Linkuri accesibilitate

Tătăru: În zonele în care apar focare ar putea fi reintroduse restricții


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că ar putea fi reintroduse măsuri restrictive în zonele în care apar focare de coronavirus, dacă nu sunt respectate regulile de igienă și normele venite la pachet cu relaxarea restricțiilor.

„În condițiile în care vom vedea că există o transmitere accentuată în comunitate și vom vedea care sunt zonele cu anumită preponderență, vom interveni în acele zone, urmând ca progresiv, odată cu limitarea, să retragem aceste restricții, dar se poate și să intervenim la nivel general dacă vedem o transmitere în comunitate care este generalizată”, a spus ministrul Sănătății Nelu Tătaru, la Digi 24.

El a explicat că relaxarea restricțiilor se poate face în paralel cu gestionarea pandemiei numai în măsura în care sunt respectate regulile de igienă și precauțiile luate de autorități.

„Azi avem 166 de cazuri, dar mergem cu a treia măsură de relaxare. Vom avea o perioadă în care va urma o creștere ușoară, progresivă, nu o creștere exponențială, în măsura în care vom respecta acele precauții, reguli de igienă și normele de aplicare a unor ordine care stabilesc aceste relaxări. În măsura în care respectăm aceste ordine, aceste măsuri de precauție, normele de aplicaree privind desfășurarea și funcționarea activităților pe care le relaxăm, atunci putem gestiona și un număr de cazuri care va crește de la o zi la alta”, a spus ministul la Digi24.

El a explicat și ce înseamnă transmitere accentuată și de la ce număr de infectări se vor impune restricții suplimentare.

„Suntem pe un număr de 250 de cazuri. Menținerea ne arată că există un focar. Creșterea spre 300 înseamnă că avem transmitere și trebuie să reintervenim”, a mai spus Tătaru.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România a urcat duminică la 21.999, după raportarea a 320 de noi infecții. Ultima oară cînd au mai fost anunțate peste 300 de cazuri pe zi a fost pe 9 mai, când au fost tot 320 de infecții cu Sars-Cov-2. În comunicatul de duminică, Grupul de Comunicare Strategică face și un no apel la respectarea măsurilor de protecție, având în vedere numărul în creștere de cazuri.

România a intrat luni în a treia etapă de relaxare în urma căreia se vor deschide marile centre comerciale, piscinele exterioare, sălile de fitness, casele de pariuri și loteriile. De asemenea, se reiau cursele aeriene din 17 state, fără ca românii care se întorc din aceste state să mai intre în carantină sau izolare dacă nu au simptome de infectare cu noul coronavirus.

De asemenea, se mărește numărul de persoane dintr-un grup care poate desfășura activităţi recreative şi sportive în aer liber, la 20 de persoane în cazul evenimentelor private organizate în spaţii închise şi la 50 de persoane maximum pentru cele în aer liber.

Guvernul va propune prelungirea stării de urgență, dar PSD, care are majoritatea în parlament, unde trebuie aprobată hotărârea de guvern, a anunțat deja că nu este de acord decât cu cel mult 15 zile.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG