Linkuri accesibilitate

Sirenele au sunat din nou la Kiev, în timpul Summitului Ucraina-UE


Oficialii Uniunii Europene reuniți la Kiev au cerut mai multe măsuri anticorupţie din partea Ucrainei.
Oficialii Uniunii Europene reuniți la Kiev au cerut mai multe măsuri anticorupţie din partea Ucrainei.

Sirenele de raid aerian au fost auzite din nou la Kiev și în toată Ucraina, în timp ce liderii Uniunii Europene se întâlnesc vineri la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie BBC.

La Summitul Ucraina-UE participă atât președintele Consiliului European Charles Michel, cât și președinta UE Ursula von der Leyen.

Oficialii europeni și cei ucraineni discută despre aderarea Ucrainei la UE și despre ajutorul acordat pentru susținerea armatei ucrainene în apărarea sa în invasia rusească.

Oficialii UE spun că mai sunt multe de făcut înainte ca Ucraina să fie pregătită de aderare. BBC arată că speranțele președintelui Volodimir Zelenski de aderare rapidă la UE ar putea să fie năruite la summitul de vineri.

Sirenele au sunat din nou la Kiev, în timpul Summitului Ucraina-UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

Înaintea întâlnirii, premierul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că Ucraina și-a stabilit ceea ce el a numit un „obiectiv ambițios” de aderare la UE în doi ani. Termenul nu este bine primit de mai multe țări europene, care spun că acest lucru nu e posibil.

În timpul summitului de la Kiev, doi șefi de companii care lucrează cu Ministerul Apărării al Ucrainei sunt investigați pentru deturnarea a aproape 120 de milioane hrive ( 3,23 milioane de dolari), potrivit unui comunicat de vineri al Poliției Naționale din Ucraina.

„Sub pretextul furnizării de alimente unităților militare, infractorii au transferat o parte din fonduri în contul bancar al unei companii pe care o controlau. Suma totală a fondurilor furate este de peste 120 de milioane de hrivne", precizează polițiștii, potrivit CNN.

Tot vineri, Germania a autorizat livrarea tancurilor Leopard 1 în Ucraina. Anunțul a fost făcut de la un purtător de cuvânt al guvernului în timpul unei conferințe de presă, anunță BBC.

În total, potrivit unui raport publicat vineri de Süddeutsche Zeitung, un număr de aproximativ 88 dintre cele mai vechi Leopard 1 urmează să fie trimise Ucrainei. Ziarul german susține că pentru aceste vehicule e nevoie de reparații, pentru că sunt vechi.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG