Linkuri accesibilitate

Tanya Nedașkivska este surprinsă în data de 4 aprilie în timp ce deplânge moartea soțului ei ucis în orașul ucrainean Bucea.
Tanya Nedașkivska este surprinsă în data de 4 aprilie în timp ce deplânge moartea soțului ei ucis în orașul ucrainean Bucea.

Teroare rusească în Ucraina | Antony Blinken: „La Bucea a existat o campanie deliberată de a ucide, tortura, viola”

Ocupația rusească de la periferia Kievului a lăsat în urmă scene îngrozitoare, cu civili executați sumar având mâinile legate la spate, iar Ucraina spune că Bucea este „doar vârful aisbergului”, pregătind dovezile pentru Borodianka. Războiul a intrat în a 41-a zi.

SUA și-au reiterat apelul ca Rusia să fie suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după crimele de război comise în Ucraina.

Oleh Siniehubov, guvernatorul militar al regiunii Harkov din Ucraina, a declarat marți că bombardamentele rusești au ucis șase persoane și au rănit alte opt.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat până acum în 19 parlamente din întreaga în încercarea de a obține sprijin în timpul invadării Ucrainei de către Rusia.

O echipă a Medicilor Fără Frontiere (MSF) din Ucraina a descris luni atacul cu bombă asupra spitaului din Nicolaev, din sudul Ucrainei, în care au fost martori la rănirea mai multor persoane și la cel puțin un deces, potrivit unui comunicat de presă.

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, a anunțat un membru al administrației americane.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a prezentat marți cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, despre care a spus că duce un „război crud și nemilos împotriva populaţiei civile a Ucrainei”.

Israelul a condamnat pentru prima oară crimele de război din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să elimine Rusia din Consiliu iar liderii ei să fie judecați pentru crime de război.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că se teme de descoperirea unor „noi atrocități”, odată cu retragerea forțelor rusești din zone pe care le controlează în Ucraina, confirmând astfel că Bucea nu a fost un caz izolat.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că la Bucea nu a fost o întâmplare ci o „campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocități.”

Purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, a declarat că toate indiciile arată că în orașul ucrainean Bucea civili au fost direct vizați și uciși cu intenție de armata rusă, fără vreun context militar în care acestea să fi nimerit.

Cel puțin 165 de copii din Ucraina au murit și 266 au fost răniți de la începutul invaziei ruse, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că o navă civilă sub pavilion dominican s-a scufundat în portul orașului asediat Mariupol, după ce a fost bombardată de forțele ruse.

Kremlinul a spus că declarațiile președintelui Biden, care a cerut ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război, sunt inacceptabile și nedemne de un lider american

Un protestatar anti-război a fost fotografiat întins pe străzile din Moscova, cu mâinile legate la spate, în aceeași poziție în care au fost găsite corpurile civililor executați de armata rusă în Bucea.

Armata rusă a atacat un rezervor de acid azotic din Rubijne/Luhansk, din estul Ucrainei, provocând un nor de fum toxic care a acoperit întreaga zonă.

Președintele Ucrainei urmează să se adreseze Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, fiind de așteptat să acuze Rusia de genocid și să ceară Occidentului mai mult ajutor militar pentru a lupta împotriva invaziei.

Volodimir Zelenski acuză că Rusia încearcă să ascundă urmele „crimelor lor de război”, în ciuda faptului că - numai la Bucea - au fost găsite peste 300 de persoane torturate și ucise.

Moscova respinge acuzațiile și susține despre imaginile de la Bucea că au fost „o punere în scenă” sau că „au fost inventate pentru sume mari de bani​”. Narativa a fost însă demontată de imaginile din satelit.

Imaginile șocante cu cadavre de civili pe străzile orașului de lângă Kiev au provocat o avalanșă de condamnări internaționale la adresa Rusiei.

UE discută un nou set de sancțiuni, care vor veni înainte de vizita la Kiev a Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Între timp, tot mai multe țări europene anunță expulzarea a zeci și zeci de diplomați ruși, invocând motivele de securitate și spionajul.

Iar președintele american Joe Biden s-a referit din nou la Vladimir Putin ca la un criminal de război și a spus președintele Rusiei trebuie să fie judecat într-o curte internațională.

Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul României. El a prezentat și imagini ale masacrului de la Bucea, acuzând Rusia de crime de război. Președintele ucrainean a avertizat că Rusia nu se va opri la Ucraina, dorind să ajungă la Moldova, și a dat asigurări României că dorește să discute despre situația minorităților din Ucraina după ce războiul se va termina.

Luptele continuă în estul Ucrainei, unde Rusia își concentrează acum trupele, după retragerea din zona capitalei ucrainene.

23:52 5.4.2022

Premierul Marii Britanii lansează un apel către poporul rus

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a lansat pe rețelele de socializare un videoclip destinat publicului rus în care spune că trupele țării comit atrocități în Ucraina, inclusiv masacrând civili și violând femei.

În videoclipul, publicat de Downing Street pe fluxul său de Twitter, Johnson îi încurajează pe ruși să folosească o conexiune la internet VPN pentru a „accesa informații independente” și apoi să împărtășească adevărul.

Vorbind în rusă spre sfârșitul videoclipului, premierul spune că Vladimir Putin este acuzat de crime de război, dar că nu crede că președintele acționează în numele poporului său.

23:03 5.4.2022

SUA: Rusia nu ar trebui să fie în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

SUA și-au reiterat apelul ca Rusia să fie suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după crimele de război comise în Ucraina.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a declarat marți, în fața Consiliului de Securitate, că „Rusia nu ar trebui să aibă o poziție de autoritate într-un organism al cărui scop este promovarea respectării drepturilor omului”.

Ea a spus că participarea Rusiei „rănește” credibilitatea consiliului pentru drepturile omului, în urma „războiului neprovocat și crizei umanitare”.

Revenind la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma discursului său adresat consiliului de securitate, Thomas-Greenfield a spus: „Suntem alături de poporul Ucrainei în timp ce înfrunți acest atac brutal asupra suveranității, democrației și libertății tale”.

22:59 5.4.2022

Guvernator militar regional: 6 morți și 8 răniți după bombardamentele asupra Harkovului

Oleh Siniehubov, guvernatorul militar al regiunii Harkov din Ucraina, a declarat marți că bombardamentele rusești au ucis șase persoane și au rănit alte opt.

„În ultima zi, ocupanții au datat 54 de lovituri cu diferite arme cu rază lungă de acțiune: lovituri de artilerie, bombardamente cu mortar și tancuri, bombardamente MLRS. Au fost afectate districtele Saltivka, Piatihatka, Oleksiivka, Kholodna Hora, Derhaci, Barvinkove, Ciuhuiv”, a spus el într-o declarație la Telegram.

„În rândul populației civile sunt victime ale bombardamentelor de ieri din Harkov și Ciuhuiv. În Harkov și district patru morți, trei persoane au fost internate. În districtul Ciuhuiv, doi morți, cinci răniți”.

21:53 5.4.2022

Zelenski a vorbit până acum în fața a 19 parlamente din întreaga lume

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat până acum în 19 parlamente din întreaga în încercarea de a obține sprijin în timpul invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit numărării CNN.

Descris de prim-ministrul australian Scott Morrison luna trecută drept un „leu al democrației”, Zelenski s-a adresat și către patru instituții: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, Consiliul European, G7 și NATO și a vorbit pentru Forumul de la Doha. În plus, a transmis un mesaj preînregistrat la Premiile Grammy duminică seara.

Primul său mesaj virtual a fost către Parlamentul European pe 1 martie, iar cel mai recent către Parlamentul spaniol, marți.

Al doilea mesaj a fost adresat Parlamentului Regatului Unit pe 8 martie, apoi Poloniei, Canadei, SUA, Germaniei, Elveției, Israelului, Italiei, Franței, Japoniei, Suediei, Danemarcei, Norvegiei, Belgiei, Olandei, Australiei și României. ​

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG