Linkuri accesibilitate

Tăriceanu acuză PSD că s-a despărțit de ALDE în stil mafiot și spune că neînțelegeri existau de multă vreme.


Călin Popescu Tăriceanu, cel mai dur atac de până acum la adresa PSD

Liderul ALDE a vorbit despre stil mafiot și rackeți când s-a referit la PSD, un partid pe care îl acuză că încă din vremea guvernării împreună a dat afară oamenii ALDE și nu a sprijinit legile inițiate de formațiunea sa.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă, la şcoala de vară a tinerilor din partid, că alăturarea de PSD nu a făcut bine formaţiunii politice pe care o conduce şi a ajuns la concluzia că trebuie să se despartă de social-democraţi, acest lucru dorind să se întâmple civilizat, însă a spus că a urmat o încercare de „tip mafiot, de raket”, prin care PSD a încercat să-i fure oamenii.

  • Tăriceanu a povestit tinerilor la Şcoala de vară de la Jupiter, că existau mai de mult probleme în relaţia ALDE cu PSD.

„Am înţeles că proiectele noastre nu au susţinere, dar pentru ei susţinerea noastră era importantă pentru că nu aveau majoritatea în Parlament şi ne solicitau să le dăm susţinere pentru proiecte lor. Şi noi, într-o atitudine de corectitudine, totdeauna i-am susţinut. Când erau proiectele noastre la rând, proiectele se blocau prin Parlament, proiectele se blocau la nivel autorităţilor locale. Fraţilor, o dată, de două ori, de trei ori, nu mai merge. Înainte de alegerile pentru Parlamentul European au început să demită oameni de-ai noştri din diverse instituţii descentralizate. Primeam mesaje de la nivel local, că au fost daţi afară inspectori şcolari, directori la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură samd”, a spus Tăriceanu, citat de news.ro

  • El a menţionat şi faptul că la alegerile europarlamentare a constatat că pentru PSD principalul său adversar era ALDE.

„Şi scorul pe care l-au obţinut nişte organizaţii de-ale noastre, scorul prost, se datorează acestor acţiuni pe la spate pe care le-a întreprins PSD-ul împotriva noastră. E foarte greu astfel să mai ai încredere în partenerul tău”, a precizat liderul ALDE.

  • Tăriceanu a menţionat că alăturarea de PSD nu a făcut bine formaţiunii politice pe care o conduce.

”Alăturarea cu PSD-ul, ne-a făcut bine sau nu ne-a făcut bine nouă, ca partid liberal de dimensiune evident mai redusă? Nu ne-a făcut bine pentru că încet, încet publicul nostru ne-a văzut glisând către zona de stânga şi sunt oameni care au convingeri ferme, opţiuni ferme şi care încet, încet au renunţat la a ne susţine. Şi lucrul acesta eu ca preşedinte dacă nu îl sesizez duc partidul într-o direcţie care e perdantă”, a menţionat Tăriceanu.

  • El a mai spus că ALDE a ajuns la concluzia că trebuie să iasă de la guvernare, dar despărţirea de PSD să aibă loc civilizat, constatând că social-democraţii au avut o încercare de tip mafiot, raket, prin care a dorit să fuse oameni de la ALDE.

„Am ajuns la concluzia că trebuie să ne despărţim, să ne despărţim civilizat însă. Ce s-a întâmplat, aţi văzut. O încercare de tip mafiot, de raket, îţi fur oamenii, ţi-i iau cu forţa, îi folosesc, le spun, fără ca voi să daţi acordul că reprezintă partidul vostru, de ce? Pentru că doamna Dăncilă să poată să se prevaleze de faptul că compoziţia politică a Guvernului nu s-a schimbat, PSD plus ALDE. Noi hotărâserăm în Delegaţia Permanentă, cu un vot covârşitor... Meleşcanu, Graţiela au votat pentru ieşirea de la guvernare, ca acum să uite, li s-a şters creierul şi spun că nu a fost luată decizia statutar, mai statutar decât Delegaţia Permanentă nu e decât congresul”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

  • În privința candidaturii la alegerile prezidențiale, Tăriceanu nu a explicat cum s-a ajuns ca el să se retragă din cursă, însă a vorbit despre candidatura actorului Mircea Diaconu.

„În condiţiile în care candidatura mea nu mai avea susţinerea necesară pentru a fi una de succes, am decis să îl susţinem pe Mircea Diaconu. Mircea Diaconu, cu profilul pe care şi l-a construit deja, de independent, poate să facă ceea ce niciun preşedinte de până acum al României nu a făcut, adică să fie acel preşedinte care este echidistant faţă de partidele politice, mediator între stat şi societate, între partide, între instituţii, când apar conflicte majore”, a afirmat Tăriceanu.

  • Liderul ALDE crede că Diaconu este candidatul care strică jocurile în condiţiile în care Klaus Iohannis jubilează dacă intră cu Viorica Dăncilă în turul doi, Tăriceanu considerând că astfel şeful statului ar avea asigurat cel de-al doilea mandat.
  • El spune că Mircea Diaconu nu poate fi acuzat de faptul că guvernarea a fost proastă sau că este corupţie.

„Cu ce o să-l acuze preşedintele pe Diaconu? Că e guvernarea proastă, că e corupţie, nu are nimic cu ce să-l agaţe. Dar, în schimb, Diaconu poate să-i spună, ai fost preşedinte al unei părţi din România, ceea ce ai făcut e exact inversul a ceea ce trebuia să faci”, a spus Tăriceanu.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG