Linkuri accesibilitate

 
La summitul NATO, membrilor li se va cere o mai strictă standardizare a munițiilor

La summitul NATO, membrilor li se va cere o mai strictă standardizare a munițiilor


NATO urmează să emită primul său angajament industrial de apărare la summitul său de la Washington. Astfel, țărilor membre li se va cere să stimuleze producția de arme și să revină la o standardizare mai strictă a muniției, astfel încât obuzele să fie interoperabile pe câmpul de luptă.

„Ucraina a arătat că standardizarea noastră a fost bună pe hârtie, dar nu atât de bună pe teren”, a declarat pentru Reuters un oficial NATO, vorbind cu condiția anonimatului și referindu-se la muniții precum cartușele de artilerie de 155 mm.

În acest caz, de exemplu, stocurile la nivel global sunt mici pe fondul creșterii cererii declanșate de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

În timp ce NATO impune standarde pentru cartușele trase cu arme de calibru mic, cum ar fi puștile de asalt, permițând aliaților să-și folosească reciproc munițiile, nu este atât de ușor pentru obuzele de artilerie.

Deși există un standard NATO pentru muniția de artilerie, implementarea acestuia este voluntară, ceea ce a fragmentat piața și a împiedicat fluxul de aprovizionare.

Paisprezece națiuni NATO și-au rezervat dreptul de a se abate de la standard, ceea ce înseamnă că există diferite tipuri de muniție de 155 mm.

Diferitele proiectile pot fi folosite în continuare în toate obuzierele, dar operatorii trebuie să introducă specificațiile obuzelor atunci când le încarcă în armă sau riscă să-și rateze țintele cu până la 50 de metri sau 60 de metri, potrivit experților în artilerie.

Specificațiile sunt înregistrate în tabele pe care operatorii le folosesc, dar oficialii spun că uneori companiile nu furnizează toate datele necesare, lucru pe care NATO își propune să îl schimbe.

„O lume în care ar exista o mărime standardizată a NATO, în care fiecare aliat ar produce același lucru, ar fi o lume mult mai simplă pentru comandanții militari", a spus oficialul NATO.

Cu toate acestea, NATO s-ar putea confrunta cu opoziția producătorilor de muniții, deoarece o astfel de mișcare ar putea crește concurența și ar putea scădea prețurile.

În vederea creșterii producției de arme, în special pentru „muniția decisivă în luptă”, cum ar fi obuzele de artilerie și rachetele de apărare aeriană, liderii vor conveni să raporteze anual NATO cum intenționează să îndeplinească obiectivele de apărare ale alianței și cum urmăresc să crească producția de arme, a mai spus oficialul citat de Reuters.

Țările occidentale s-au străduit să-și umple propriile stocuri, adesea neglijate de la sfârșitul Războiului Rece, furnizând în același timp Ucrainei arme de care are nevoie disperată.

Aliații NATO au intensificat producția de muniție din 2022, de la aproximativ 100.000 de obuze de artilerie înainte de război la aproximativ două milioane de cartușe în acest an și aproximativ trei milioane de cartușe așteptate în 2025.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG