Linkuri accesibilitate

Tanya Nedașkivska este surprinsă în data de 4 aprilie în timp ce deplânge moartea soțului ei ucis în orașul ucrainean Bucea.
Tanya Nedașkivska este surprinsă în data de 4 aprilie în timp ce deplânge moartea soțului ei ucis în orașul ucrainean Bucea.

Teroare rusească în Ucraina | Antony Blinken: „La Bucea a existat o campanie deliberată de a ucide, tortura, viola”

Ocupația rusească de la periferia Kievului a lăsat în urmă scene îngrozitoare, cu civili executați sumar având mâinile legate la spate, iar Ucraina spune că Bucea este „doar vârful aisbergului”, pregătind dovezile pentru Borodianka. Războiul a intrat în a 41-a zi.

SUA și-au reiterat apelul ca Rusia să fie suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după crimele de război comise în Ucraina.

Oleh Siniehubov, guvernatorul militar al regiunii Harkov din Ucraina, a declarat marți că bombardamentele rusești au ucis șase persoane și au rănit alte opt.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat până acum în 19 parlamente din întreaga în încercarea de a obține sprijin în timpul invadării Ucrainei de către Rusia.

O echipă a Medicilor Fără Frontiere (MSF) din Ucraina a descris luni atacul cu bombă asupra spitaului din Nicolaev, din sudul Ucrainei, în care au fost martori la rănirea mai multor persoane și la cel puțin un deces, potrivit unui comunicat de presă.

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, a anunțat un membru al administrației americane.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a prezentat marți cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, despre care a spus că duce un „război crud și nemilos împotriva populaţiei civile a Ucrainei”.

Israelul a condamnat pentru prima oară crimele de război din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să elimine Rusia din Consiliu iar liderii ei să fie judecați pentru crime de război.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că se teme de descoperirea unor „noi atrocități”, odată cu retragerea forțelor rusești din zone pe care le controlează în Ucraina, confirmând astfel că Bucea nu a fost un caz izolat.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că la Bucea nu a fost o întâmplare ci o „campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocități.”

Purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, a declarat că toate indiciile arată că în orașul ucrainean Bucea civili au fost direct vizați și uciși cu intenție de armata rusă, fără vreun context militar în care acestea să fi nimerit.

Cel puțin 165 de copii din Ucraina au murit și 266 au fost răniți de la începutul invaziei ruse, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Ministerul de Interne al Ucrainei a anunțat că o navă civilă sub pavilion dominican s-a scufundat în portul orașului asediat Mariupol, după ce a fost bombardată de forțele ruse.

Kremlinul a spus că declarațiile președintelui Biden, care a cerut ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război, sunt inacceptabile și nedemne de un lider american

Un protestatar anti-război a fost fotografiat întins pe străzile din Moscova, cu mâinile legate la spate, în aceeași poziție în care au fost găsite corpurile civililor executați de armata rusă în Bucea.

Armata rusă a atacat un rezervor de acid azotic din Rubijne/Luhansk, din estul Ucrainei, provocând un nor de fum toxic care a acoperit întreaga zonă.

Președintele Ucrainei urmează să se adreseze Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, fiind de așteptat să acuze Rusia de genocid și să ceară Occidentului mai mult ajutor militar pentru a lupta împotriva invaziei.

Volodimir Zelenski acuză că Rusia încearcă să ascundă urmele „crimelor lor de război”, în ciuda faptului că - numai la Bucea - au fost găsite peste 300 de persoane torturate și ucise.

Moscova respinge acuzațiile și susține despre imaginile de la Bucea că au fost „o punere în scenă” sau că „au fost inventate pentru sume mari de bani​”. Narativa a fost însă demontată de imaginile din satelit.

Imaginile șocante cu cadavre de civili pe străzile orașului de lângă Kiev au provocat o avalanșă de condamnări internaționale la adresa Rusiei.

UE discută un nou set de sancțiuni, care vor veni înainte de vizita la Kiev a Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Între timp, tot mai multe țări europene anunță expulzarea a zeci și zeci de diplomați ruși, invocând motivele de securitate și spionajul.

Iar președintele american Joe Biden s-a referit din nou la Vladimir Putin ca la un criminal de război și a spus președintele Rusiei trebuie să fie judecat într-o curte internațională.

Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul României. El a prezentat și imagini ale masacrului de la Bucea, acuzând Rusia de crime de război. Președintele ucrainean a avertizat că Rusia nu se va opri la Ucraina, dorind să ajungă la Moldova, și a dat asigurări României că dorește să discute despre situația minorităților din Ucraina după ce războiul se va termina.

Luptele continuă în estul Ucrainei, unde Rusia își concentrează acum trupele, după retragerea din zona capitalei ucrainene.

07:28 5.4.2022

Raport: Sloviansk este următorul obiectiv-cheie al Rusiei

Trupele rusești pregătesc o ofensivă împotriva orașului Sloviansk din estul țării, în efortul lor de a înainta spre est și de a se conecta cu alte forțe din regiunea Donbas, potrivit celei mai recente evaluări a think tank-ului Institutului pentru Studierea Războiului.

„Eforturile forțelor rusești care avansează dinspre Izium pentru a captura Sloviansk se vor dovedi probabil a fi următoarea bătălie crucială a războiului din Ucraina”, se arată în raport.

Rușii trebuie să ia „Sloviansk ca pas minim”, mai spune institutul.

Dacă nu vor reuși să facă acest lucru, efortul lor de a captura regiunile estice Donețk și Luhansk „va eșua probabil”. Forțele rusești continuă să facă progrese slabe sau chiar inexistente în asalturile din aceste zone, afirmă think tank-ul, potrivit BBC.

De asemenea, trupele ucrainene continuă să dețină Mariupol și este probabil să le provoace rușilor pierderi grele.

„Este puțin probabil ca eforturile Rusiei de a genera înlocuitori din rezerviști și de a introduce unități avariate din nord-estul Ucrainei în asalturile frontale din estul Ucrainei să le crească șansele de succes”, adaugă raportul.

Trupele rusești au părăsit regiunile Cernigău și Sumî din nord și „probabil că vor evacua complet aceste regiuni în zilele următoare”.

07:38 5.4.2022

Zelenski: Rusia încearcă să mușamalizeze crimele de război

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Cadavrele a cinci bărbați găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucea au fost arătate presei internaționale pe 4 aprilie 2022.
Cadavrele a cinci bărbați găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucea au fost arătate presei internaționale pe 4 aprilie 2022.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Cadavrele a cinci bărbați găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucea au fost arătate presei internaționale pe 4 aprilie 2022.

Președintele Ucrainei a acuzat Rusia că încearcă să ascundă dovezile privind crimele de război comise de trupele sale în zonele ocupate, în timp ce procurorul general al Ucrainei a anunțat luni seară că orașul Borodianka este cel mai grav afectat dintre toate localitățile ocupate de ruși în jurul Kievului.

Zelenski a acuzat regimul lui Vladimir Putin că organizează o operațiune de „propagandă” pentru a pune sub semnul întrebării dovezile potrivit cărora civili ucraineni au fost uciși de forțele sale.

„De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că, după dezvăluirile privind uciderea în masă a civililor în regiunea Kiev, ocupanții ar putea avea o atitudine diferită față de crimele lor în altă parte a țării noastre, unde au venit”, a declarat liderul ucrainean, în discursul ținut aseară la Kiev.

„Ei lansează deja o campanie falsă pentru a-și ascunde vinovăția în ceea ce privește uciderea în masă a civililor din Mariupol. Vor ucide oameni special pentru a face să pară că au fost uciși de altcineva”, a mai spus Zelenski.

El le-a cerut liderilor occidentali să impună noi sancțiuni regimului lui Vladimir Putin, afirmând că pedepsele „trebuie să fie în sfârșit puternice”.

Președintele Ucrainei se va adresa marți unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

07:56 5.4.2022

Germania a declarat ca indezirabili 40 de diplomați ruși. Franța expulzează 35 de diplomați

Germania, Franța, Letonia și Lituania au anunțat expulzarea a zeci de diplomați ruși, ca parte a unei reacții europene comune la uciderea civililor din orașul ucrainean Bucea.

Guvernul german a declarat 40 de diplomați ruși ca „indezirabili”, iar Franța a anunțat că va expulza 35 de diplomați ruși, afirmând că activitățile acestora sunt „împotriva intereselor noastre de securitate”.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a calificat această măsură drept un răspuns la „brutalitatea incredibilă” pe care Kremlinul a declanșat-o în Ucraina, relatează RFE/RL.

Baerbock a declarat că diplomații expulzați din Germania au lucrat „împotriva libertății noastre, împotriva coeziunii societății noastre. Nu vom mai tolera acest lucru”.

Decizia Berlinului a fost comunicată ambasadorului rus Serghei Nethayev după ce acesta a fost convocat la Ministerul de Externe. Diplomații respectivi au la dispoziție cinci zile pentru a părăsi Germania.

Ministerul francez de Externe a precizat că expulzările din Franța fac parte dintr-o abordare europeană a crimelor de la Bucea.

08:21 5.4.2022

NYT: Fotografiile din satelit contrazic varianta Rusiei privind atrocitățile de la Bucea

O imagine din satelit arată strada Yablonska din orașul ucrainean Bucea, în data de 19 martie 2022.
O imagine din satelit arată strada Yablonska din orașul ucrainean Bucea, în data de 19 martie 2022.

Imaginile din satelit infirmă varianta lansată de Rusia, potrivit căreia uciderea civililor din Bucea a avut loc după ce soldații săi au părăsit orașul, arată o analiză a The New York Times.

Cotidianul a studiat imagini din satelit cu orașul Bucea și a descoperit că unele cadavre zăceau pe străzi de săptămâni întregi, încă de la jumătatea lunii martie, în condițiile în care Ministerul rus al Apărării din afirmă oficial că soldații ruși au părăsit localitatea pe 30 martie.

De exemplu, o înregistrare realizată de un membru al consiliului local pe 1 aprilie arată mai multe cadavre împrăștiate de-a lungul străzii Yablonska din Bucea. Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies arată că cel puțin 11 dintre aceste cadavre se aflau pe stradă încă din 11 martie, când soldații ruși - conform declarațiilor Moscovei - încă se aflau în oraș.

De asemenea, pe conturile de socializare pro-rusești a apărut ideea că brațul unuia dintre cadavre se mișca și ar fi fost, de fapt, în viață. ​BBC infirmă ipoteza și precizează că echipa sa de monitorizare, împreună cu cea a Reality Check, a verificat mai multe imagini ale aceleiași scene, surprinse separat de agenția de știri AFP, care arată în mod clar un cadavru în aceeași poziție și în același loc ca în videoclip.

Ministerul rus al Apărării a mai afirmat, fără dovezi, că imaginile de la Bucea au fost „o altă punere în scenă a regimului de la Kiev”, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a susținut că Statele Unite și NATO au „comandat” imaginile pentru a discredita Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG