Ucraina și cele două abordări NATO privind furnizarea de arme
Ministrul ucrainean de Externe a mai spus, înainte de ministeriala NATO de la Bruxelles, că există două moduri de abordare a problemei în privința aprovizionării cu arme.
„Prima este atunci când nu vrei să furnizezi nimic, vii cu argumentul: nu trebuie să o facem pentru că ne va atrage pe noi sau NATO în ansamblu în război”, a spus Dmitro Kuleba, potrivit unei transcrieri furnizate de site-ul NATO.
„A doua abordare este complet diferită. Această linie de gândire este complet diferită. Vom furniza Ucrainei toate armele necesare, astfel încât noi, ca țară și NATO în ansamblu, nu va trebui să luptăm în acest război, pentru că ucrainenii o vor face pentru noi”, a mai spus ministrul ucrainean.
„Cred că înțelegerea pe care o oferă Ucraina este corectă. Voi ne dați arme, noi ne sacrificăm viețile, iar războiul este limitat în Ucraina. Asta este”, a completat Kuleba.
Austria expulzează patru diplomați ruși
Austria expulzează patru diplomați ruși pentru comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic.
Spre deosebire de alte țări UE, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe nu a spus că această măsură se datorează invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.
„Cele (patru) persoane au acționat într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a spus purtătoarea de cuvânt într-o scurtă declarație, fără a da detalii.
Această expresie este folosită de obicei pentru a se referi la spionaj, precizează agenția de presă.
Trei diplomați din Viena și unul din Salsburg trebuie să părăsească Austria până marți.
Majoritatea țărilor europene, printre care și România, au anunțat săptămâna aceasta că expulzează diplomați ruși din cauza războiului din Ucraina.
Aceste măsuri coordonate au fost luate la scurt timp după apariția imaginilor cu masacrul din orașul ucrainean Bucea, care au provocat indignare internațională.
Austria găzduiește un contingent neobișnuit de mare de diplomați ruși, deoarece Viena este sediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și al unui centru al Națiunilor Unite care include agenții ONU precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.
Prin urmare, țările mari, inclusiv Rusia, au trei ambasadori la Viena: unul asociat țării și câte unul la organizațiile ONU și OSCE.
Ministerul de Externe al Austriei enumeră 65 de diplomați care lucrează la ambasada Rusiei. Acest număr nu include zeci de alți diplomați care lucrează la misiunile la ONU de la Viena și la OSCE.
Primarul din Mariupol îi acuză pe ruşi că au ars cadavre pentru a ascunde crime de război
Soldaţii ruşi ard cadavrele civililor ucraineni uciși în crematorii mobile, ca să-și acopere crimele de război comise, acuză primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko.
„Este un nou Auschwitz şi Majdanek'”, a scris Vadim Boicenko într-o postare pe Telegram, referindu-se la lagărele de concentrare din epoca nazistă, transmite Agerpres.
Oficiali ai oraşului asediat au estimat săptămâna trecută că numărul civililor ucişi ar fi de aproximativ 5.000, dar acum vorbesc de zeci de mii de morți.
Oraşul avea o populaţie de 440.000 de locuitori înainte de invazie, numărul celor rămaşi în prezent fiind estimat la aproximativ 100.000.
Mariupol a fost unul dintre cele mai afectate oraşe de invazia rusă a Ucrainei. Potrivit analiştilor, Rusia intenţionează să controleze oraşul port pentru a lega Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, de enclave etnice ruse din estul Ucrainei. Forţele ruse controlează deja mari părţi ale oraşului.
Politico: Senatul american aprobă în unanimitate o măsură care a ajutat cândva la înfrângerea lui Hitler
Senatul SUA reactivează programul Lend-Lease, permițându-i președintelui Joe Biden să trimită mai eficient arme și alte bunuri în Ucraina, scrie Politico.
Lend-Lease este o măsură din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a permis SUA să realimenteze rapid aliații în lupta împotriva Germaniei naziste, fiind evitați pașii birocratici.
Măsura a fost adoptată de Senatul SUA în unanimitate.
Publicația mai scrie că adoptarea legii este, de asemenea, un indiciu că lumea occidentală crede că Ucraina poate câștiga acum lupta împotriva invadatorilor ruși.