Linkuri accesibilitate

Relații „solide ca piatra”. Șeful diplomației chineze s-a întâlnit cu Putin la Moscova


Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și directorul Biroului Comisiei Centrale a Afacerilor Externe din China, Wang Yi, la Moscova, Rusia, 22 februarie 2023.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și directorul Biroului Comisiei Centrale a Afacerilor Externe din China, Wang Yi, la Moscova, Rusia, 22 februarie 2023.

Wang Yi, cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei, a avut discuții, miercuri, cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Ulterior, diplomatul chinez a discutat cu președintele rus Vladimir Putin.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit miercuri cu Vladimir Putin, după o discuție cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în contextul în care Occidentul este din ce în ce mai îngrijorat de legăturile dintre cele două țări și de poziția adoptată de Beijing cu privire la războiul din Ucraina.

La întâlnirea de la Kremlin au mai participat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și Nikolai Patrușev, consilierul pentru securitate națională al președintelui rus.

Vladimir Putin a transmis „cele mai bune urări prietenului meu” Xi Jinping, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat de la Moscova, scrie The New York Times.

Președintele rus a mai spus că relațiile cu China se dezvoltă bine, adăugând că cele două țări ar putea atinge noi niveluri de comerț în acest an.

El i-a mai spus înaltului diplomat chinez că așteaptă cu nerăbdare să vorbească despre situația internațională „dificilă”.

Anterior în cursul zilei, ministrul chinez s-a întâlnit cu Serghei Lavrov. Oficialul rus a adăugat că, în ciuda „turbulențelor de pe arena internațională”, Rusia și China „dau dovadă de unitate și de disponibilitate pentru a-și apăra reciproc interesele”.

„Indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, China a fost și rămâne angajată, împreună cu Rusia, să facă eforturi pentru a păstra tendința pozitivă în dezvoltarea relațiilor dintre marile puteri”, a declarat la rândul său Wang, potrivit Reuters.

Oficialul chinez s-a întâlnit și cu unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui rus, șeful Consiliului de Securitate al Kremlinului. Nikolai Patrușev a spus că relațiile dintre Rusia și China sunt „solide ca piatra”.

Este de așteptat ca vizita diplomatului chinez să contribuie la pregătirea terenului pentru o vizită de stat a lui Xi Jinping la Moscova, în primăvară.

Cu câteva săptămâni înainte de lansarea invaziei, în urmă cu un an, Rusia și China au încheiat un nou parteneriat „fără limite”.

Deși Beijinul a susținut în mod public încetarea conflictului, în urmă cu câteva zile, Statele Unite au acuzat China că ia în considerare furnizarea de arme și muniții pentru Rusia.

Parlamentul rus a aprobat suspendarea tratatului privind armele nucleare

Între timp, Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a votat miercuri pentru suspendarea participării Rusiei la tratatul New Start privind armele nucleare cu Statele Unite.

Vladimir Putin a introdus proiectul de lege marți seară, după ce a anunțat intenția Rusiei de a suspenda participarea la tratat în cadrul unui discurs despre starea națiunii.

New Start este ultimul tratat de control al armelor nucleare rămas în vigoare între Rusia și America. Semnat în 2010 de doi președinți de la acea vreme - Barack Obama și Dmitri Medvedev - a fost conceput pentru a preveni războiul nuclear, relatează BBC.

Legea trebuie acum să fie aprobată de camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, care se va reuni în cursul zilei de astăzi.

Luna trecută, Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat acordul New Start prin refuzul de a permite activități de inspecție pe teritoriul său.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG