Linkuri accesibilitate

UE crește cu până la 38% taxele pe importul de mașini electrice din China


O reprezentanță a companiei chineze BYD din Japonia. BYD este cel mai important producător al unui val de companii chineze care exportă mașini electrice.
O reprezentanță a companiei chineze BYD din Japonia. BYD este cel mai important producător al unui val de companii chineze care exportă mașini electrice.

Uniunea Europeană a impus joi taxe provizorii suplimentare de până la 38% la importurile de mașini electrice din China. Motivele invocate sunt subvențiilor de stat incorecte acordate de Beijing. Majorarea de taxe vine în ciuda avertismentelor Chinei că măsura va declanșa un război comercial.

Bruxelles-ul a lansat anul trecut o investigație asupra producătorilor chinezi de vehicule electrice pentru a determina dacă subvențiile de stat subminează în mod incorect producătorii auto europeni, transmite AFP.

„Ancheta noastră a concluzionat că vehiculele electrice cu baterii produse în China beneficiază de subvenționare inechitabilă, ceea ce provoacă o amenințare de prejudiciu economic producătorilor de mașini electrice din UE”, a declarat comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis.

De când a anunțat majorarea planificată a tarifelor luna trecută, pe lângă taxele actuale de import de 10%, Comisia Europeană a început discuțiile cu Beijingul pentru a încerca să evite escaladarea unui război comercial.

Noile taxe provizorii intră în vigoare de vineri (5 iulie), iar taxele definitive vor intra fi aplicate din noiembrie pentru o perioadă de cinci ani.

Producătorii de automobile electrice din China care au cooperat cu investigațiile UE se vor confrunta cu un tarif mai redus, de 20,8%, în timp ce producătorii care nu au cooperat vor fi supuși unei taxe de 37,6%.

Discuții cu China pentru a evita un război comercial

Beijingul a avertizat deja că va riposta și a lansat unei anchete antidumping, luna trecută, legată importurilor de carne de porc, amenințând exporturile spaniole. Presa a chineză sugerează că Beijingul va declanșa noi anchete.

Oficialii chinezi au criticat, de asemenea, anchetele europene care vizează subvențiile de stat în sectorul tehnologiilor verzi, inclusiv turbinele eoliene și panourile solare.

„Este clar pentru toată lumea cine escaladează fricțiunile comerciale și instigă la un război comercial”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului pe 21 iunie.

Statele Unite au majorat deja taxele vamale pentru mașinile electrice chineze la 100%, în timp ce Canada are în vedere acțiuni similare.

Autoritățile UE își propun să convingă mai mulți europeni să conducă vehicule electrice, în condițiile în care și-a propus să oprească vânzarea de mașini noi alimentate cu combustibili fosili începând cu 2035.

Cota de piață a vehiculelor fabricate în China în vânzările de mașini electrice din UE a crescut de la aproximativ trei la sută la peste 20 la sută în ultimii trei ani, potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile. Mărcile chineze reprezintă aproximativ opt la sută din această cotă..

Institutul german pentru economie mondială din Kiel a prezis că taxele provizorii mai mari vor reduce importurile de vehicule din China cu 42%.

Germania e nemulțumită

Germania, partener comercial important al Chinei, este nemulțumită de măsura luată la nivelul UE. Producătorii auto germani se tem că orice represalii le-ar putea afecta activitățile din China.

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a vizitat Beijingul luna trecută pentru a găsi o cale de ieșire dintr-un război comercial dăunător.

Dar eforturile Germaniei de a liniști China, cum ar fi oferirea unui compromis pentru scăderea tarifelor la 15%, nu au convins industria auto germană.

În schimb, producătorii auto francezi au salutat tarifele pentru a echilibra condițiile de concurență.

Producătorul de automobile electrice Tesla, deținut de miliardarul Elon Musk, este singura companie care a cerut Bruxelles-ului propriul nivel al taxei, calculat pe baza dovezilor prezentate privind costurile de producție și subvențiile primite.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG