Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, cere demisia conducerii ASF pentru că, spune el, nu a făcut ordine în piața de asigurări, după ce companiile Astra sau City Insurance au intrat în faliment.
Piața de asigurări auto (RCA) din România este afectată de problemele pe care le are liderul pieței, Euroins.
Surse din cadrul ASF au precizat pentru Europa Liberă că instituția a depus, anul trecut, mai multe plângeri penale pe numele Euroins. Conform Ziarului Libertatea, compania este acuzată că a respins mii de dosare de despăgubiri fără să le verifice.
În interviul pentru Europa Liberă, președintele FORT cere Guvernului să emită imediat o ordonanță de urgență prin care să se plafoneze prețurile RCA.
De altfel, ulterior realizării interviului, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat pentru Europa Liberă că „în vederea protecției consumatorilor, ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA”.
Augustin Hagiu mai spune că tarifele de referință publicate marți de ASF nu înseamnă că acestea sunt echivalentul prețurilor polițelor RCA. De ce? Pentru că asigurările obligatorii de răspundere civilă în cazul accidentelor oricum au deja, de dinaintea publicării tarifelor de referință, prețuri chiar mai mari.
O altă problemă remarcată de președintele organizației transportatorilor este că nu există decontarea directă între service-urile care repară mașinile implicate în accidente și firmele de asigurări.
1. Europa Liberă: Publicarea noilor tarife de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule, de către ASF, înseamnă că prețurile vor crește pe loc, chiar de acum?
Augustin Hagiu: Nu, prețurile au crescut și cresc în continuare, fără chestiunea asta legată de publicarea noilor tarife de referință în cârcă.
Nu asta influențează, sunt doar tarife de referință. Dacă urmărim definiția tarifelor de referință din legea RCA, din legea asigurărilor obligatorii din România, vom observa un lucru cât se poate de clar.
Și anume, cuvântul, citez din memorie, „orientativ”, care se referă la prima de asigurare, care are acest caracter - și anume orientativ - determinat pe baza unor date statistice la nivelul pieței de asigurări RCA. Cu alte cuvinte, acest caracter orientativ funcționează în dublu sens, atât pentru asiguratori, cât și pentru asigurați.
La nivelul asiguraților, are însă un impact mult mai mare, pentru că este un impact psihologic. Este frustrant să vezi că tariful de referință publicat de ASF este la nivelul X, iar în momentul în care primești o ofertă de primă RCA, partea unui asigurator sau a unui broker, să constați că e X ori doi sau X ori 1,5. Este frustrant!
2. Europa Liberă: Ce poate face un asigurat pentru a-și crește șansele să plătească o poliță RCA mai ieftină?
Augustin Hagiu: Faci ceea ce am făcut și eu personal, în ultimele luni și în ultimul an. Suni la ASF și încerci să îi determini cumva ca pentru salariile alea de mii de euro, să miște niște lucruri, să sape, să facă ceva, n-au făcut absolut nimic.
Efectiv, ne-au sfidat, ne-au persiflat inclusiv în dialogul direct. Și da, acuma li se întâmplă ceea ce era normal să li se întâmple, toată lumea aruncă cu piatra.
Și e absolut corect să arunci cu piatra către ei pentru că ocupă acele scaune de pomană. Noi solicităm demisia întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară, de la domnul președinte, posesor de scaun acolo, foarte bine plătit, vicepreședinte… Deci toată gașca de băieți deștepți care pe banii noștri se fac că supraveghează și de fapt, nu supraveghează nimic.
3. Europa Liberă: Din punctul dumneavoastră de vedere, de ce cresc aceste prețuri continuu?
Augustin Hagiu: Pentru că se poate. Pentru că apetitul de a recupera profiturile pe care nu le-au realizat în perioada în care legea a funcționat corect și am avut și plafonare și ulterior și o referință care trebuia respectată - trebuie recuperată cumva.
Pentru că profitul în România, în asigurări, se face în continuare pe RCA, pentru că marile companii de asigurări fac bani din RCA și profită de pe urmă asigurării obligatorii, în loc să caute să încurajeze prin tot felul de politici de comunicare, de marketing și chiar prin politici corecte de despăgubire pe toate tipurile de asigurări, astfel încât să-și atragă clientelă.
Și ne mai lipsește ceva, ne lipsește acea decontare directă, la un preț decent, care ar regla operațiunile între între asigurator și ar regla cumva și piața asta a reparațiilor și plățile pe reparații s-ar regla.
Dar, iată că, cum să zic așa, teza de mandat de început a domnului Marcu (n.r., Nicu Marcu, președintele ASF), care mi-a spus, citez, că va răspunde cu scaunul dacă nu bagă obligativitatea decontării directe în RCA și n-a făcut-o de când s-a instalat și până acum, tot acolo e. Ține cu dinții de el.
4. Europa Liberă: Falimentele sau problemele financiare ale unor companii de asigurări influențează aceste tarife?
Augustin Hagiu: Cu cât dispar mai multe companii de asigurări, cu atât celelalte rămase în piață, ceilalți jucători, profită, mergând în continuare, pe zona de creștere a tarifelor.
Cu cât ai mai multă dispersie și cu cât ai mai puțină cotă de piață concentrată pe un număr restrâns de jucători, cu atât oferta este mai diversificată din punct de vedere al tarifelor. Și lucrurile arată altfel la nivelul posesorilor de vehicule.
5. Europa Liberă: Dacă aceste tarife rămân la nivelul estimat de ASF, care este efectul asupra transportatorilor comerciali?
Augustin Hagiu: Tarifele astea pe care le avem astăzi, ca referință, față de tarifele din piață sunt încă mici. Eu am spus că doar ajută la o creștere și mai mare a tarifelor de primă.
Tarifele de referință acum sunt mult mai mici decât ofertele pe care le primim. Eu am plătit săptămâna trecută, la o mașină cu capacitate cilitrică de un 1.400 cm³ - adică nu e vreun bolid, nu e vreun OZN - am plătit 1.072 de lei, în condițiile în care sunt la clasa bonus trei. Ar fi trebuit să plătesc cel puțin cu un leu mai puțin decât ce am plătit anul trecut, respectiv vreo 940 lei. Deci, iată cum la nivel personal, constat că lucrurile nu sunt unde trebuie.
Pentru același vehicul, plăteam pentru un an de zile, undeva la 370 lei prin 2018.
6. Europa Liberă: Cereți plafonarea tarifelor la polițele RCA?
Augustin Hagiu: Experiența destul de recentă, din anii 2016-2017, ne arată - dar sper să nu mai fie nevoie să invadăm Piața Victoriei pentru asta - că tarifele se plafonează la un nivel al unui tarif de referință calculat corect de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
După ce acest tarif se plafonează, se intră într-o procedură de modificare a legislației primare și secundare, adică legea 132 și cu normele de aplicare, astfel încât să se evite pe viitor apariția unor fenomene similare, în care piața asigurărilor RCA să o ia razna din punctul de vedere al tarifelor de primă. Ăsta ăsta este demersul firesc.
7. Europa Liberă: Cum se pot plafona aceste tarife?
Augustin Hagiu: Nu se poate impune plafonarea acum, nu e timp de așa ceva, ne trebuie o ordonanță de urgență și această ordonanță de urgență, ulterior ajunsă în Parlament, produce o apariție a unei modificări legislative mai consistente.
8. Europa Liberă: Ce înseamnă ca ASF să calculeze corect aceste tarife din punctul dumneavoastră de vedere?
Augustin Hagiu: Așa cum le-am cerut de fiecare data: transparent. Adică cu toate valorile ce intră în algoritmii de calcul la vedere și plecând de la principiul că acest RCA nu trebuie să urmărească profitul și trebuie să urmărească mutualitatea.
Asta înseamnă acoperirea daunelor în situația în care ceva se întâmplă. Profit facem cu restul asigurărilor, care au caracter opțional, unde într-adevăr trebuie să investim în echipe de marketing, în echipe de vânzări .
Nu putem să continuăm să cerem să facem profituri cu cel puțin două procente, pe o asigurare unde piața este captivă. Aici este elementul, cred, esențial al discuției. RCA înseamnă mutualitate, iar mutualitatea nu trebuie să însemne profit, ci acoperirea unor daune posibile în prezent și sau în viitor.
9. Europa Liberă: Știți să existe inițiative concrete de modificare a legislației prin ordonanță, la nivelul Guvernului sau eventual, prin Parlament?
Augustin Hagiu: Nu. Avem nevoie de un act normativ plecat de la nivelul Guvernului care să valideze o plafonare, pentru că dacă nu plafonăm, nu putem intra într-o discuție serioasă la nivel de modificare legislativă ca să rezolvăm cum am rezolvat în 2016, 2017.
În două luni de zile, am rezolvat situația. Numai că tot ce s-a câștigat atunci și pentru tot ceea ce s-a muncit atunci s-a muncit degeaba în raport cu ceea ce se întâmplă acum.
Pentru că toate lucrurile alea au fost anulate de ultima intervenție legislativă la norma secundară din partea Autorității de Supraveghere Financiară și a Asiguratorilor.
10. Europa Liberă: În cazul în care tarifele RCA nu vor fi plafonate, veți protesta din nou?
Augustin Hagiu: Da, eu personal aș fi protestat. Cu transportatorii, însă este mai greu. Mai mult decât atât, vremurile s-au schimbat. Au avut grijă toți cei care s-au perindat prin anumite funcții, de pe la guvernare, să modifice legislația, sperând ca noi să nu mai ajungem niciodată cu vehicule în Piața Victorie. E destul de complicată situația. Nu cred că protestul ar trebui invocat aici, ci interesul economic, social general al României.
Nu îmi place să mai vorbesc despre proteste, mai ales că e foarte greu ca acestea să aibă loc. Sunt justificate însă formele de protest. Rămâne de văzut dacă vom ajunge sau nu acolo.