Linkuri accesibilitate

SUA. Kamala Harris are sprijinul politic pentru a deveni candidată la prezidențialele din noiembrie


Vicepreședintele SUA, Kamala Harris are sprijinul a suficienți delegați democrați pentru a câștiga nominalizarea partidului la președinție, după ce Joe Biden a părăsit campania electorală.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris are sprijinul a suficienți delegați democrați pentru a câștiga nominalizarea partidului la președinție, după ce Joe Biden a părăsit campania electorală.

Presa din SUA transmite că, la o zi de când Joe Biden a recomandat-o pe Kamala Harris pentru a-l înlocui în cursa prezidențială, ea a reușit să obțină sprijinul politic al democraților pentru candidatură. Cel mai probabil Kamala Harris va fi nominalizată drept contracandidata lui Donald Trump.

Un sondaj realizat de Associated Press în rândul delegaților a arătat că Harris are sprijinul a 2.538 de delegați, cu mult peste cei 1.976 de care are nevoie pentru a câștiga votul delegaților în săptămânile următoare.

La câteva minute după ce a primit sprijinul lui Joe Biden duminică, Kamala Harris a început să-și consolideze sprijinul democrat pentru candidatura sa. Ea a anunțat și o strângere masivă de fonduri și a câștigat susținerea unor figuri importante ale partidului, transmite Reuters.

Printre aceștia se numără fostul președinte Nancy Pelosi, care și-a păstrat influența în Partidul Democrat chiar și după demisia din funcția de lider al Camerei Reprezentanților a partidului în 2022. Federația sindicală AFL-CIO, care reprezintă 12,5 milioane de lucrători, a declarat luni că o susține pe Harris pentru funcția de președinte.

Echipa de campania lui Harris a declarat că a strâns 81 de milioane de dolari în cele 24 de ore de după ieșirea lui Joe Biden din campanie, record pentru o singură zi campaniei din 2024, pentru oricare dintre partide.

Toți liderii care au fost văzuți ca potențiali adversari ai lui Harris și-au declarat sprijinul pentru ea, inclusiv guvernatorii Gretchen Whitmer din Michigan, Gavin Newsom din California și Andy Beshear din Kentucky.

Kamala Harris la sediul campaniei prezidențiale a Partidului Democrat din Wilmington.
Kamala Harris la sediul campaniei prezidențiale a Partidului Democrat din Wilmington.

În prima apariție publică de după anunțul de retragere al lui Biden, Kamala Harris, fost procuror, a promis să-l urmărească pe candidatul republican Donald Trump.

„M-am confruntat cu făptași de tot felul. Prădători care au abuzat femei, fraudatori care au jefuit consumatorii, trișori care au încălcat regulile pentru propriul câștig”, le-a spus Harris lucrătorilor de campanie.

„Așa că ascultați-mă când spun că știu tipul lui Donald Trump”, a spus Harris, care a fost procuror general al Californiei și senator american înainte de a fi vicepreședinte al lui Biden.

Echipa de campanie a lui Trump a răspuns comentariilor lui Harris.

„Kamala Harris este la fel de incompetentă ca Joe Biden și chiar mai liberală”, a declarat Karoline Leavitt, secretarul național de presă al campaniei.

„Kamala nu numai că trebuie să-și apere sprijinul pentru agenda eșuată a lui Joe Biden din ultimii patru ani, ci trebuie să răspundă și pentru propriul ei bilanț teribil de slab în ceea ce privește criminalitatea din California”, a mai transmis Karoline Leavitt.

Trump urmează să fie condamnat în septembrie, după ce a fost găsit vinovat de falsificarea documentelor de afaceri pentru a ascunde plățile de bani către o vedetă de filme de adulți.

El se confruntă, de asemenea, cu acuzații penale legate de eforturile sale de a zădărnici victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020. Trump susține în mod fals că a pierdut în 2020 din cauza fraudei electorale. Numeroase anchete juridici și administrative au demonstrat că nu a existat o fraudă sistemică la alegerile din 2020.

Recuperându-se după COVID-19 la casa lui din Delaware, Joe Biden a intrat în direct la evenimentul de campanie al Kamalei Harris.

El spus că e convins că a luat decizia corectă renunțând la cursa prezidențială și a declarat că va rămâne în funcție până la încheierea mandatului său, pe 20 ianuarie 2025.

În discursul ei, Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, vorbit despre o serie de politici pe care promite să le urmeze. Printre acestea se află legile pentru protejarea dreptului la avort, interzicerea armelor de asalt. De asemenea, ea a spus că va face din reconstruirea clasei de mijloc punctul central al președinției sale.

Plecarea lui Biden a fost cel mai recent eveniment major pentru cursa prezidențială, care inclus performanța lui slabă din dezbaterea din 27 iunie împotriva fostului președinte Trump și tentativa de asasinat asupra lui Trump din 13 iulie.

Kamala Harris l-a lăudat pe Joe Biden pentru serviciul său pentru țară. La un eveniment organizat luni la Casa Albă pentru a onora sportivii universitari, ea a spus: „Moștenirea lui Joe Biden din ultimii trei ani este de neegalat în istoria modernă”.

Kamala Harris va călători marți la Milwaukee, cel mai mare oraș din statul Wisconsin, unde va participa la un eveniment de campanie. Orașul a găzduit săptămâna trecută Convenția Națională Republicană în care Trump a ținut discursul de acceptare a nominalizării pentru funcția de președinte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG