SUA pregătește un nou set de sancțiuni
SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, potrivit unui membru al administrației președintelui american Joe Biden, citat de CNN, care a spus că pachetul amplu „va impune costuri semnificative Rusiei și o va trimite mai departe pe drumul izolarea economică, financiară și tehnologică”.
Noul pachet de sancțiuni va interzice toate investițiile noi în Rusia, va crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia și va sancționa oficialii guvernului rus și membrii familiei acestora.
„Aceste măsuri vor degrada instrumentele cheie ale puterii de stat ruse, vor impune un prejudiciu economic acut și imediat Rusiei și vor trage la răspundere cleptocrația rusă care finanțează și sprijină războiul lui Putin”, a spus oficialul.
„Aceste măsuri vor fi luate împreună cu aliații și partenerii noștri, demonstrând hotărârea și unitatea noastră în a impune Rusiei costuri fără precedent pentru războiul său împotriva Ucrainei”.
Oficialul a adăugat: „Am ajuns deja la concluzia că Rusia a comis crime de război în Ucraina, iar informațiile de la Bucha par să arate alte dovezi ale crimelor de război. Și, așa cum a spus președintele, vom colabora cu lumea pentru a ne asigura că există o responsabilitate deplină pentru aceste crime. Unul dintre aceste instrumente este sancțiunile – și am lucrat intens cu aliații noștri europeni la noi sancțiuni.”
Echipa Medici Fără Frontiere a descris bombardarea spitalului din Nicolaev
O echipă a Medicilor Fără Frontiere (MSF) din Ucraina a descris luni atacul cu bombă asupra spitaului din Nicolaev, din sudul Ucrainei, în care au fost martori la rănirea mai multor persoane și la cel puțin un deces, potrivit unui comunicat de presă.
Echipa de patru persoane a MSF a vizitat luni Nicolaev pentru a se întâlni cu autoritățile din sănătate ale orașului și regionale și pentru a vizita spitalul de oncologie al orașului.
În jurul orei 15:30, ora locală, zona din jurul spitalului a fost supusă focului, potrivit declarației Medicilor fără frontiere (MSF) publicată marți.
„Câteva explozii au avut loc în imediata apropiere a personalului nostru în decurs de aproximativ 10 minute”, a declarat Michel-Olivier Lacharité, șeful misiunii MSF în Ucraina, cu sediul în prezent la Odesa.
„În timp ce părăseau zona, echipa MSF a văzut oameni răniți și cel puțin un cadavru. Cu toate acestea, nu suntem în măsură să oferim numărul exact de morți și răniți”, a spus Lacharité în declarație.
„Din fericire, personalul nostru a reușit să se adăpostească și nu a fost rănit în explozii, deși geamurile vehiculului, parcat în fața intrării spitalului, au fost sparte de explozie”, se arată în comunicat.
MSF a mai spus că și spitalul de pediatrie din regiune a fost lovit de explozii.
Potrivit MSF, niciun crater mare nu a fost vizibil, dar echipa lor a descris numeroase găuri mici în pământ pe o zonă mare.
„Bombardarea unei zone atât de mari dintr-un cartier rezidențial la mijlocul după-amiezii nu poate decât să provoace victime civile și să lovească clădiri publice”, a adăugat Lacharité.
„Spitalele, pacienții și personalul medical trebuie să fie absolut ferite de atac.”
CNN a raportat anterior că bombardamentul Rusiei asupra Nicolaev, în sudul Ucrainei, lângă Marea Neagră, a continuat luni, așa cum a făcut-o timp de săptămâni, cu atacuri permanente și dimineață și după-amiază.
În discursul adresat parlamentului spaniol, Zelenski a comparat invadarea Ucrainei de ruși cu bombardarea Guernicăi de naziști
Președintele Volodimir Zelenski a invocat bombardamentul aerian nazist și fascist italian asupra orașului basc spaniol Guernica în 1937, pentru a descrie mai bine invazia Ucrainei de Rusia, din aceste zile.
Președintele Ucrainei a făcut aceste remarci în timp ce s-a adresat marți Parlamentului spaniol, spunând: „Imaginați-vă, oamenii din Europa petrec acum săptămâni în subsoluri pentru a-și salva viețile de atacuri și bombardamente aeriene. Este aprilie 2022, dar se simte ca în aprilie 1937, când toată lumea a aflat despre Guernica.”
Guernica a fost supus unui atac surpriză în aprilie 1937, în timpul războiului civil din Spania, când dictatorii germani și italieni — Adolf Hitler și Benito Mussolini — au trimis avioane de război pentru a-l sprijini pe generalul Francisco Franco, eventualul câștigător al conflictului. Atacul asupra Guernicăi a fost descrisă de pictura lui Pablo Picasso.
„Imaginați-vă, mamele ucrainene scriu cu stilou pe spatele copiilor lor, numele și numărul de telefon al copilului, astfel încât, dacă ocupantul ucide părinții, copilul să aibă șansa de a se salva”, a spus Zelenski.
Liderul ucrainean a mulțumit Spaniei pentru recentele sale transporturi de arme către Ucraina, dar a cerut mai multe. El a lăudat sprijinul Spaniei pentru sancțiunile economice împotriva Rusiei, dar a cerut și mai multe „sancțiuni cu adevărat puternice”.
Zelenski a spus că, în timp ce unele companii spaniole au încetat tranzacțiile comerciale în Rusia după începutul războiului, altele au continuat să facă afaceri cu Moscova și le-a citat pe mai multe după nume.
„Cred că îi cunoști mai bine decât mine”, a spus el în parlament. „Vă rog să nu mai faceți afaceri cu Rusia.”
Zelenski a vorbit până acum în fața a 19 parlamente din întreaga lume
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat până acum în 19 parlamente din întreaga în încercarea de a obține sprijin în timpul invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit numărării CNN.
Descris de prim-ministrul australian Scott Morrison luna trecută drept un „leu al democrației”, Zelenski s-a adresat și către patru instituții: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, Consiliul European, G7 și NATO și a vorbit pentru Forumul de la Doha. În plus, a transmis un mesaj preînregistrat la Premiile Grammy duminică seara.
Primul său mesaj virtual a fost către Parlamentul European pe 1 martie, iar cel mai recent către Parlamentul spaniol, marți.
Al doilea mesaj a fost adresat Parlamentului Regatului Unit pe 8 martie, apoi Poloniei, Canadei, SUA, Germaniei, Elveției, Israelului, Italiei, Franței, Japoniei, Suediei, Danemarcei, Norvegiei, Belgiei, Olandei, Australiei și României.