Linkuri accesibilitate

O țară reformată prin OUG-uri sau lupta Cîțu–Orban? Deputat PNL: „Excesul de Ordonanțe este toxic"


Liderii Coaliției sunt de acord cu un lucru: reformele nu sunt livrate în ritmul dorit. Dar cine e vinovat pentru această situație? Imagine din Parlament, 2021, cu Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Liderii Coaliției sunt de acord cu un lucru: reformele nu sunt livrate în ritmul dorit. Dar cine e vinovat pentru această situație? Imagine din Parlament, 2021, cu Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Falia produsă între premierul Cîțu și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, se poate transforma într-un război între Guvern și Parlament. Europa Liberă a discutat cu mai mulți aleși, care nu cred că este oportun ca Executivul, sub pretextul reformei, să abuzeze de Ordonanțele de Urgență.

Lupta internă din PNL începe să se manifeste și ca o rivalitate între Guvern și Parlament. Cine face reforma mai bine sau mai repede? Premierul Cîțu spune că s-a săturat să aștepte votul din forul legislativ pe diferite proiecte de lege care au trecut prin Guvern.

„Va trebui să facem reformă prin Ordonanțe, altă soluție nu văd”, „Guvernul își va asuma reformele”, „trebuie să grăbim ritmul”, „nu voi aștepta după Parlament să se hotărască”, sunt doar câteva mesaje ale premierului prezentate la postul public de televiziune.

De unde vine nervozitatea premierului? Desființarea Secției Speciale, amânarea majorării alocațiilor, desființarea pensiilor speciale, dar și alte proiecte de reformă nu au primit votul final în Parlament. Cu toate acestea, problemele sensibile nu ar putea să fie rezolvate mai rapid nici în Guvern, deoarece este nevoie de consensul liderilor PNL, USR PLUS și UDMR.

Premierul este deranjat că poziția sa în cadrul Coaliției nu este una de forță, discuțiile fiind conduse de președintele PNL, Ludovic Orban. Din acest motiv, Florin Cîțu a evitat să participe la câteva ședințe ale Coaliției și preferă doar să își transmită punctul de vedere, susțin surse parlamentare. Premierul a început să absenteze și de la ședințele Biroului Executiv al PNL, un alt for unde s-ar putea pune problema urgentării unor proiecte în Parlament.

Tensiunile din PNL sunt evident, iar acest lucru nu mai poate să fie ascuns. Partenerii de Coaliție de la UDMR și USR PLUS refuză să se implice în lupta internă a liberalilor, dar nu înghit cu plăcere remarcile prin care este atacat Parlamentul.

„De dragul Coaliției nu îi dau o replică lui Cîțu. Nu poate face asemenea afirmații la adresa Parlamentului”, a spus un deputat UDMR pentru Europa Liberă. Un alt deputat al Uniunii a refuzat să se poziționeze, dar susține că Parlamentul muncește, ceea ce ar trebui să observe și Florin Cîțu.

Moșteanu (USR-PLUS): E un meci între Orban și Cîțu, își aruncă cu rachete

„Parlamentarii Coaliției au fost la dispoziția Guvernului și îl sprijinim în continuare. În realitate, știm că este o campanie internă în PNL, e un meci între domnul Cîțu și Orban și își tot aruncă rachete și își pasează mingi”, a declarat liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu. Acesta a precizat că parlamentarii USR PLUS nu vor să ia parte la meciul din PNL.

Are însă un mesaj pentru Florin Cîțu și îi amintește că nu a participat la toate ședințele Coaliției: „noi suntem acolo, așteptăm un dialog la orice oră din zi, noapte, să mișcăm înainte proiectele”.

Ionuț Moșteanu insistă că meciul candidaților la președinția PNL produce astfel de declarații belicoase.

Liderul grupului PNL din Senat, Virgil Guran, nu este de acord cu o guvernare prin Ordonanțe de Urgență.

„Poate afirmația a fost interpretată greșit sau nu s-a exprimat în acest spirit al parlamentarismului. Uneori ar trebui să ne mișcăm mai repede în Parlament, dar și Florin (n.r. – Cîțu) trebuie să fie mai atent când face anumite afirmații”, a spus Guran pentru Europa Liberă.

El a dezvăluit că, în calitate de senator și premier, Florin Cîțu le-a cerut, uneori, ca anumite proiecte să aibă prioritate.

„Cred că dorește să se întâmple lucrurile mai repede, ceea ce nu se poate. În Parlament sunt niște pași, la OUG e simplu. Nu văd declarația ca un atac la Ludovic Orban, se interpretează orice declarație ca și cum ar fi tensiuni între candidați. E o competiție, fiecare trebuie să demonstreze că este mai bun, dar nu cred că se ajunge la astfel de răutăți și sper să nu se ajungă la răutăți. Eu nu m-a simțit ofensat”, a subliniat liderul grupului PNL din Senat.

Deputat PNL din tabăra Cîțu: Excesul de OUG-uri e toxic

Pavel Popescu conduce în prezent organizația PNL Sector 4 și se află în tabăra premierului Cîțu. Cu toate acestea, nu susține linia premierului legată de Ordonanțele de Urgență.

„Din punct de vedere al sănătății sistemului legislativ, cred că un proces legislativ prin Ordonanțe de Urgență ar putea să fie unul toxic. Folosesc un cuvânt mai accentuat, dacă se face exces de ordonanțe. Mie îmi place să vin la Parlament zilnic. O reformă făcută prin Ordonanță ar submina tot ce înseamnă puterea legislativă în statul român”, a afirmat Popescu pentru Europa Liberă.

Adaugă că declarațiile premierului conțin „un sâmbure de adevăr” legat de reforme, dar vrea ca Parlamentul să aibă rolul central.

Teoria reformelor prin Ordonanțe de Urgență nu este pe placul deputatului PNL, Daniel Gheorghe. El spune că „dacă ne grăbim, riscăm să greșim” și critică formularea premierului Cîțu legată de reforme prin OUG.

„Este o exprimare nefericită în care eu nu mă regăsesc. Reforma necesită timp, analiză, expertiză și o perioadă în care anumite elemente să poate să fie testate. E o contradicție între reformă și Ordonanță de Urgență, nu fac bine când se regăsesc în aceeași frază. Cel mai bine este ca Parlamentul să delibereze. Așa e bine pentru sănătatea democrației”, a afirmat Daniel Gheorghe pentru Europa Liberă.

Liberalul crede că o țară condusă prin Ordonanțe de Urgență este o țară incompatibilă cu democrația.

„Nu cred că trebuie să emitem în exces OUG, despre reformă se poate vorbi și în Parlament”, a fost și poziția deputatei Cristina Trăilă. Potrivit acesteia, membrii Guvernului care vor reformă ar trebui să depună inițiative legislative în Parlament și să ceară procedură de urgență.

Florin Roman este fost lider al grupului PNL din Camera Deputaților și îl susține pe Florin Cîțu pentru șefia partidului.

„Dacă ne uităm la ce au declarat liderii Coaliției înainte de a o forma, vom vedea declarații de genul: vom schimba Avocatul Poporului în prima săptămână după ce vom câștiga alegerile, vom schimba conducerile TVR și SRR după alegeri. Știți că aceste lucruri s-au întâmplat extrem, extrem de greoi”, a susținut Roman.

El este de acord cu Florin Cîțu că s-a „lucrat foarte greu în Parlament și Coaliție”.

„Nu am fost niciodată adeptul Ordonanțelor de Urgență, trebuie găsită o soluție de echilibru, dar cred că nici Guvernul nu poate să fie blocat când vrea să facă reforme”, a adăugat deputatul PNL.

Roman îl atacă pe Ludovic Orban și îi reamintește că atunci când era premier spunea că legea privind desființarea pensiilor speciale a dat-o Parlamentul, tot Parlamentul trebuie să o rezolve.

„După ce a ajuns președintele Camerei Deputaților a spus că ministrul Muncii trebuie să pregătească un pachet care să ducă la desființarea pensiilor speciale. Probabil este un joc și aici, dar pentru mine e ca Parlamentul să poată lucra și să fie principalul legiferator al României”, a completat Florin Roman.

El crede că Ludovic Orban ar trebui să dea un răspuns pentru „letargia din Parlament”.

La șase luni după preluarea Puterii, în tabăra Coaliției există un sentiment că reformele promise nu sunt îndeplinite. Vicepremierul Dan Barna a recunoscut într-un interviu pentru Europa Liberă că nivelul reformelor este comparabil cu viteza a doua a unei mașini cu șase viteze.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG