Linkuri accesibilitate

Talibanii anunță formarea guvernului „Emiratului Islamic Afganistan”. Ministrul de interne e căutat de FBI


Mullah Abdul Ghani Baradar (centru, jos) va fi adjunctul șefului guvernului afgan. (Captură video din 16 august 2021)

Noul guvern al Afganistanului va fi condus de Mohammad Hassan Akhund, care se află pe lista Națiunilor Unite pentru terorism din 2001. Ministrul de interne e căutat de FBI pentru un atac terorist din 2008.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat, marți, că numirile în noul guvern au caracter provizoriu.

FBI-ul oferă pentru informații care duc la arestarea sa o recompensă de până la 10 milioane de dolari. El este căutat în legătură cu un atac din 2008 din Kabul în care au murit șase persoane, inclusiv un cetățean american. E considerat „periculos și înarmat".

Potrivit FBI, ministrul taliban de Interne, căutat pentru terorism, s-a născut în intervalul 1973 - 1980 în Afganistan sau Pakistan. Informațiile care duc la arestare sa sunt recompensate cu până la 10 milioane de dolari.
Potrivit FBI, ministrul taliban de Interne, căutat pentru terorism, s-a născut în intervalul 1973 - 1980 în Afganistan sau Pakistan. Informațiile care duc la arestare sa sunt recompensate cu până la 10 milioane de dolari.
  • ministru al Apărării va fi mollahul Mohammad Yaqub, fiul mollahului Omar, fondator al mişcării talibane;
  • Mullah Abdul Ghani Baradar, una dintre cele mai cunoscute figuri ale grupării, va fi principalul adjunct al lui Mohammad Hassan Akhund. Baradar a fost eliberat din custodia Pakistanului în 2018 la solicitarea SUA, pe fondul negocierilor care au dus la retragerea SUA din Afganistan;
  • Mawlawi Hannafi, participant la negocierile de la Doha va fi, de asemenea, adjunct al șefului guvernului;
  • Ministrul Justiției, Abdul Hakim Ishaqzai, a condus negocierile de la Doha și a condus Curtea Supremă „din umbră” a talibanilor din Pakistan;

Mawlawi Haibatullah Akhundzada, care a fost numit în fruntea talibanilor în 2016, dar apare rar în public, a fost numit lider suprem-fondator.

Mawlawi Hibatullah Akhundzada le-a cerut, marți, talibanilor să guverneze cu respectarea legii islamice Sharia, potrivit AFP. El a făcut aple la populație să nu plece din țară și a dat asigurări că străinii „nu vor avea probleme". Akhundzada a vorbit și despre importanța educației, a bunelor relații cu vecinii, a prosperității și păcii.

Puterile internaționale au așteptat să vadă componența guvernului, încă nerecunoscut internațional, dar și dacă acesta va acționa în conformitate cu promisiunile talibanilor de a conduce un regim mai moderat decât în timpul guvernării brutale de acum 20 de ani, când au guvernat în mod strict după legile islamului.

Prioritatea noului guvernul taliban va fi deschiderea canalelor diplomatice și economice în paralel cu solicitarea recunoașterii legitimității sale de guvernele străine.

Un alt purtător de cuvânt al talibanilor, Ahmadullah Wasiq, a confirmat, pentru BBC, că țara va fi cunoscută drept „Emiratul Islamic Afganistan", așa cum a fost denumită și în perioada 1996-2001.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, marți, că SUA au avut discuții cu talibanii „în ultimele ore” cu privire la noi evacuări. Gruparea a declarat o amnistie pentru afganii care au colaborat cu forțele internaționale sau cu fostul guvern în ultimii 20 de ani, dar există numeroase relatări cu privire la execuții și percheziții.

Statele Unite au anunțat deja că nu există un orizont de timp în care ar fi dispuse să recunoască guvernarea talibană. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a spus, marți, că administrația Biden „nu se grăbește” în această privință. Și ministrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat săptămâna trecută că deși vor exista domenii de colaborare cu talibanii, Londra nu va recunoaște guvernul acestora.

Rusia spune că nu a luat încă o decizie și va monitoriza situația din țară cu atenție, iar China spune că e interesată de relații „prietenoase și de cooperare”, dar nu a formulat încă o declarație oficială de recunoaștere a noului guvern.

Guvernul taliban din perioada 1996 – 2001 a fost recunoscut doar de trei țări: Pakistan, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

În ziua anunțului cu privire la formarea guvernului, talibani înarmați au tras focuri de avertisment pentru a dispersa un grup de protestatari, inclusiv femei care cer ca drepturile lor să nu fie încălcate.

La Universitatea din Kabul, sălile au fost separate pentru ca femeile și bărbații să nu se vadă. Talibanii au impus însă reguli mult mai stricte pentru prezența femeilor în școli.
La Universitatea din Kabul, sălile au fost separate pentru ca femeile și bărbații să nu se vadă. Talibanii au impus însă reguli mult mai stricte pentru prezența femeilor în școli.

Talibani au instituit deja segregarea în universități, unde femeile trebuie să învețe separat de bărbați, să aibă doar profesori femei (unde nu e posibil, doar profesori în vârstă) și să poarte niqab-ul (care acoperă integral corpul şi faţa cu excepţia ochilor), dar și mănuși pentru a nu li se vedea mâinile.

Imagine de la protestul de marți din Kabul, convocat de Ahmad Massoud, liderul Frontului Rezistenței Naționale a Afganistanului. Massoud a fost printre cei care s-a opus talibanilor ți în timpul guvernării acestora din perioada 1996 - 2001.
Imagine de la protestul de marți din Kabul, convocat de Ahmad Massoud, liderul Frontului Rezistenței Naționale a Afganistanului. Massoud a fost printre cei care s-a opus talibanilor ți în timpul guvernării acestora din perioada 1996 - 2001.

Grupuri de femei au protestat în ultima săptămână în mai multe orașe afgane, iar marți, la Kabul, mai multe sute de persoane au ieșit în stradă și au strigat sloganuri precum: „Viață lungă rezistenței” și „Moarte Pakistanului”, țara acuzată de mulți afgani că i-ar susține pe talibani în ciuda dezmințirilor formulate de Islamabad.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG