Linkuri accesibilitate

SUA și Marea Britanie impun sancțiuni oficialilor ministerului de Interne georgian


Demonstranții antiguvernamentali protestează în fiecare noapte pe străzile din Tbilisi de mai bine de trei săptămâni.
Demonstranții antiguvernamentali protestează în fiecare noapte pe străzile din Tbilisi de mai bine de trei săptămâni.

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat sancțiuni împotriva ministrului georgian de Interne, Vahtang Gomelauri, și a altor oficiali importanți din minister. Sancțiunile vin ca răspuns la rolul jucat în represiunea violentă a manifestanților, jurnaliștilor și a opoziției politice.

Statele Unite au impus sancțiuni lui Mirza Kezevadze, șeful adjunct al departamentului de forțe speciale din cadrul ministerului de Interne georgian, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat din 19 decembrie.

Departamentul Trezoreriei a mai transmis că ia măsuri în coordonare cu Marea Britanie, care pe 19 decembrie a impus sancțiuni lui Gomelauri și altor patru oficiali ai ministerului de Interne pentru încălcări ale drepturilor omului.

Un oficial al Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că motivele invocate de cele două guverne pentru impunerea sancțiunilor sunt similare.

„În urma alegerilor din Georgia, oficiali cheie din Ministerul Afacerilor Interne s-au angajat într-o represiune severă și crudă împotriva propriului popor, inclusiv vizarea intenționată a jurnaliștilor și utilizarea violenței”, a declarat subsecretarul interimar al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Bradley T. Smith.

Orice active deținute de Gomelauri și Kezevadze în jurisdicția SUA sunt blocate, ceea ce face operațiunile lor comerciale mai dificile, se mai arată în declarația Departamentului Trezoreriei.

Pe lângă Gomelauri, Marea Britanie a impus sancțiuni miniștrilor adjuncți de Interne Aleksandre Darahvelidze, Sulkhan Tamazașvili, Zviad Harazișvili și Mileri Lagazauri, potrivit unui comunicat al guvernului britanic.

„Forțele de securitate din Departamentul de Sarcini Speciale al Ministerului Afacerilor Interne au răspuns la proteste cu violență disproporționată pentru a suprima disidența și a descuraja protestatarii”, se arată în declarația Departamentului Trezoreriei SUA.

Mii de oameni au demonstrat din nou la Tbilisi în noaptea de 19 decembrie. A fost a 22-a zi consecutivă de proteste împotriva deciziei guvernului de a opri efectiv negocierile de aderare a țării la UE.

Protestatarii pun la îndoială legitimitatea victoriei partidului Visul Georgian în alegerile care au avut loc la sfârșitul lunii octombrie.

Demonstrațiile s-au intensificat după ce premierul georgian Irakli Kobahidze a anunțat că Tbilisi suspendă până în 2028 discuțiile cu Bruxelles-ul privind aderarea Georgiei la Uniunea Europeană.

Președintele pro-european al Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că alegerile din 26 octombrie au fost fraudate cu ajutorul Moscovei. Ea a anunțat că nu va părăsi funcția chiar și atunci când succesorul ei ar urma să depună jurământul pe 29 decembrie. Ea susține că noul președinte a fost numit de un parlament nelegitim.

Zurabișvili a condamnat „atacurile brutale și disproporționate asupra poporului georgian și a mass-mediei”, comparând represiunea cu „represiunea în stil rusesc”.

Demonstrațiile au fost dispersate în mod repetat, activiștii au fost reținuți, iar politicienii din opoziție și reprezentanții mass-media au fost atacați.

Georgia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie 2023 și, potrivit sondajelor, majoritatea georgienilor susțin aderarea la UE.

Premierul Irakli Kobahidze a refuzat să dea înapoi și a amenințat că îi va pedepsi pe oponenții politici despre care spune că se află în spatele violențelor de la proteste.

Relațiile Georgiei cu Bruxelles-ul s-au înrăutățit odată cu adoptarea unei legi a „agenților străini” în stil rusesc, despre care criticii spun că amenință mass-media și grupurile societății civile, acuzându-le că servesc „puteri externe”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG