Linkuri accesibilitate

Tensiuni în relația PNL–USR: amenințări cu DNA pentru corupție și trafic de influență, acuze de colaboraționism cu PSD


Romania- Orban government
Romania- Orban government

Reprezentanții USR și PNL s-au certat în Parlament din cauza numirilor de manageri ai spitalelor, deputatul Emanuel Ungureanu anunțând că a depus mai multe sesizări la DNA. Florin Roman (PNL) l-a acuzat pe Ungureanu de trafic de influență.

Colaborarea dintre PNL și USR trece prin momente tensionate, reprezentanții celor două partide acuzându-se reciproc de fapte penale, dar și de înțelegeri subterane cu PSD. Săptămânal, aleșii PNL și USR își aruncă cuvinte grele de la tribuna Parlamentului, tonul amplificându-se de la o săptămână la alta. Cum sondajele de opinie indică o scădere a intenției de vot pentru PNL, care a căzut sub 40%, dar și o stagnare pentru USR, cele două partide ar putea să fie obligate să colaboreze într-o viitoare guvernare după alegerile parlamentare.

PNL și-a asumat la finalul anului trecut să guverneze singur, iar în Parlament nu are de partea sa o majoritate care să-i confere liniștea necesară. În ultima perioadă, chiar posibilii aliați de la USR au intensificat criticile la adresa Executivului, pe care încep să îl acuze că nu performează în actul de guvernare. De asemenea, în forul legislativ, reprezentanții PNL și cei ai USR au ajuns la schimburi dure de replici, fără menajamente.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat pentru Europa Liberă că partidul său nu a refuzat vreodată să își asume guvernarea. Cu toate acestea, liberalii i-au acuzat pe cei de la USR că stau pe margine și critică Guvernul, fără să își asume vreo responsabilitate.

USR nu a fost invitat niciodată să guverneze, în realitate opțiunea ca USR să intre la guvernare nu a existat pe agenda politică, nici dinspre PNL, nici dinspre Cotroceni. Nu a existat vreo invitație oficială sau neoficială ca USR să intre la guvernare. Am spus atunci că USR nu poate cu 9% să rezolve criza și s-a tăiat bucata de frază cu 9% pentru a arăta că USR nu e responsabil. Recunosc că a fost o exprimare nefericită a mea”, a spus liderul USR.

În privința atacurilor din ultima perioadă la adresa PNL, Dan Barna susține că poziția USR este una corectă.

E pur și simplu consecvența poziționării USR, care a spus de la bun început că nu va fi un partid la remorca PNL, nu va fi un partid care să susțină inițiativele populiste ale PSD. E foarte clar ce se întâmplă în managementul spitalelor, oameni fără nici un fel de competență au fost numiți de PNL pe criterii pur politice, strict la fel cum făcea și PSD. Clasa politică are nevoie de o schimbare de atitudine, PNL a promis acest lucru când era în Opoziție, dar acum s-a întors la vechile obiceiuri. Nu poți să pui la spitalul din Câmpeni manager un ospătar fără nici un fel studii. E revoltător, e o bătaie de joc pentru orice cetățean al comunității respective”, a subliniat președintele USR.

În pofida acestor scandaluri între PNL și USR, Dan Barna vede posibilă o coaliție de guvernare după parlamentare.

„Nu vând pielea ursului din pădure, dar e foarte clar că următoarea guvernare va fi una PNL- USR-PLUS”, a fost mesajul transmis de liderul USR.

Nervi în Parlament

Nervii unor deputați USR și PNL au cedat astăzi în timpul dezbaterilor din Parlament. Deputatul Emanuel Ungureanu de la USR a criticat pe un ton dur numirile făcute în fruntea unor spitale de către PNL.

Printre sintagmele folosite de acesta se numără: „golănie mai mare decât a făcut PNL în această perioadă nu am văzut nici la PSD”, „se fură bani publici în sume colosale”, „clanuri care sunt grupate la interesele PNL”.

Domnilor de la PNL, zilele acestea am dus la DNA, locul ăla drag unde îi trimiteați pe pesediști, am trimis mai mulți liberali la DNA. Să vă fie rușine, dincolo de vorbe, vin faptele, cifrele și dosarele penale pentru voi! La Unifarm e furt din bani publici, s-au cumpărat măști de proastă calitate, care au ajuns apoi în Republica Moldova. Acel transport a devenit obiectul unui dosar la DNA, eu am depus mai multe sesizări. Am depus sesizări la DNA împotriva unor funcționari și manageri de spitale și oameni de la Unifarm”, a anunțat deputatul USR.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, l-a amenințat pe Ungureanu despre care a spus că „sper să devină și el client al DNA”, acuzându-l că a făcut trafic de influență pe lângă miniștrii PNL.

Nu îmi vorbiți mie de golănie, DNA să lucreze pentru toți, nu vă mai dați că sunteți imaculați că nu sunteți, procurorii trebuie să își facă treabă”, a afirmat Florin Roman.

Deputatul Emanuel Ungureanu susține că nu a făcut niciodată trafic de influență pe lângă miniștrii Sănătății. În schimb, îl acuză pe europarlamentarul PNL, Daniel Buda, că a făcut acest lucru. Admite însă că nu poate demonstra acest lucru.

După ce ministrul Costache a schimbat Consiliul de Administrație de la spitalul județean Cluj și a venit penelistul Buda și citez din ce mi-a spus ministrul Costache <<m-a înghesuit în lift și mi-a spus, bă, ne strici nouă apele aici>>. Schimbarea managerului de la spitalul din Cluj stă pe masa ministrului din luna decembrie. Nu am făcut în viața mea trafic de influență. Costache nu a vrut să îl reclam la DNA, a spus <<băi, eu nu vreau să mă cert cu partidul meu, i-am spus nu și gata>>. Nu pot să probez traficul de influență”, susține deputatul Ungureanu.

Reprezentantul USR afirmă că o posibilă alianță cu PNL în viitor depinde de modul în care acesta guvernează.

„Evident că nu poate exista colaborare cu un partener viitor de guvernare cât timp ei au metehnele astea. Partidul nu e un grup de șmecheri care se înțeleg să îi acuze pe cei dinaintea lor de fapte pe care le pregătesc ei la rândul lor. În clipa când PNL spune că vrea să fim parteneri la guvernare, trebuie să fie de acord cu principiile noastre”, este poziția lui Ungureanu.

Deputații USR și cei ai PNL s-au certat și săptămâna trecută în Parlament când s-a discutat proiectul privind „DNA-ul pădurilor”. Liberalii au votat împotriva proiectului USR, în schimb a fost votat de PSD. PNL i-a acuzat pe cei din USR de colaborare cu social-democrații. Pe poziții divergente se situează reprezentanții celor două partide și în privința impozitării pensiilor speciale. PNL nu dorește ca impozitarea pensiilor speciale să vizeze militarii și polițiștii.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG