Linkuri accesibilitate

SUA limitează posibilitatea cetățenilor maghiari de a călători fără viză. Washingtonul invocă motive de securitate a pașapoartelor


Pașapoartele maghiare nu mai garantează călătorii nelimitate fără viză în Statele Unite.

SUA impun de la 1 august restricţii pentru călătoriile fără viză de care beneficiază cetățenii Ungariei, prin programul Visa Waiver. Măsura vizează pașapoartele emise între 2011 și 2020, despre care autoritățile de la Washington cred că au probleme de securitate.

În cadrul programului Visa Waiver, cetățenii țărilor participante pot călători în Statele Unite pentru turism sau afaceri timp de până la 90 de zile, fără viză. Pașapoartele care nu au nevoie de viză sunt incluse în Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate a pașapoartelor maghiare în sistemul ESTA va fi redusă de la doi ani la un an.

Mai mult, nu vor mai fi permise vizite multiple fără viză, iar cetățenii maghiari vor avea dreptul la o singură intrare fără viză pe teritoriul SUA.

Reprezentanții guvernului SUA spun că Ungaria este singura țară din programul Visa Waiver căreia i se aplică această limitare.

„Există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, pentru Politico.

În 2017, SUA au modificat la „provizoriu” statutul Ungariei în programul de scutire de vize. Apoi, în 2020, îngrijorările legate de securitatea documentelor au făcut autoritățile de la Washington să nu mai accepte în programul Visa Waiver pașapoartele cetățenilor maghiari născuți în afara țării.

Măsura care intră în vigoare de la 1 august 2023 îi afectează, însă, pe toți deținătorii de pașapoarte maghiare.

Guvernul Viktor Orban a făcut o politică constantă din acordarea cetățeniei etnicilor maghiari din țările vecine, România, Slovacia sau Ucraina, notează Politico.
Este o strategie, potrivit publicației citate, care i-a adus liderului de la Budapesta multe voturi la alegeri.

Moment tensionat între Ungaria și Occident

Decizia Washingtonului vine într-un moment în care relația Ungariei cu partenerii occidentali este la un nivel scăzut.
Una dintre tensiuni vine din amânarea constantă de către Budapesta a votului privind aderarea Suediei la NATO, scrie Politico.
Coincidență sau nu, restricţiile privind călătoriile fără viză au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a blocat o sesiune parlamentară convocată de opoziţie pentru votarea candidaturii Suediei la NATO.
Liderii occidentali sunt îngrijorați și de discursurile celor mai înalți oficiali maghiari, care promovează narațiuni în interesul Moscovei, notează Politico.
Există de asemenea tensiuni legate de poziția constantă a Budapestei în favoarea reducerii sancțiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG