De ce sunt vizate de sancțiuni fiicele lui Vladimir Putin
Ultima rundă de sancțiuni impuse Rusiei de către Statele Unite include două noi ținte: cele două fiice ale președintelui rus Vladimir Putin, Katerina și Maria, despre care oficialii americani cred că ascund averea lui Putin, explică Reuters într-o analiză.
Vizate de sancțiuni sunt și soţia şi fiica ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov.
Katerina Vladimirovna Tikhonova este o persoană importantă în domeniul tehnologiei, a cărei activitate sprijină guvernul rus și industria sa de apărare, se arată în motivarea din pachetul de sancțiuni al SUA anunțat miercuri.
Maria Vladimirovna Vorontsova conduce programe finanțate de guvern care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetări în domeniul geneticii și care sunt supervizate personal de Putin.
„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre acoliții săi, precum și oligarhii, își ascund averea, își ascund bunurile, cu membri ai familiei care își plasează bunurile și averea în sistemul financiar american, dar și în multe alte părți ale lumii”, a declarat un înalt oficial al administrației americane.
„Credem că multe dintre activele lui Putin sunt ascunse cu membrii familiei și de aceea îi vizăm”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.
Fiicele lui Vladimir Putin, despre care SUA consideră că îl ajută să își ascundă averea, nu au confirmat niciodată public că liderul rus este tatăl lor, iar acesta a refuzat să răspundă la întrebări despre ele.
Ministrul de Externe al Ucrainei, la reuniunea NATO: Avem nevoie de arme
Dmitro Kuleba (foto) participă joi la reniunea miniștrilor de Externe din NATO, iar înaintea întrevederii a făcut declarații alături de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.
Ministrul ucrainean afirmă că țara sa va continua să insiste asupra embargoului total asupra petrolului și gazelor naturale rusești.
Kuleba mai declară că Ucraina are nevoie de avioane, sisteme grele de apărare aeriană și vehicule cu rachete de la țările membre NATO. „Agenda mea include trei lucruri și e destul de simplă: arme, arme, arme”, a spus el.
De asemenea, el a făcut un apel către liderii țărilor NATO să „lase deoparte ezitările” și să ofere Ucrainei „tot ce ar avea nevoie”.
Jens Stoltenberg a precizat ulterior că NATO lucrează „din greu” pentru a preveni escaladarea confictului din Ucraina.
Ce șanse sunt ca Rusia să fie suspendată din Consiliul ONU pentru drepturile omului
Măsura suspendării din consiliul de 47 de membri a fost inițiată de Statele Unite, ca răspuns la descoperirea a sute de cadavre găsite pe străzi, după ce soldații ruși s-au retras din orașele din apropierea capitalei ucrainene Kiev.
„Credem că membrii forțelor rusești au comis crime de război în Ucraina și credem că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere. Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului este o farsă”, a spus ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit The Guardian.
Deși Consiliul pentru Drepturile Omului are sediul la Geneva, membrii săi sunt aleși de Adunarea Generală a celor 193 de națiuni pentru mandate de trei ani.
Rezoluția din martie 2006 care a înființat Consiliul pentru Drepturile Omului prevede că adunarea poate suspenda drepturile de membru ale unei țări „care comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.
Pentru a fi aprobată, rezoluția necesită o majoritate de două treimi din membrii adunării care votează „da” sau „nu” Abținerile nu se iau în considerare.
Zelenski: Rusia blochează accesul în Mariupol ca să ascundă „miile de persoane ucise”
Rusia blochează coridoarele umanitare către Mariupol „pentru a ascunde imaginea reală”, a acuzat miercuri seară preeședintele ucrainea.
„Nu sunt zeci, ci mii de oameni uciși, mii de oameni răniți”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Kyiv Independent.
El a adăugat că „armata rusă și conducerea politică, toți cei care au dat ordine, le-au executat, sunt cu toții criminali de război. Toți trebuie să fie trași la răspundere”.