Civilii din Lugansk, sfătuiți să fugă din zonă cât timp mai este posibil
Autoritățile din regiunea Lugansk din estul Ucrainei speră să evacueze miercuri civilii prin cinci coridoare umanitare și au îndemnat locuitorii să plece „cât este sigur”.
„Îi vom scoate pe toți afară dacă rușii ne vor permite să ajungem la locurile de întâlnire (pentru evacuare). Pentru că, după cum vedeți, ei nu respectă întotdeauna încetarea focului”, afirmă guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.
„Fac apel la fiecare locuitor al regiunii Lugansk: evacuați-vă cât este sigur. Cât timp există autobuze și trenuri, profitați de această oportunitate”, a mai scris el pe canalul de Telegram.
El a precizat că legăturile feroviare din regiunea Donețk au fost avariate săptămâna aceasta și că reparațiile au durat câteva ore. „Acesta este un alt semnal de alarmă”, a spus Gaidai.
Rusia ar pregăti o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Doneţk, Lugansk şi Mariupol
Principalele eforturi militare ruse se concentrează de acum pe pregătirea unei ofensive pentru a stabili controlul total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, din estul Ucrainei, şi Mariupol, în sud, conform unui buletin actualizat al Înaltului Comandament al armatei ucrainene, citat de Agerpres.
Potrivit raportului, trupele ruse îşi continuă ofensiva spre Izium, oraş situat pe râul Doneţk, în regiunea Harkov, precum şi spre Sloviansk şi Barvinkove, în aceeaşi regiune.
Acestea sunt văzute de analiști ca orașe-cheie în ofensiva spre Doneţk şi Lugansk, autoproclamatele republici din estul Ucrainei.
Criza umanitară din Mariupol se înrăutățește
Conducerea militară a Ucrainei mai spune cu privire la situaţia din oraşul Mariupol că „tentativele de a lua cu asalt nu încetează”, dar că „apărătorii oraşului desfăşoară o ripostă eroică de mai bine de 40 de zile împotriva unor forţe covârşitoare ale invadatorilor ruşi”.
Armata rusă a anunţat marţi o ofensivă finală pentru a prelua controlul asupra oraşului-port după expirarea termenului dat forţelor ucrainene pentru a depune armele şi a părăsi localitatea.
Ministerul britanic al Apărării a transmis miercuri, în actualizarea zilnică a războiului, că situația umanitară din Mariupol se înrăutățește, estimând că majoritatea celor 160.000 de oameni din orașul asediat nu au electricitate, metode de comunicare, medicamente, căldură sau apă.
UK: Peste 60% din „cufărul de război” al lui Putin a fost înghețat prin sancțiuni
Mai mult de 60% din fondurile de război ale lui Vladimir Putin au fost înghețate de sancțiuni, dar mai sunt multe de făcut, a declarat Liz Truss, potrivit BBC.
Ministrul de externe a declarat că sancțiunile „paralizante” împing economia rusă înapoi ”în epoca sovietică”.
Mai mult de 350 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de 604 miliarde de dolari, nu sunt disponibile pentru regim, a adăugat ea.
Apelul ministrului britanic pentru mai multe măsuri vine în contextul în care Rusia a fost condamnată vehement după ce au apărut imagini cu cadavre pe străzile din Bucea, în apropiere de Kiev, după retragerea trupelor rusești.
Marea Britanie trimite ambulanțe în Ucraina
Marea Britanie va trimite în Ucraina un surplus de ambulanțe NHS pentru a înlocui vehiculele distruse în atacurile rusești.
Ministerul de Externe a declarat că se așteaptă ca 20 de ambulanțe să ajungă în țară în această săptămână, relatează The Guardian.
„Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari donatori de ajutor, furnizând alimente, medicamente și generatoare pentru a-i ajuta pe cei afectați. Aceste ambulanțe de clasă mondială ale NHS vor ajuta acum să aducă îngrijiri vitale direct celor răniți în timpul conflictului”, a spus ministrul de externe britanic, Liz Truss.
Reuters: Cehia va aproviziona Ucraina cu tancuri T-72 de fabricație sovietică
Republica Cehă ar fi prima țară din UE care furnizează direct Ucrainei arme ofensive de la începutul invaziei rusești, transmite Reuters.
Oficiali cehi de rang înalt au declarat pentru agenția de știri că au trimis Ucrainei tancuri T-72 de fabricație sovietică și vehicule de luptă pentru infanterie BVP-1, confirmând imaginile prezentate de presa locală cu privire la un tren încărcat cu cinci tancuri și cinci vehicule de luptă.
Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat în parlament că nu va confirma sau infirma detalii despre ajutorul ceh pentru Ucraina.
„Vă voi asigura doar că Republica Cehă ajută Ucraina atât cât poate și va continua să ajute prin (furnizarea) de echipamente militare, atât ușoare, cât și grele”, a declarat Jana Cernochova.
Aceasta intervine în contextul în care guvernul german a anunțat că, la începutul acestei săptămâni, a ridicat obiecțiile față de un dealer privat de arme ceh care exporta 56 de foste transportoare de trupe din estul Germaniei către Ucraina.