Linkuri accesibilitate

Oficial SUA la București: Rusia vrea destabilizarea R. Moldova. Discuții despre Marea Neagră, China și vize


Reprezentantul Departamentului de Stat, Dereck J. Hogan, s-a aflat la București pentru discuțiile din cadrul Dialogului strategic România - SUA. 14 marte 2023
Reprezentantul Departamentului de Stat, Dereck J. Hogan, s-a aflat la București pentru discuțiile din cadrul Dialogului strategic România - SUA. 14 marte 2023

Reprezentantul Departamentului de Stat la cea de-a opta rundă a Dialogului strategic România – SUA, Dereck J. Hogan, a declarat, marți, într-o întâlnire cu jurnaliști români că angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritoriale ale Republicii Moldova este unul ferm.

Sprijinul pentru Republica Moldova s-a aflat pe agenda celei de-a opta runde a Dialogului strategic România – SUA, care s-a încheiat, marți la București.

Reprezentantul SUA, asistentul principal adjunct al Secretarului de Stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat, Dereck J. Hogan, a oferit ulterior, într-o întâlnire cu jurnaliști români, detalii despre discuții, dar a făcut și precizări cu privire la situația tensionată din Republica Moldova și acțiunile recente ale Rusiei de destabilizarea a acesteia. Ce află serviciile de informații americane în acest sens, va fi transmis Chișinăului, a spus el.

Dereck J. Hogan a precizat că runda de discuții România – SUA a fost dominată de „amenințarea la adresa ordinii mondiale bazate pe reguli”, pe care o reprezintă invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ambele guverne, a spus Dereck J. Hogan, văd drept vitale „eforturile de menținere a integrității teritoriale, suveranității, democrației și viabilității economice a Ucrainei”.

Cele două părți au analizat ce s-a întâmplat în ultimul an și ce trebuie făcut de acum, „în această confruntare globală între democrații și regimuri autoritare”, a adăugat el.

Temele Dialogului Strategic România - SUA:

  • Războiul Rusiei împotriva Ucrainei;
  • strategia de securitate în regiunea Mării Negre;
  • cooperarea energetică și în domeniul IT&C;
  • chestiunea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA;
  • amenințarea pe care o reprezintă influența destabilizatoare a Chinei;

VIDEO: Dereck J. Hogan despre temele discutate la București.

Temele Dialogului strategic România - SUA. Martie 2023
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00

Declarația comună transmisă de România și SUA la finalul Dialogului Strategic de marți precizează că acesta a avut loc „pe fondul celei mai grave amenințări la adresa securității euroatlantice din ultimele decenii”.

Declarația menționează că participanții „au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova”.

În opinia lui Dereck J. Hogan, care este fost ambasador al SUA în Republica Moldova, și se află miercuri la Chișinău, acțiunile Rusiei împotriva Republici Moldova vor continua, iar SUA vor acționa în favoarea Chișinăului pe trei paliere:

  • transmiterea detaliilor pe care le află serviciile americane de informații;
  • anunțarea în public a intențiilor Rusiei (așa cum s-a întâmplat și în cazul Ucrainei înaintea invaziei);
  • sprijinirea financiară și politică a Moldovei;

Întrebat ce informații au SUA despre cum se vor poziționa separatiștii din Transnistria, el a zis că nu vede un pericol iminent venind dinspre Transnistria.

„Lucrăm cu Congresul să deblocăm încă 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte domeniul energiei", a spus oficialul american, amintind și de sprijinul deja acordat - de 320 de milioane de dolari.

VIDEO: Dereck J. Hogan despre sprijinul acordat Republicii Moldova.

SUA sprijină suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00

În privința sprijinului pentru Ucraina, reprezentantul Departamentului de Stat a insistat la București că acesta este unul bipartizan în SUA, iar efortul de sprijin făcut de Statele Unite alături de zeci de țări este unul fără precedent, menit, în esență, să apere democrația.

Vizele pentru SUA

Una din principalele nemulțumiri ale României în privința relației bilaterale cu SUA este cea a vizelor de care românii au în continuare nevoie pentru a călători în Statele Unite. Tema a fost discutată în cadrul Dialogului strategic, dar și la întâlnirea pe care Dereck J. Hogan a avut-o cu premierul Nicolae Ciucă.

SUA au propus acordarea de „sprijin tehnic” pentru includerea României în programul Visa Waiver.

România îndeplinește majoritatea condițiilor pentru acest program de acces fără viză în SUA pe o perioadă limitată, dar este departe de îndeplinirea condiției de a avea o rată de respingere a acordării de vize de 3%. Aceasta este acum de 17%, după ce scăzuse în 2019, înainte de pandemie, sub 10%.

Dereck J. Hogan a spus la întâlnirea cu jurnaliștii români că administrația de la Washington susține categoric ca ridicarea vizelor să se întâmple și își oferă sprijinul pe cele două paliere la care România trebuie încă să facă progrese: schimbul de informații și rata de refuz a acordării vizelor.

VIDEO: Dereck J. Hogan despre condițiile pentru ridicarea obligativității vizelor

SUA încearcă să ajute România să respecte cerințele Visa Waiver
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Ediția anterioară a Dialogului Strategic dintre România și SUA, a șaptea, a avut loc în 9 noiembrie 2021, la Washington, înainte de invadarea Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin.

Cooperarea în domeniul securității era și atunci „o parte consistentă și un element cheie al parteneriatului strategic româno-american”, subliniau cele două părți în declarația comună.

Odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, aflată în nordul României și cu ieșire la Marea Neagră, situația de securitate ocupă o parte tot mai importantă a dialogului strategic, dar România insistă ca Strategia SUA la Marea Neagră să includă o parte de cooperare economică relevantă și un angajament al prezenței investițiilor americane în regiune.

Dereck J. Hogan a spus marți că a discutat la București despre aducerea mai multor investitori americani în România, dar și despre cât de important e ca mediul de afaceri din România să fie „stabil, predictibil și transparent”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG