Linkuri accesibilitate

Ciondăneala liberalo-useristă se măsoară în procente


Ludovic Orban și Dan Barna, o strângere de mână
Ludovic Orban și Dan Barna, o strângere de mână

Rivalitatea dintre PNL și USR-PLUS se face tot mai simțită pe scena politică pe măsură ce se apropie alegerile locale. Simplele înțepături ”amicale”, declarațiile tăioase și chiar amenințările directe sunt la ordinea zilei. O rivalitate deloc nouă, dar care riscă să se transforme într-un război în toată regula în acest an în care PNL și Alianța USR-PLUS se vor afla în competiție electorală.

Hârâieli de uzură

Săptămâna trecută, de exemplu, la orizont au apărut nori de furtună din cauza restricționării votului pentru persoanele care au viză de flotant de mai puțin de 90 de zile. ”Ridică probleme de neconstituționalitate, recomandarea că nu pot fi restricționate drepturile electorale trebuie privită în această cheie ”, a spus Dan Barna solicitând retragerea prevederii din proiectul legii pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, proiect pe care premierul Orban își va asuma răspunderea în parlament.

Dan Barna a fost contrazis de Ludovic Orban, care a precizat că în felul acesta se reduce migrația votanților, dar, mult mai important, chiar de Comisia de la Veneția. Într-un comunicat de presă APADOR-CH atrage atenția că în ”Codul bunelor practici în materie electorală”, mai exact în recomandările Comisiei, se precizează că în cazul alegerilor locale poate fi introdusă condiția reședintei: ”perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni”.

Domnul Drulă ar trebui să fie mai atent în exprimările opiniilor sale. Nimeni nu poate ști astăzi câți bani vom avea din fonduri europene pentru infrastructură de transport și care este lista proiectelor care vor fi finanțate din fondurile europene.
Ludovic Orban

Nu mai departe de acum câteva zile, premierul Orban i-a răspuns acid deputatului USR, Cătălin Drulă, care afirmase că guvernul nu va avea bani pentru construcția autostrăzii Tg. Mureș-Iași, dar că nu vrea să recunoască acest lucru: „Domnul Drulă ar trebui să fie mai atent în exprimările opiniilor sale” , a declarat Ludovic Orban, în fața Camerei de Comerț, potrivit Mediafax.

Lupta pentru Capitală, primele ciondăneli

Cea mai aprinsă dispută dintre cele două partide o generează însă alegerile pentru primăria București, care ridică numeroase semne de întrebare. Nu este clar dacă vor fi într-un tur sau în două tururi, aspect care ar schimba complet abordarea- în situația unui singur tur este necesar ca PNL, USR și PLUS să aibă un candidat unic împotriva Gabrielei Firea.

Dacian Cioloș i-a transmis, nu tocmai politicos, lui Ludovic Orban că ”Dacă PNL vrea să aibă un candidat, haide să-l pună pe masa bucureștenilor, nu pe masa tocmelilor, să spună ce vrea să facă acel candidat". Replica lui Orban a fost una pe măsură:” Întâi să-și rezolve problemele interne, după aia să lanseze apeluri”. Problemele interne ale Alianței nu se vor rezolva însă prea repede, ținând cont că disputa pentru stabilirea candidatului, Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu, este în plină desfășurare și că taberele din cele două partide nu par dispuse să cedeze prea lesne.

Cum a bătut USR din pinteni pentru primarii în două tururi

Una dintre cele mai dure controverse a fost cea legată de modificarea legii electorale privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Deși PNL a spus mereu că intenționează să modifice legea, a fost oscilant în privința modalității- prin Ordonanță de Urgență sau prin asumarea răspunderii. Măsura este trecută și în Acordul semnat de PNL și USR pentru susținerea guvernului Orban.

Îi cerem premierului Ludovic Orban să nu se lase intimidat de amenințările PSD și UDMR cu moțiune de cenzură și îi reamintim că avem un protocol semnat la învestirea acestui guvern prin care s-a angajat să facă tot ce ține de guvern pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi.
Declarație USR-PLUS

În luna decembrie, USR și-a pierdut și răbdarea, și tactul, așa încât a ajuns să amenințe cu retragerea sprijinului politic pentru guvernul Orban. Senatoarea Florina Presadă anunța că va cere acest lucru Comitetului Politic al USR dacă Guvernul Orban nu ia măsuri ”pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi asupra OUG pentru eliminarea pensiilor speciale din Codul administrativ”. Anterior, conducerea USR-PLUS i-a bătut obrazul premierului Orban, cerându-i să respecte Protocolul și să nu se lase ”santajat” de PSD.

În final, presat și de președintele Iohannis, care își dorește alegeri anticipate, PNL a ajuns la formula asumării răspunderii pentru această lege, dar de ”amenințarea” cu moțiunea de cenzură nu a scăpat. Mai rău, PSD i s-a alăturat și UDMR.

Învestitura guvernului Orban, un măr al discordiei mâncat pe jumătate

De departe însă cel mai tensionat moment în relațiile dintre USR și PNL l-a constituit votul pentru învestirea cabinetului Orban. Dan Barna, aflat în campanie pentru alegerile prezidențiale, a împins lucrurile până acolo încât a condiționat votul USR de îndeplinirea prealabilă a patru condiții, printre care și alegerea primarilor în două tururi. Condiții care erau practic imposibil de îndeplinit, din moment ce legea fusese deja respinsă de o majoritate parlamentară constituită ad-hoc în jurul acestui subiect. USR a insistat până în ultimul moment cu refuzul de a vota cabinetul liberal, deși era evident că un astfel de gest l-ar fi plasat în tabăra PSD.

Vă spun sincer că nu cred că asta va fi poziția lor pentru că este o poziție nerezonabilă. Nu poți cere PNL decât ceea ce poate da PNL. Nu poți să condiționezi PNL de lucruri pe care nu le poate oferi PNL.
Ludovic Orban

Ludovic Orban reproșa că USR cere lucruri ”nerezonabile” și că fuge de asumarea responsabilității după ce a fost dat jos cabinetul Vioricăi Dăncilă. Intervenția lui Dacian Cioloș și semnarea Protocolului au pus capăt conflictului, deși resentimentele nu au dispărut.

Iubirea PNL-USR se măsoară în procente

Oricum, disensiunile sunt mult mai vechi, datează din perioada trecutelor alegeri locale pentru București, când PNL a avut proasta inspirație să schimbe patru candidați, refuzând să-l susțină pe Nicușor Dan, care avea șanse reale să câștige în fața Gabrielei Firea. Ca dovadă, Gabriela Firea a obținut 42,97%, Nicușor Dan 30, 52% și Cătălin Predoiu 11,8% la o prezență în jur de 30%.

După trei ani de hârâieli în parlament, bomboana pe coliva animozității dintre cele două partide a fost pusă de rezultatul spectaculos obținut de USR la alegerile europarlamentare din 2019. Atunci, USR a obținut 23,24% cu doar 5 procente sub PNL (28,12%). Liberalii au înghițit în sec, în timp ce useriștii își frecau palmele. Aveau și de ce. USR fusese votat în special în mediul urban, câștigase în câteva mari orașe și avea un electorat tânăr și școlit.

Dușul rece pentru USR a venit la prezidențiale- Dan Barna a luat doar 15,02% și de data aceasta nu a reușit să mai scoată tinerii la vot, așa cum a arătat analiza IRES. A venit rândul liberalilor să mustăcească și în USR a izbucnit discordia. Cu toate acestea, în București Dan Barna a scos un scor bun-24,83% (Iohannis 31.77%).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG