Un viitor distopic în care roiuri de drone ucigașe vânează ținte umane este tot mai aproape, însă dronele AI (inteligență artificială) complet autonome rămân o tehnologie evazivă, cel puțin pe câmpurile de luptă din Ucraina.
„Problema identificării corecte a țintelor inamice de către drone persistă”, spune un purtător de cuvânt al Brave1, o organizație guvernamentală ucraineană implicată în dezvoltarea tehnologiei militare.
Invazia rusă a Ucrainei a alimentat progresul rapid al tehnologiei dronelor, care a permis quadcopterelor (elicoptere propulsate de patru rotoare) ieftine, purtătoare de bombe, să doboare ținte în valoare de milioane de dolari.
Dar în cursa înarmărilor dintre drone și „bruiajele” radio care întrerup semnalul dintre o dronă și controlorul său, aceste măsuri defensive par să fie câștigătoare.
Se pare că piloții ucraineni de drone pierd mii de aparate pe lună din cauza dispozitivelor rusești de bruiaj. Utilizarea recentă de către Rusia a unei drone ghidate prin fir indică faptul că armata invadatoare se luptă, de asemenea, să depășească sistemele de război electronic.
Unii dezvoltatori din Ucraina se concentrează asupra sistemelor de drone de tip swarming, care permit unui pilot să piloteze mai multe drone înarmate ca una singură, însă prioritatea dezvoltatorilor ucraineni de drone este „minimizarea impactului războiului electronic”, potrivit Brave1.
„Dronele echipate cu module de țintire asistate de AI nu necesită o conexiune la operator în timpul acțiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Brave1 pentru RFE/RL.
„Operatorul fixează ținta, apoi AI preia procesul de țintire în mod independent, făcându-l imun la interferențele războiului electronic inamic.”
Astfel de drone semi-autonome ar putea anula măsurile de bruiaj. Odată ce sistemul de urmărire AI preia controlul, drona își poate întrerupe semnalul radio vulnerabil dintre dronă și controlorul său și poate lua propriile „decizii”.
Având în vedere că detectarea vizuală este esențială, dronele cu inteligență artificială ar trebui probabil să aibă sisteme de camere îmbunătățite semnificativ în comparație cu generația actuală de drone kamikaze utilizate de Ucraina și Rusia. Acest lucru ar adăuga costuri care subminează principalul avantaj al dronelor kamikaze: prețul lor scăzut.
În plus, „instalarea unui modul AI crește costul dronei, complicând procesul de scalare și de producție în masă”, mai spune purtătorul de cuvânt al Brave1. „Acest lucru este deosebit de relevant pentru Ucraina, care nu are resurse nelimitate. Prin urmare, producătorii interni depun în prezent eforturi susținute pentru a reduce costul acestor drone.”
Chiar și sistemele de ochire automate relativ simple par să se confrunte cu provocări din partea Rusiei. Videoclipuri recente arată că software-ul de urmărire a țintelor pare să fi fost dezactivat de piloții dronelor kamikaze rusești în favoarea controalelor manuale, iar potențialul de eroare catastrofală, în special în cazul dronelor complet autonome, pare să fie un obstacol deranjant.
„Producătorii acestor drone susțin adesea că ele sunt sigure, deoarece software-ul poate distinge bine civilii și prietenii, dar avem o mulțime de informații din SUA și din războiul din Ucraina conform cărora acest lucru nu este întotdeauna valabil”, a declarat Michael Boyle, profesor asociat la Universitatea Rutgers și autor al unei cărți despre războiul cu drone, pentru RFE/RL.
Funcțiile de urmărire sunt disponibile de mai mulți ani pe quadcopterele destinate consumatorilor, care permit unui pilot de dronă să identifice un subiect, cum ar fi un vehicul, prin simpla atingere a unui deget pe ecranul controlerului.
Dar urmărirea unei mașini sport este mult mai puțin solicitantă decât localizarea unor ținte camuflate și evazive într-o zonă de război plină de fum, cu o dronă care va exploda împotriva oricărui obiect pe care îl lovește.
Un alt pericol este hacking-ul, spune Boyle: „Dacă inamicul începe să genereze atacuri la întâmplare împotriva propriilor oameni prin piratarea sau falsificarea semnalului lor, riscurile utilizării acestor drone vor crește vertiginos și s-ar putea ca soldații să fie mult mai reticenți în a le folosi”.
Departe de câmpul de luptă din Ucraina, se crede că atât China, cât și Statele Unite construiesc armate de drone care ar putea juca un rol semnificativ în orice conflict viitor.
China domină piața mondială a dronelor, în mare parte datorită producătorului DJI din Shenzhen. De la lansarea primului său quadcopter, în 2013, compania e de atunci înaintea concurenței atât în ceea ce privește caracteristicile, cât și vânzările. În prezent, DJI deține aproximativ 70% din întreaga piață mondială a dronelor.
DJI a negat legăturile cu armata chineză, însă analiștii indică investițiile mari din partea Beijingului ca dovadă că statul autoritar ar putea avea un amestec în operațiunile companiei, estimate la miliarde de dolari.
Boyle spune că este „clar” că Beijingul dezvoltă „roiuri de drone pentru a ataca navele militare și a le orbi într-un potențial conflict asupra Taiwanului”.
Expertul în drone adaugă că „Statele Unite au fost foarte atente la utilizarea dronelor în Ucraina și investesc mult în producția de drone mici, ieftine și de unică folosință în programul Replicator”.
„Ei sunt mai încrezători că în viitor războaiele vor fi rapide, letale și purtate cu o ploaie de drone mici”, spune el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.