Linkuri accesibilitate

Cadavrul unei femei ucise de forțele ruse la Bucea - 2 aprilie 2022

Teroare rusească în Ucraina | Kuleba, către NATO: Dați-ne arme acum sau va fi prea târziu. Interceptări cu crimele forțelor ruse în Bucea

43 de zile de invazie: Statele Unite și Marea Britanie au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, după masacrul de la Bucea. Spionajul german i-a interceptat pe soldații ruși în timp ce vorbeau despre uciderea civililor ucraineni. ONU a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Soldații ruși pot fi auziți vorbind despre uciderea civililor ucraineni în traficul radio militar interceptat de serviciile de spionaj germane (BND), relatează presa de la Berlin.

Rusia a fost suspendată de Adunarea Generală ONU din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că NATO și aliații vor oferi și mai multe arme Ucrainei, fără a putea detalia și care sunt acestea. Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a făcut un apel pentru livrarea lor cât mai rapidă.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov spune că Ucraina a prezentat Rusiei un proiect de acord de pace, care nu poate fi, însă, acceptat ca bază pentru discuții pentru să s-a „abătut” de la cele convenite până acum.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak spune că propagandiștii ruși sunt la fel de responsabili de atrocitățile din Ucraina ca și cei care le comit.

Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko, autocratul contestat de propriul popor care menține în mâna sa de fier puterea din Belarus, spune că vocea sa trebuie ascultată la negocierile de pace ruso-ucrainene și li s-a adresat răstit țărilor occidentale cărora le-a pus în vedere că nu poate exista un acord de pace separat, cu ignorarea Belarusului.

Kremlinul le-a recunoscut oficial pentru prima dată pe Katerina Tihonova și pe Maria Voronțova, împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni cu o zi înainte, fiice ale lui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Kremlinul va răspunde cu siguranță la sancțiunile împotriva fiicelor lui Putin și că va „face așa cum crede de cuviință”.

Într-o declarație comună, miniștrii de externe ai G7 au condamnat „în cei mai fermi termeni” atrocitățile comise de trupele ruse în Bucea și în alte orașe ucrainene.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a călătorit la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta cu miniștrii de externe despre un singur lucru: „Arme, arme, arme”.

Este a doua zi de discuții pentru miniștrii de externe ai NATO, care se concentrează pe modul cel mai bun de a sprijini Ucraina.

Spionajul german extern a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina, despre care cotidianul Der Spiegel a relatat că ar reprezenta dovada că civilii ucraineni din Bucea au fost uciși la ordin și că ar face parte din strategia de război a Rusiei

În acest context, Volodimir Zelenski a reiterat apelul către țările din Occident de a „aduce Rusia în fața justiției” prin respingerea petrolului rusesc și blocarea completă a băncilor rusești din sistemul financiar internațional.

Președintele ucrainean a declarat anterior că noul pachet de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei este „spectaculos”, dar „insuficient” și că, în lipsa unui pachet mai dur, care să includă și furnizarea de arme, Rusia va considera aceste acțiuni ca fiind o permisiune de a lansa un nou atac sângeros.

SUA, UE și Marea Britanie au dezvăluit noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Sancțiunile americane vizează băncile și elitele rusești și includ interdicția ca orice american să investească în Rusia, precum și sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin.

Marea Britanie va impune înghețarea activelor celei mai mari bănci din Rusia, va aplica sancțiuni altor opt oligarhi și va pune capăt importurilor de petrol și cărbune până anul viitor.

UE a anunțat un pachet amplu de sancțiuni, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune și interdicții de tranzacționare pentru bănci. Alte propuneri includ interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

Secretarul american al Trezoreriei a avertizat că o interdicție generalizată a importurilor de petrol rusesc ar declanșa o „explozie” a prețurilor energiei în Europa.

Pentagonul spune că forțele rusești s-au retras complet din Kiev și Cernigău, iar Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești sunt concentrate pe lupta din estul Ucrainei, dar se confruntă cu probleme de moral, aprovizionare și forță de muncă.

Organizația Națiunilor Unite dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

23:55 7.4.2022

Congresul SUA i-a retras Rusiei statutul comercial de „națiune cea mai favorizată” și a interzis importurile de petrol din Rusia

Măsura de modificare a statutului comercial al Rusiei îi permite administrației Biden să ridice tarifele la importurile rusești.

„Putin trebuie să fie tras la răspundere total pentru crimele de război detestabile și disprețuitoare pe care le comite împotriva Ucrainei”, a declarat Chuck Schumer, liderul majorității senatului.

„Acest pachet va crea instrumente de presiune economică asupra lui Vladimir Putin și a prietenilor săi oligarhi”, a spus Ron Wyden, președintele Comisiei de finanțe a Senatului.

„Rusia lui Putin nu merită să facă parte din ordinea economică care a existat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat el.

23:29 7.4.2022

O persoană omorâtă la Harkov și 14 rănite

Cel puțin o persoană a fost ucisă și 14 rănite în urma bombardamentelor asupra orașului Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinehubov, relatează Reuters.

Armata ucraineană a declarat anterior că trupele ruse bombardează orașul cu obuze și rachete. Rusia neagă că a vizat civili.

Vom avea mai multe despre asta în curând. Dar Synehubov i-a acuzat pe ruși că au lovit infrastructura civilă.

22:22 7.4.2022

Volodimir Zelenski cere Ciprului să revoce pașapoartele eliberate rușilor printr-o schemă de investiții și să oprească iahturile rusești care acostează în porturile sale

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut parlamentului cipriot, să revoce pașapoartele eliberate rușilor printr-o schemă de investiții și să oprească iahturile rusești care acostează în porturile sale, relatează Agence France-Presse.

„Vă sunt recunoscător pentru atitudinea morală. Ați reacționat la invazia rusă și ați interzis andocarea navelor rusești în porturile voastre. Opriți pașapoartele rusești acordate prin dublă cetățenie, cu excepția celor unde există dovezi că nu dăunează Ucrainei”, a spus Zelenski.

El a spus că Cipru are „instrumente pentru a face presiuni” asupra prietenului său tradițional, Rusia, și a îndemnat autoritățile cipriote să „închidă porturile” pentru toate iahturile private rusești.

El le-a cerut ciprioților să revoce pașapoartele eliberate rușilor bogați în cadrul schemei prin care li s-a acordat cetățenia în schimbul investițiilor, închisă din cauza acuzațiilor de corupție în noiembrie 2020.

Președintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat reporterilor că au fost date instrucțiuni pentru revocarea a patru pașapoarte ale rușilor de pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

În timpul schemei de investiții, Cipru a eliberat sute de pașapoarte cetățenilor ruși și familiilor acestora.

În noiembrie 2020, insula mediteraneană a renunțat la inițiativa după ce Al Jazeera a difuzat un documentar în care reporterii se prezintă drept reprezentanți ai unui om de afaceri chinez care vrea un pașaport cipriot, în ciuda cazierului penal.

O anchetă publică a constatat că aproximativ jumătate din cele 6.779 de pașapoarte emise în cadrul programului au fost acordate ilegal.

Cipru, membru al Uniunii Europene, a permis investitorilor să obțină un pașaport în schimbul unei investiții de 2,5 milioane de dolari.

În timpul discursului de 20 de minute al lui Zelenski a rulat un videoclip care a arătat orașe afectate de bombe precum Mariupol și cadavrele civililor ucraineni.

Cipru a trimis Ucrainei peste 215 de tone de ajutor umanitar. De asemenea, a primit aproximativ 10.000 de refugiați ucraineni într-o țară cu o diasporă rusă relativ mare.

Un protest împotriva războiului a avut loc în fața parlamentului în timpul sesiunii.

21:59 7.4.2022

Rusia: Suspendarea din Consiliul pentru Drepturile Omului este motivată politic

Adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Ghenadi Kuzmin (foto), spune că decizia de suspendare din Consiliul pentru Drepturile Omului este „ilegală” și „motivată politic”.

La votul de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de joi 93 de state membre au votat pentru suspendarea Rusiei (58 s-au abținut și 24 au votat împotrivă).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Sky News Rusia că îi pare rău de decizie și va continua să își apere interesele „folosind toate mijloacele legale posibile”.

Este a doua suspendare a unei țări din Consiliul pentru Drepturile Omului. Prima a fost a Libiei, în 2011.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG