Linkuri accesibilitate

Summitul de pace din Elveția. SUA oferă Ucrainei un ajutor de peste 1,5 miliarde dolari


La două zile de la ultima întâlnire dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele american, Joe Biden, Statele Unite anunță un nou pachet substanțial de ajutor.
La două zile de la ultima întâlnire dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele american, Joe Biden, Statele Unite anunță un nou pachet substanțial de ajutor.

Ucraina va primi din partea SUA un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, destinat sectorului energetic și pentru a rezolva o parte din cauzele umanitare. Anunțul a fost făcut sâmbătă de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la summit pentru pace din Elveția.

Cele 1,5 miliarde de dolari includ 500 de milioane de dolari, fonduri noi, pentru asistență energetică. 324 de milioane de dolari vor fi redirecționate, din fonduri anterior anunțate, pentru repararea infrastructurii energetice și alte nevoi din Ucraina.

Informațiile au fost transmise de biroul de presă al vicepreședintei Harris, conform Reuters.

Banii mai au drept destinație asistența alimentară, serviciile de sănătate, adăposturile, serviciile de apă, salubritate și igienă pentru milioane de ucraineni.

Harris, care va petrece mai puțin de 24 de ore la întâlnirea din Lucerna, Elveția, este prezentă la eveniment în locul președintelui Joe Biden. Acesta tocmai își va încheia participarea la summitul G7 din Italia și se va întoarce în Statele Unite pentru a participa în Los Angeles la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere.

Harris va avea o întrevedere cu Zelenski și se va adresa sesiunii plenare a summit-ului.

Biden s-a întâlnit deja recent cu Zelenskiy la summitul G7, unde au semnat un acord bilateral de securitate dintre SUA și Ucraina.

S-au mai întâlnit în Franța, cu ocazia evenimentelor generate de aniversarea a 80 de ani de la Ziua Z a celui de-al Doilea Război Mondial: debarcarea trupelor aliate în Normandia.

Ce este „Summitul de Pace” din Elveția

Peste 100 de țări au confirmat prezența la „Summitul de Pace” din Elveția care are loc sâmbătă, 15 iunie.

Elveția a acceptat să găzduiască acest summit la cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a încercat să obţină susţinerea unor ţări care întreţin relaţii mai bune cu Moscova decât marile puteri occidentale. De la început Rusia a respins summitul și nu a putut fi invitată la întâlnirea din Elveția.

Ucraina caută calea spre pace la un summit din Elveția. Rusia nu participă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

Lipsa Rusiei a încurajat puteri aliate, precum China, să anunţe că negocieri de pace funcționează doar dacă Rusia şi Ucraina participă amândouă, mai transmite Reuters.

Președinta Elveției, Violei Amherd, a declarat că scopul conferinței este de a crea o platformă de dialog pentru a discuta primele etape necesare pentru obținerea păcii în Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG