Linkuri accesibilitate

SUA şi nouă ţări aliate acuză Rusia de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei şi a NATO


SUA și țările aliate acuză oficial Rusia de atacuri cibernetice extinse.
SUA și țările aliate acuză oficial Rusia de atacuri cibernetice extinse.

Statele Unite şi nouă ţări aliate au acuzat oficial, joi, guvernul rus că, înainte de invazia din Ucraina, în 2022, a atacat cibernetic în 2020, infrastructuri critice ucrainene şi din state membre NATO.

FBI, Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi de Infrastructură şi NSA, împreună cu agenţii similare din Olanda, Germania, Estonia, Republica Cehă, Regatul Unit, Letonia, Australia, Canada şi Ucraina au emis o alertă comună privind atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Ucrainei și țărilor NATO.

Ţările atribuie atacurile unităţii GRU 29155, un grup de hackeri al agenţiei militare de spionaj a Rusiei. Acțiunile de agresiune cibernetică au început în 2020 şi au inclus atacuri asupra unor obiective ucrainene inclusiv în ianuarie 2022, chiar înainte de invazia Rusiei.

Agențiile de securitate occidentale afirmă că tacurile informatice au vizat și infrastructura critică guvernamentală, instituții din domenii ca transporturi, financiar, sănătate din state membre NATO.

Potrivit FBI, activitatea de hacking a inclus peste 14 000 de cazuri observate de intruziune în rețelelor din mai mult de 20 de state membre NATO şi state europene, împreună cu ţintirea unor grupuri din America Centrală şi ţări asiatice. Atacurile au implicat adesea deteriorarea site-urilor web sau extragerea şi postarea online a datelor furate.

Oficialii americani spun că atacurile cibernetice au pătruns în companii americane și au vizat infrastructura civilă și sistemele informatice ale Ucrainei din sistemul judiciar, serviciile de urgență, siguranța alimentară și educație.

„Încercând să submineze moralul publicului ucrainean, inculpații au furat și au scurs datele personale a mii de civili ucraineni, inclusiv prin postarea online a informațiilor despre sănătatea pacienților și a altor date private sensibile și apoi batjocorirea acelor victime”, a declarat Matthew Olsen, procuror general adjunct pentru securitate națională.

Serviciile de informații din statele NATO susțin că Unitatea 29155 se află sub conducerea unor ofiţeri GRU, dar foloseşte infractori cibernetici pentru a-și desfăşura operaţiunile.

Departamentul de Justiţie a acuzat grupul că atacat informatic inclusiv o agenţie SUA cu sediul în Maryland, între august 2021 şi februarie 2022, şi că a piratat, la mijlocul anului 2022, infrastructura de transport a unei ţări nespecificate din Europa Centrală care sprijină Ucraina.

Tanel Sepp, ambasadorul estonian pe probleme de diplomaţie cibernetică, a declarat joi pentru POLITICO că întârzierea cu care Rusia a fost acuzată public pentru atacurile cibernetice se datorează eforturilor ţărilor afectate de a înţelege mai bine întreaga amploare a incidentelor.

„Acum, o putem dovedi şi putem pune nume concrete în spatele acestor atacuri”, a spus Sepp.

Este prima dată în istorie când guvernul estonian, o ţintă obişnuită a atacurilor cibernetice suspectate a fi legate de Rusia, a atribuit oficial unei alte ţări atacurile cibernetice îndreptate împotriva ei.

Atacurile au inclus compromiterea totală a trei ministere estoniene la sfârşitul anului 2020, inclusiv a Ministerului de Externe.

Declarația comună a agențiilor de securitate din țările NATO e publicată la o zi după ce Departamentul american de Justiţie a anunțat măsuri legate de activităţile cibernetice agresive Rusiei, și a avertizat asupra ameninţării continue a hackerilor Moscovei la adresa reţelelor SUA şi ale statelor aliate.

În plus, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat joi acuzaţii împotriva a cinci persoane presupuse a fi ofiţeri GRU implicaţi în activităţile unităţii 29155, împreună cu un al şaselea rus, civil, suspectat că ar fi lucrat cu aceştia.

Departamentul de Stat a anunțat, de asemenea, o recompensă de 10 milioane de dolari de persoană pentru informaţii care ar putea duce la arestarea celor inculpaţi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG