Linkuri accesibilitate

SUA evacuează ambasada de la Kiev. Lista țărilor care și-au sfătuit oamenii să plece din Ucraina


„Îi încurajăm pe toți cetățenii americani care rămân în Ucraina să plece imediat”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. „Dacă rămâneți, vă asumați un risc”, a spus el.
„Îi încurajăm pe toți cetățenii americani care rămân în Ucraina să plece imediat”, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. „Dacă rămâneți, vă asumați un risc”, a spus el.

Casa Albă a anunțat că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea avea loc „în orice zi” și le-a transmis cetățenilor americani să plece în 48 de ore din această țară. Mai multe țări au urmat exemplul și au transmis îndemnuri de evacuare.

UPDATE - Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a ordonat personalului non-esențial al ambasadei SUA să părăsească Ucraina.

„În pofida reducerii personalului diplomatic, echipa de bază a ambasadei, colegii noștri ucraineni dedicați, precum și Departamentul de Stat și personalul american din întreaga lume vor continua eforturile diplomatice și de asistență neobosite în sprijinul securității, democrației și prosperității Ucrainei”, a transmis Ambasada SUA la Kiev.

Între timp, câteva mii de ucraineni s-au adunat sâmbătă după-amiază în Kiev, într-un „Marș al unității pentru Ucraina”. Echipa CNN aflată la fața locului relatează că mulți dintre cei care mărșăluiau purtau steagul țării și pancarte cu sloganuri pro-ucrainene.

Știrea inițială:

Statele Unite sunt pregătite să evacueze ambasada de la Kiev, în condițiile în care oficiali ai serviciilor de informații americane avertizează că o invazie rusă în Ucraina este din ce în ce mai iminentă, relatează Associated Press.

Oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului că Departamentul de Stat intenționează să anunțe în cursul zilei că aproape tot personalul american de la ambasada de la Kiev va trebui să plece înainte de o temută invazie rusă.

Oficialii au declarat, potrivit AP, că un număr mic de diplomați americani ar putea fi mutați în vestul Ucrainei, în apropierea graniței cu Polonia, un aliat NATO, astfel încât SUA să poată păstra o prezență diplomatică în țară.

Departamentul de Stat nu a dorit să comenteze informațiile.

La rândul său, Rusia a anunțat sâmbătă că decis să „optimizeze” numărul personalului său diplomatic din Ucraina, temându-se de „provocări” din partea Kievului sau a altei părți.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, nu a precizat dacă acest lucru a însemnat o reducere a numărului de personal, dar a spus că ambasada și consulatele din Ucraina continuă să își îndeplinească atribuțiile cheie.

Pe 24 ianuarie, Departamentul de Stat a ordonat familiilor diplomaților care lucrează la ambasada americană să părăsească Ucraina din cauza amenințării ruse, dar a lăsat la latitudinea personalului neesențial dacă dorește să plece.

Noua măsură vine în contextul în care Washingtonul a intensificat avertismentele privind o posibilă invazie iminentă a Rusiei în Ucraina, afirmând că aceasta ar putea avea loc în orice moment.

O operațiune militară majoră împotriva Ucrainei ar putea începe „în orice zi”, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

El i-a îndemnat pe toți americanii să părăsească imediat Ucraina: „Îi încurajăm pe toți cetățenii americani care rămân în Ucraina să plece imediat. Dacă rămâneți, vă asumați un risc”.

Sullivan a adăugat că Rusia are în prezent suficiente forțe la graniță pentru a desfășura o operațiune militară majoră, iar un eventual atac „este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care ar putea, în mod evident, să ucidă civili”.

Serviciile de informații americane cred acum că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în data de 20 de februarie. Rămâne neclar dacă Putin a dat în mod definitiv ordinul de a începe o invazie.

Rusia a negat că acumularea a peste 100.000 de soldați și echipamente militare în zonele din apropierea graniței cu Ucraina este un preludiu la o nouă incursiune în țara vecină.

Mai mult, Moscova a acuzat țările și mass-media occidentale că răspândesc o „campanie de dezinformare pe scară largă” cu privire la o posibilă invazie rusă în Ucraina, afirmând vineri că fac acest lucru „pentru a distrage atenția de la propriile acțiuni agresive”, relatează CNN.

SUA și țările aliate își îndeamnă cetățenii din Ucraina să plece

În ultimele zile, Statele Unite și aliații săi și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina pentru a evita o invazie rusă.

Autoritățile din Marea Britanie, Japonia, Letonia, Norvegia ori Olanda și-au îndemnat compatrioții să plece din Ucraina.

„Recomandăm să nu călătoriți în Ucraina. Cetățenii britanici aflați în Ucraina ar trebui să plece acum prin mijloace comerciale”, a anunțat guvernul britanic.

Israelul a anunțat că evacuează rudele personalului ambasadei.

Australia, Noua Zeelandă, Belgia și Germania sunt cele mai recente țări care și-au îndemnat cetățenii să plece cât mai curând posibil.

Kievul îndeamnă populația la calm și unitate

Sâmbătă, guvernul ucrainean a îndemnat cetățenii să rămână calmi și uniți, afirmând că forțele armate sunt pregătite să respingă orice atac asupra țării.

Apelul a venit la o zi după ce Statele Unite și alte țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și Japonia, și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina din cauza pericolului tot mai mare al unei ofensive la scară largă din partea forțelor rusești.

„Acum este esențial să rămânem calmi și uniți în interiorul țării și să evităm acțiunile care subminează stabilitatea și semănau panică”, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație.

SUA trimit încă 3.000 de soldați în Polonia

Președintele Joe Biden a ordonat desfășurarea a încă 3.000 de militari americani în Polonia, în contextul temerilor tot mai mari că o criză între Ucraina și Rusia s-ar putea transforma într-un conflict militar.

O declarație a Pentagonului din 11 februarie a precizat că trupele ar trebui să fie la fața locului până „la începutul săptămânii viitoare”, alăturându-se celor aproximativ 1.700 de soldați care au sosit în Polonia la începutul lunii.

„Personalul suplimentar cuprinde o forță extrem de mobilă și flexibilă, capabilă de misiuni multiple. Militarii sunt desfășurați pentru a-i liniști pe aliații noștri din NATO, pentru a descuraja orice potențială agresiune împotriva flancului estic al NATO, pentru a se antrena cu forțele din țara gazdă și pentru a contribui la o gamă largă de situații neprevăzute”, se arată în comunicatul Pentagonului.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG