Măsurile de sancționare a oficialilor georgieni, blocate de Ungaria și Slovacia, prevedeau interdicții de viză și înghețarea activelor.
Pentru a fi adoptate, sancțiunile aveau nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări membre ale UE.
Cu toate acestea, suspendarea procedurilor de liberalizare a vizelor pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice georgiene are nevoie doar un vot majoritar, adică de votul a 55% din statele membre care să reprezinte 65% din populația totală a UE.
Comisia Europeană a început să planifice suspendarea, iar propunerea ar putea fi trimisă statelor membre săptămâna aceasta.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel al Slovaciei, Robert Fico, au anunțat anterior că sprijină guvernul de la Tbilisi condus de partidul Visul Georgian. De asemenea, cei doi s-au opus măsurilor de sancționare a Rusiei pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei.
UE nu a mai sancționat politicieni georgieni. La începutul acestui an, însă, Bruxellesul a înghețat fonduri de peste 100 de milioane de euro inițial destinate Georgiei și a oprit negocierile de aderare la UE ale țării din Caucazul de Sud.
Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că UE a stabilit o listă de lideri georgieni pe care trebuie să îi sancționeze din cauza represiunii violente a manifestațiilor de nemulțumire de la Tbilisi.
„Toate evoluțiile pe care le vedem acum în Georgia nu merg în direcția corectă”, a declarat Kallas.
Liderii occidentali au fost alarmați de ceea ce ei spun că sunt măsuri din ce în ce mai violente împotriva protestatarilor și de o înclinație pro-rusă în creștere în cadrul guvernului condus de Visul Georgian.
La începutul acestei luni, Statele Unite au impus mai multe restricții de viză oficialilor georgieni pentru „subminarea democrației”, iar pe 16 decembrie au indicat că alte măsuri sunt iminente.
„Suntem foarte îngrijorați de starea democrației georgiene, de acțiunile pe care Visul Georgian le-a întreprins pentru a submina democrația [georgiană]”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Protestatarii au ieșit în stradă după ce guvernul controlat de partidul Visul Georgian a suspendat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, protestatarii au cerut organizarea de noi alegeri. Scrutinul parlamentar din octombrie a fost afectat de acuzații de fraudă și interferență rusească.
Rezultatele alegerilor parlamentare nu au fost recunoscute de opoziție, care au afirmat că Visul Georgian a fraudat votul pentru a rămâne la putere.
Președintele pro-european Salome Zurabișvili, care a fost de partea protestatarilor, a declarat că alegerile au fost manipulate cu ajutorul Rusiei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.