Linkuri accesibilitate

Tajani: Brexitul ar putea fi amânat cel mult cu câteva săptămâni


29 martie este termenul fixat pentru ieșirea Marii Britanii din UE.
29 martie este termenul fixat pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

„Este esenţial să împiedicăm o ieșire dezordonată şi fără acord a Marii Britanii din UE”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, într-un interviu acordat grupului media Funke, preluat de Agerpres.

Parlamentarii britanici urmează să voteze marţi pentru a doua oară planul Brexit al premierului Theresa May. În cazul în care nu va trece, May a declarat că parlamentarii vor putea vota miercuri şi joi dacă doresc ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord, sau dacă vor să ceară o scurtă amânare.

"Acum se pune problema de a evita cea mai mare greşeala, un Brexit haotic fără aranjamente contractuale", a declarat Tajani în interviul ce apare sâmbătă în presa din Germania.



Un astfel de Brexit dezordonat şi fără acord ar fi un dezastru pentru economia britanică şi ar afecta de asemenea UE, a spus Tajani, adăugând că ar fi fericit dacă Marea Britanie nu ar părăsi UE.

În opinia președintelui PE, Brexitul ar putea fi amânat, dar cel mult cu câteva săptămâni peste termenul de 29 martie.

Oficialul european a mai opinat că declaraţia politică asupra Brexitului ar putea fi formulată ceva mai clar, dar a exclus schimbarea conţinutului acordului de retragere, în special prevederile referitoare la Irlanda de Nord.

El a mai precizat că Marea Britanie va trebui să ofere un motiv pentru amânarea ieşirii sale din UE, cum ar fi dorinţa de a folosi acest timp suplimentar pentru a organiza noi alegeri sau un nou referendum.

"Ei au decis să plece, este problema lor, nu a noastră", a adăugat Tajani.

XS
SM
MD
LG