„Tentativele Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să vizeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei).
Potrivit acestuia, sancțiunile impuse pe 5 iunie fac parte dintr-un efort continuu de a combate influența malignă a Rusiei în R. Moldova, transmite Radio Europa Liberă Moldova.
Persoanele sancționate de OFAC (Oficiul pentru Controlul Activelor Străine) fac parte dintr-o operațiune globală afiliată Federației Ruse, care vizează Ucraina, țările care se învecinează cu Ucraina, inclusiv Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite.
Potrivit OFAC, acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țările democratice, care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Ei analizează și exploatează vulnerabilitățile țărilor vizate și provoacă temeri pentru a submina încrederea în principiile democratice, se mai precizează în comunicat.
Protestele organizate de Partidul Șor, parte a campaniei de destabilizare
Pe parcursul lunilor februarie și martie 2023, câteva mii de manifestanți au participat la multiple proteste antiguvernamentale în capitala Republicii Moldova, Chișinău, și în alte orașe importante din Moldova.
Protestele au fost organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, sancționat anterior pentru implicarea sa în încercarea de destabilizare a guvernului moldovean în interesul Federației Ruse.
Protestatarii au cerut demisia președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. În perioada protestelor, forțele moldovene de securitate au menținut ordinea publică, au efectuat percheziții, arestări, și au expulzat indivizi care luau parte la acțiuni subversive cu scopul de destabilizare a guvernării din R. Moldova.
Persoanele sancționate făceau parte dintr-un complot menit să profite de protestele de la Chișinău pentru a prelua controlul asupra clădirii Guvernului.
În februarie 2023, grupul de indivizi vizați au organizat antrenamente de protest, iar în timpul protestelor de la Chișinău ei au coordonat deplasarea unor persoane special pregătite în diferite zone din Republica Moldova, inclusiv la Chișinău.
Cine a fost sancționat
Cele șapte persoane sancționate sunt:
- Konstantin Prokopievich Sapojnikov;
- Iuri Iurievich Makolov;
- Gleb Maksimovich Khloponin;
- Svetlana Andreievna Boiko;
- Aleksey Veaceslavovich Losev;
- Vasile Victorovich Gromovikov;
- Anna Travnikova.
Potrivit informațiilor, operațiunile de destabilizare au fost concepute pentru a influența opinia publică în favoarea Rusiei în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. În anul 2022, Travnikova a colaborat cu Boiko pentru promovarea unor mesaje pro-Rusia pentru audiențele din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.
Urmare a deciziei Ministerului de Finanțe al SUA, toate proprietățile și interesele persoanelor sancționate care se află în Statele Unite sau aflate în posesia sau controlul persoanelor din SUA sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.
De asemenea, sunt blocate orice entități care sunt deținute, direct sau indirect, individual sau agregat, în proporție de 50 la sută sau mai mult de una sau mai multe persoane sancționate.
Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către, sau în beneficiul oricărei persoane desemnate sau primirea oricărei contribuții sau furnizare de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.