Scopul principal al întâlnirii este de a convinge țările neutre precum Brazilia sau India să aleagă de ce parte sunt.
Planul lui Zelenski, susținut de statele europene și SUA, conține 10 puncte fundamentale:
- Siguranța nucleară, mai ales în jurul centralei Zaporojie;
- Siguranța alimentară, inclusiv asigurarea exporturilor;
- Siguranța energetică, inclusiv restricția importurilor rusești și susținerea infrastructurii ucrainene;
- Eliberarea tuturor prizonierilor și a celor deportați;
- Restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei;
- Retragerea trupelor rusești din Ucraina și încetarea ostilităților;
- Aplicarea justiției, inclusiv printr-un tribunal special pentru crimele de război ale Rusiei;
- Prevenirea ecocidului și protecția mediului;
- Prevenirea continuării conflictului și întărirea securității spațiului euro-atlantic;
- Confirmarea sfârșitului războiului printr-un document semnat de toate părțile implicate.
Locația nu a fost confirmată până la 2 august, dar ar putea fi orașul Jeddah; informațiile au ieșit în presă de la un oficial sub protecția anonimatului, în lipsa autorizării de a discuta despre eveniment cu publicul. Printre țările invitate se numără statele europene, Brazilia, Chile, Egipt, India, Indonezia, Mexic, Marea Britanie, Zambia, Africa de Sud și SUA.
Americanii vor fi reprezentați de către consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Rusia nu a fost invitată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus că „va sta cu ochii pe această întâlnire” și că pacea nu poate fi obținută atâta timp cât guvernul de la Kiev participă la negocieri cu cerințele existente.
Oficialii ucraineni speră ca rezultatele de la acest summit să ducă la negocieri pentru pace la sfârșitul acestui an, unde liderii mondiali să confirme o listă de condiții pentru pace.
„Suntem convinși că planul de pace ucrainean trebuie pus la baza acestor negocieri, pentru că pe teritoriul nostru are loc războiul”, a transmis secretarul președintelui ucrainean, Andryi Yermak.
Negocierile de la Jeddah vin în urma summitului din Copenhaga, din iunie. Acolo, au devenit vizibile distanțele dintre Ucraina și multe dintre țările în curs de dezvoltare, care nu s-au arătat entuziasmate să susțină planul ucrainean de pace. Țări precum India și Brazilia nu doresc să aplice sancțiuni asupra Moscovei.
În mai, Zelenski a mai participat la un summit al Ligii Arabe, tot în Jeddah, pentru a obține susținerea. Multe țări arabe au rămas neutre, iar Arabia Saudită a menținut o relație apropiată cu Rusia în cadrul grupului OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol).
Acuzată de către americani că ține prețul petrolului prea ridicat, ajutând astfel Moscova, Arabia Saudită încearcă să se implice mai activ în jocul diplomatic din jurul războiului.
Anul trecut, Arabia Saudită a mediat un schimb de 200 de prizonieri între Kiev și Moscova.
Diplomații vestici indică pentru Wall Street Journal faptul că Arabia Saudită ar fi fost aleasă ca locație pentru a încuraja China să participe, datorită relațiilor apropiate dintre cele două țări.