Linkuri accesibilitate

Cu cât s-ar putea scumpi mașinile electrice chinezești după noile taxe impuse de UE


Vehiculele electrice produse de BYD înainte care urmează să fie exportate în Brazilia, în portul Lianyungang din provincia Jiangsu, China, pe 25 aprilie 2024.
Vehiculele electrice produse de BYD înainte care urmează să fie exportate în Brazilia, în portul Lianyungang din provincia Jiangsu, China, pe 25 aprilie 2024.

O anchetă a Comisiei Europene a ajuns la concluzia că industria chineză de vehicule electrice beneficiază de subvenții neloiale din partea guvernului de la Beijing. Prin urmare, UE va impune taxe vamale mașinilor electrice din China de până la 38%.

Vehiculele electrice din China sunt mai ieftine deoarece beneficiază de subvenţiile „neloiale” furnizate de guvernul de la Beijing, este o primă concluzie provizorie a unei anchete lansate în luna octombrie de Comisia Europeană.

„Lanțul valoric al vehiculelor electrice cu baterii (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce cauzează un risc de producere a unui prejudiciu economic pentru producătorii de BEV din UE”, spune Comisia Europeană într-un comunicat publicat pe 12 iunie.

„Este în interesul UE să remedieze efectele practicilor comerciale neloiale constatate”, subliniază Comisia.

Pentru că sunt afectați producătorii europeni de vehicule electrice, mai spune Comisia, o primă măsură luată de blocul comunitar a fost impunerea de taxe compensatorii, începând din 4 iulie.

Companiile chineze au timp până atunci să furnizeze dovezi prin care să conteste concluziile UE și să obțină o eventuală reducere a tarifelor.

Taxele sunt oricum provizorii și vor fi percepute ca o garanție, însă ar putea deveni definitive de la finalul anului.

Dacă acestea vor deveni definitive, atunci autoritățile vamale din fiecare stat UE în parte vor decide sub ce formă le va încasa.

Ce mașini chinezești se vor scumpi

Numărul mașinilor chinezești importate anul trecut în UE a crescut cu 50% față de 2022, depășind 5 milioane de vehicule.

În acest an, numărul mașinilor importate se apropie de 2 milioane, potrivit datelor preluate de Reuters de la Asociația pentru autoturisme din China.

Vehiculele produse în China care ajung în Uniunea Europeană au în prezent taxe vamale de 10%.

Asta înseamnă că tarifele prezentate se vor adăuga peste acest procent obișnuit de 10%, menționează Comisia Europeană.

Taxele vor crește diferențiat începând de luna viitoare, în funcție de felul în care au colaborat producătorii chinezi în ancheta Comisiei Europene.

Noile taxe suplimentare sunt estimate să se ridice la peste 2 miliarde de euro pe an.

Taxele individuale pe care Comisia intenționează să le aplice celor trei producători chinezi sunt:

  • mașinile BYD: 17,4%


BYD Auto este poate cel mai cunoscut producător chinez de mașini electrice. O filială a BYD Company, o multinațională chineză cotată la bursă, aceasta produce mașini electrice, autobuze electrice, camioane, furgonete și motostivuitoare.

Vehicul BYD în timpul unei ceremonii de prezentare a unui model nou. Geneva 2024.
Vehicul BYD în timpul unei ceremonii de prezentare a unui model nou. Geneva 2024.

Filiala auto spune, potrivit prezentării de pe site-ul său, că a vândut peste 780.000 de vehicule sedan și SUV și că a fost numărul 1 la vânzările de „vehicule cu energie nouă” din China timp de șase ani consecutivi, între 2014 și 2019.

BYD a intrat puternic pe piața europeană, iar, ca fapt divers, este unul dintre sponsorii EURO 2024, competiția de fotbal care începe pe 14 iunie și se încheie pe 14 iulie.

  • mașinile Geely: 20%

Acest producător, Zhejiang Geely Holding Group, are sediul central în orașul Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang.

Compania este deținută miliardarul chinez Li Shufu, care este și fondatorul Geely.

În 2010, compania chineză a cumpărat participația majoritară a producătorului suedez de automobile Volvo de la Ford, cu 1,8 miliarde de dolari.

A fost cea mai mare achiziție din străinătate a unui producător de automobile chinez, care mai deține în total 15 branduri auto, precum Smart sau Lotus.

Multinaționala chineză mai deține și 17% la Aston Martin.

  • mașinile SAIC: 38,1%


Fondată în 1955, această companie este în prezent cea mai mare dintre cei „patru mari” producători auto de stat din China, cu vânzări de peste 5 milioane de vehicule în 2023.

Este în prezent printre cei mai mari producători de mașini electrice cu baterii și hibride plug-in. Printre mărcile sale „proprii” se numără IM, Maxus, MG, Rising Auto, Roewe ori Baojun.

Împreună cu Grupul VW, această companie vinde în China automobile din grupul Volkswagen.

  • Și alți producători chinezi vor fi taxați


Producătorii de vehicule electrice cu baterii din China care au cooperat în investigația Comisiei Europene vor fi taxați cu 21%.

Toți ceilalți producători din China care nu au cooperat cu autoritățile europene vor fi taxați cu 38,1%.

Executivul european nu menționează în niciun caz cine sunt aceștia.

„În paralel, Comisia a contactat autoritățile chineze pentru a discuta aceste constatări și posibilele modalități de soluționare a problemei”, se menționează comunicatul executivului european.

Cu cât se vor scumpi mașinile chinezești

The Guardian a calculat cu cât se vor scumpi mașinile electrice produse în China în funcție de tariful suplimentar.

La o mașină care are un cost de bază de 30.000 de euro, un tarif de 17,1% va crește costul cu 5.250 de euro.

Un tarif de 38,1% înseamnă o creștere a prețului cu 11.450 de euro.

Aceste taxe se adaugă la taxa de 10% aplicată deja la automobilele importate în UE, ceea ce înseamnă că vehiculele electrice chinezești vor avea tarife totale suplimantare de până la 48%.

Deocamdată nu se știe dacă tarifele vor fi aplicate și retroactiv.

Reacția Chinei

China a fost acuzată deseori că vinde mașini electrice la prețuri mici stabilite în mod artificial. Decizia UE a venit la mai puțin de o lună după ce Washingtonul a dezvăluit că intenționează să crească de patru ori taxele vamale pentru vehiculele electrice chinezești, ajungând la 100%.

Joi, Beijingul a reacționat din nou și a calificat drept protecționiste tarifele UE pentru vehiculele electrice chinezești și a declarat că speră ca blocul european să își corecteze „practicile greșite”.

China a mai spus că Bruxellesul ar trebui „să gestioneze fricțiunile comerciale prin dialog”, deoarece va lua „toate măsurile necesare” pentru a-și proteja interesele, transmite Reuters.

„Îndemnăm UE să asculte cu atenție vocile obiective și raționale din toate mediile sociale, să își corecteze imediat practicile greșite, să înceteze politizarea problemelor economice și comerciale și să gestioneze în mod corespunzător fricțiunile economice și comerciale prin dialog și consultări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

Anterior, Beijingul a respins argumentul UE și SUA potrivit căruia industria sa de vehicule electrice produce mai mult decât capacitatea normală cu ajutorul exporturilor subvenționate, lucru care perturbă piele internaționale.

Statul chinez a mai susținut că tarifele vamale vor încetini adoptarea vehiculelor electrice, vor pune în pericol obiectivele privind schimbările climatice și vor crește costurile pentru consumatori.

Uniunea Europeană a răspuns deja acuzațiilor că taxele pentru vehiculele electrice ar putea afecta tranziția ecologică.

Aceasta „va fi realizată cel mai eficient și mai rapid printr-o concurență loială și prin aderarea la normele globale”, a subliniat blocul comunitar.

„Sectorul vehiculelor electrice cu baterii este esențial pentru ca UE să realizeze tranziția ecologică și să se asigure că, până în 2035, toate mașinile noi înmatriculate în Europa vor avea emisii zero. Prin urmare, trebuie să prevenim dependențele strategice față de partenerii străini în acest sector critic”, a mai spus Comisia.

Ce fac țările europene

Rămâne de văzut cum va aplica fiecare țară din UE tarifele, însă este de așteptat să existe o opoziție din rândul unora – în special din țările care și-au dezvoltat relațiile economice cu China.

Ungaria este unul dintre exemple. Fabrica de asamblare BYD din Ungaria, prima sa unitate de producție din Europa, va începe producția până la sfârșitul anului viitor, a spus recent o reprezentantă a companiei.

De asemenea, gigantul chinez a anunțat că va construi o a doua fabrică în Uniunea Europeană.

Compania încă studiază unde ar putea să fie amplasată fabrica, iar „când va fi momentul vom investi într-o a doua unitate”.

Great Wall Motor, un alt mare producător chinez de vehicule electrice, se gândește, de asemenea, să construiască o fabrică și mai mare în Ungaria.

Pe de altă parte, grupul Volvo Cars – care este controlat de compania chineză Geely – a început să mute în Belgia producţia vehiculelor electrice fabricate în China, a relatat The Times la începutul lunii iunie.

Înainte ca UE să anunțe noile tarife, Geely luase în considerare oprirea vânzărilor de vehicule electrice fabricate în China cu destinația Europa, menționează publicația, însă planul ar fi fost abandonat între timp.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG