de The New York Times, oficialii americani susțin că au spus Moscovei că grupul extremist Statul Islamic plănuia un atac și că sala de concerte Crocus era o potențială țintă.

Avertismentul nu a inclus detalii despre momentul atacului, dar estima că atacul ar putea avea loc în câteva zile, au declarat surse din serviciile de informații pentru cele două publicații americane.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 3 aprilie că administrația prezidențială nu știa de avertismentul SUA.

„Acesta nu este domeniul nostru de expertiză”, a spus Peskov, „deoarece un astfel de schimb de informații are loc de obicei prin canalele serviciilor speciale”.

Cu toate acestea, cu trei zile înainte de atac, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre aceste avertismente pe care le-a respins ca fiind „declarații provocatoare” ale Occidentului.


Patru bărbați înarmați au luat cu asalt sala de concerte din afara Moscovei chiar înainte de un concert, ucigând 144 de persoane. Organizația Stat Islamic, un grup declarat terorist de occident, a revendicat rapid atacul.

Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali de la Moscova au susținut, fără dovezi, că Ucraina ar fi implicată în atac. Oficialii ucraineni au negat afirmația și au acuzat Kremlinul că folosește tragedia pentru a-și intensifica războiul împotriva Ucrainei

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, a declarat pentru Interfax pe 2 aprilie că avertismentul SUA a fost „prea general” pentru a permite Rusiei să prevină atacul.


Atacul de la Crocus a fost un eșec major pentru forțele de securitate ale Rusiei, despre care criticii spun că se concentrează pe înăbușirea disidenței politice interne și a opoziției față de războiul împotriva Ucrainei, adesea judecând opiniile politice drept „terorism” sau „extremism”.

Reuters a relatat pe 1 aprilie că Iranul, un aliat al Rusiei, a avertizat, de asemenea, Moscova cu privire la o „operațiune teroristă” planificată pe teritoriul rus înainte de atacul Crocus.

Pe 29 martie, ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a acuzat oficialii ruși că au denaturat calitatea informațiilor americane.

„Informațiile scrise au fost concrete, oportune și credibile”, a spus ea într-o declarație pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 3 aprilie că recrutarea militară a crescut considerabil de la atac, aproximativ 16.000 de persoane semnând contracte militare în ultimele 10 zile.

„Majoritatea candidaților și-au exprimat dorința de a-i răzbuna pe cei uciși în tragedie... ca motiv principal pentru încheierea unui contract”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Articol preluat de la RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG