Linkuri accesibilitate

Zelenski îl acuză pe Viktor Orbán că a trădat Europa


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la summitul EPC, alături de premierul britanicKeir Starmer
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la summitul EPC, alături de premierul britanicKeir Starmer

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe premierul ungar, Viktor Orbán, că și-a trădat colegii europeni prin așa-zisa sa „misiune de pace” la Moscova.

Președintele ucrainean a vorbit joi la debutul summitului Comunității Politice Europene (EPC) de la Palatul Blenheim, din Marea Britanie, cu un discurs emoționant în care a făcut referiri voalate, dar repetate, la recentele încercări ale lui Orbán de a se apropia de Moscova.

Zelenski s-a adresat într-o sală plină de lideri europeni și miniștri ai apărării, care s-au adunat în Oxfordshire într-un moment crucial pentru războiul din Ucraina.

„Am menținut unitatea în Europa acționând împreună, ceea ce înseamnă că Putin și-a ratat obiectivele principale. Acesta este avantajul nostru, dar rămâne un avantaj doar atât timp cât suntem uniți”, a declarat Zelenski, citat de The Guardian.


Referindu-se la Putin, el a spus: „Poate încerca să te abordeze sau să meargă la unii dintre partenerii tăi individual, încercând să te ispitească sau să te preseze, să te șantajeze, astfel încât unul din voi să-i trădeze pe ceilalți. Dar ne păstrăm unitatea.”

Și, într-o evidentă referire la recenta vizită a lui Orbán la Moscova, el a adăugat: „Dacă cineva din Europa încearcă să rezolve probleme pe spatele nostru, sau chiar pe cheltuiala altcuiva, dacă cineva dorește să facă niște excursii (...) și poate să promită ceva împotriva intereselor noastre comune sau în detrimentul Ucrainei sau al altor țări, atunci de ce ar trebui să luăm în considerare o astfel de persoană? UE poate aborda toate problemele sale fără acest individ.”

Orbán a defectat sistematic de la unitatea liderilor UE în acordarea sprijinului pentru Ucraina, invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

La începutul acestui an, el a blocat un pachet de asistență de 50 de miliarde de euro pentru Kiev mai mult de o lună, în timp ce negocia condiții suplimentare favorabile pentru importurile de gaze rusești, interzise în UE, pentre care Ungaria, deși membră a UE, a primit derogare specială.

În această lună, la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni, liderul ungar a călătorit la Moscova pentru ceea ce el a susținut că ar fi o „misiune de pace”, fără să fi avut vreun mandat conferit de UE pentru o astfel de misiune.

La finalul vizitei la Moscova, Orbán a susținut o conferință de presă comună cu Putin, de care liderul rus a profitat pentru a-și relua amenințările la adresa Kievului, căruia i-a cerut să renunțe la o serie de teritorii, să-și retragă trupele și să renunțe la eforturile de a se alătura NATO.

Orbán a avut apoi discuții cu fostul președinte american Donald Trump, după care le-a transmis liderilor europeni că Trump are „planuri bine întemeiate” pentru pace în cazul în care se întoarce la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie.

De atunci, Trump și-a subliniat dorința de a renunța la conflictele străine, alegându-l pe izolaționistul JD Vance partener de candidatură, pentru postul de vicepreședinte.

Invitația lui Zelenski la Palatul Blenheim concepută parțial ca o demonstrație de sprijin unitar pentru Ucraina.

Toate aceste acțiuni ale lui Orbán pe scena mondială au alarmat capitalele europene.

Cu câteva ore înainte ca președintele ucrainean să vorbească, Ursula von der Leyen a emis un mesaj similar într-un discurs adresat eurodeputaților. Președintele Comisiei Europene a spus: „Acum două săptămâni, un prim-ministru european a mers la Moscova. Această misiune de pace nu a fost altceva decât o misiune de liniștire.”

Keir Starmer, premierul britanic, a făcut o declarație de susținere când l-a prezentat joi pe Zelenski. „Ucraina luptă în fiecare zi pentru a proteja nu doar poporul ucrainean, ci și poporul european – un continent în care credința noastră în libertate, democrație și statul de drept a fost câștigată cu greu, care vrea să trăiască în pace”, a spus el.


„Președinte Zelenski, în lupta dumneavoastră pentru a susține aceste valori, vă salutăm. Încă o dată, să nu ai nicio îndoială, vom fi alături de tine atât timp cât este nevoie.”

Zelenski a folosit, de asemenea, discursul său adresat liderilor europeni pentru a-i îndemna să ofere apărare antiaeriană pentru Ucraina și să nu impună limite utilizării acestora.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow, dar nu îi permite lui Zelenski să le folosească împotriva teritoriului rus.

„Nu ar trebui să ne temem de aceste capacități”, a spus președintele ucrainean.

„Cu cât apărarea noastră antiaeriană este mai eficientă, cu atât Putin va fi mai neajutorat.

Cu cât avem mai puține restricții privind utilizarea armelor eficiente, cu atât Rusia va căuta mai mult pacea.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG