Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

17:31 6.4.2022

20% dintre soldații ruși uciși în Ucraina sunt ofițeri

Începând cu 5 aprilie, surse oficiale ruse au publicat numele a cel puțin 1.083 de militari ruși care au murit în Ucraina. 217 dintre ei sunt ofițeri de la sublocotenent la general și reprezintă mai mult de 20 la sută, notează BBC Russian Service.

Datele privind pierderile sunt departe de a fi complete. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a raportat pierderi a fost pe 25 martie, când a spus că au murit 1351 de militari. Forțele Armate ale Ucrainei vorbesc de o cifră cu mult mai mare: 18 300.

În ultimele liste ale pierderilor înregistrate de Rusia sunt: 10 colonei, 20 locotenenți-coloneli, 31 de maiori și 155 de ofițeri subalterni.

Kievul mai susține că șapte generali ruși au murit deja, dar Moscova a confirmat doar moartea generalului-maior Andrei Suhovețki.

17:26 6.4.2022

Stoltenberg: NATO sprijină Ucraina de câteva luni și cu echipament și cu antrenament

NATO sprijină Ucraina de multe luni, atât cu antrenament, cât și cu echipament, ceea ce a făcut o diferență reală pe teren, a spus miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg într-o conferință de presă dinainte întrunirii NATO derulată sub semnul „noului concept strategic”.

„De la invazie, Aliații și-au sporit sprijinul. De asemenea, mă aștepta ca miniștrii, când se vor întâlni astăzi și mâine, vor discuta despre cum putem sprijini în continuare Ucraina. Aliații furnizează atât sisteme antitanc, antiaeriene sau de apărare aeriană, dar și diferite tipuri de sisteme de arme avansate și, de asemenea, sisteme de arme ușoare și mai grele către Ucraina”, a spus Stoltenberg.

El a refuzat să detalieze și de această dată „exact ce tip de echipament de arme oferă Aliații”, dar a dat asigurări că ajutorul este „semnificativ”.

El a explicat că la noua întrunire a NATO va fi abordată „noua realitate de securitate cu care ne confruntăm”.

„Conceptul strategic va fi foaia de parcurs pentru NATO. Cum să abordăm o lume mai periculoasă și cum să ne asigurăm că vom proteja toți aliații NATO. În conceptul strategic, trebuie să abordăm consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei asupra securității mondiale, schimbarea echilibrului global de putere, consecințele de securitate ale unei Chine mult mai puternice și provocările pe care Rusia și China le impun împreună unei ordini internaționale democratice bazate pe reguli”, a spus Stoltenberg, citat de The Guardian.

„Vom stabili strategia față de terorismul cibernetic, războiul hibrid și terorism, precum și consecințele schimbărilor climatice asupra securității mondiale”, a mai spus secretarul general al NATO.

Cât privește războiul dus de Rusia în Ucraina, el a spus că „în primul rând, acest război trebuie să se încheie acum, iar președintele Putin să-l încheie retrăgându-și trupele și forțele și să nu mai atace țări suverane independente precum Ucraina și să se așeze cu bună-credință și să găsească o soluție politică.”

„Dar, în același timp, trebuie să fim realiști și să ne dăm seama că acest lucru poate dura mult timp, multe luni sau chiar ani”, a continuat el.

„De asemenea, cred că, indiferent de momentul în care războiul se încheie, acest lucru are implicații pe termen lung pentru securitatea noastră. Pentru că am văzut brutalitatea. Am văzut dorința președintelui Putin de a folosi forța militară pentru a-și atinge obiectivele.

Invazia Ucrainei a fost un semnal de alarmă. Dar asta s-a întâmplat în 2014. Deci, de fapt, din 2014, am implementat cele mai mari întăriri ale apărării noastre colective.

Deci, NATO a fost de fapt destul de bine pregătită când Rusia a invadat Ucraina pentru a doua oară, iar în ziua invaziei, ne-am activat planurile de apărare și am desfășurat mii de trupe suplimentare în partea de est a alianței”, a mai spus șeful NATO.

17:10 6.4.2022

Orbán: Ungaria „nu va ceda” presiunilor pentru extinderea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Ungaria „nu va ceda” presiunilor pentru a sprijini extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei la petrol și gaze. transporturi, deoarece aceasta era o „linie roșie” pentru Ungaria, a spus premierul ungar Viktor Orban, abia revalidat la alegerile din weekendul trecut.

El a spus că Ungaria trebuie să-și consolideze alianța cu Polonia, deoarece este o alianță strategică în cadrul Uniunii Europene.

Întrebat cum comentează procedură disciplinară semnalată ieri de Comisia Europeană împotriva Ungariei, Orban a spus că așteaptă să vadă scrisoarea UE, dar că „nu va ceda” presiunilor, transmite The Guardian.

Comisia Europeană a anunţat ieri că iniţiază o procedură disciplinară de stat de drept împotriva Ungariei.

16:53 6.4.2022

Zelenski în parlamentul irlandez: sunteți neutri politic dar nu ați fost neutri față de tragedia provocată de Rusia în Ucraina

În discursul său către parlamentul irlandez , președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Irlanda nu a rămas neutră în privința dezastrului pe care Rusia l-a provocat țării sale.

„Nu v-ați îndoit și ați început să ne ajutați, ați început imediat să faceți asta și, deși sunteți o țară neutră, nu ați rămas neutru față de dezastru și față de necazurile pe care Rusia le-a adus Ucrainei.”

El a spus că este recunoscător fiecărui cetățean al Irlandei dar și pentru sprijinul acordat prin sancțiunile impuse Rusiei și i-a îndemnat pe liderii politici ai Irlandei să-și folosească influența pentru a convinge alte națiuni UE să introducă sancțiuni și mai dure pentru a opri mașina de război rusă.

„Astăzi, când lumea întreagă știe despre crimele împotriva poporului nostru, încă trebuie să convingem chiar și unele dintre companiile europene să abandoneze piețele rusești, trebuie să convingem în continuare politicieni străini că trebuie să taie orice legătură cu băncile rusești. Încă trebuie să convingem Europa că petrolul rus nu poate alimenta mașinile militare rusești cu noi surse de finanțare.”

Zelenski le-a spus parlamentarilor irlandezi că Rusia folosește foamea ca armă în războiul său împotriva țării sale.

„Ei distrug lucruri care susțin mijloacele de trai pentru oameni. De asemenea, au blocat toate porturile noastre, împreună cu navele care aveau deja mărfuri agricole pentru export. Ucraina este una dintre cele mai importante țări furnizoare de alimente din lume la export. Nu este vorba doar de deficit și de amenințarea foametei. Va fi o lipsă de alimente și prețurile vor crește, iar aceasta este realitatea pentru milioanele de oameni care sunt înfometați și le va fi mai dificil să-și hrănească familiile.”

Zelenski a mai spus că Rusia trebuie să fie responsabilă pentru tot ceea ce a făcut în Ucraina. El a spus că în 42 de zile de război au fost uciși cel puțin 167 de copii.

„Au vizat chiar și biserici și adăposturi despre care știau sigur că în ele nu există decât femei și copii, iar acesta este un fapt. Țara care face asta nu merită să fie în cercul țărilor civilizate”.

Premierul irlandez Michael Martin a spus că este sigur că Ucraina va învinge în războiul cu Rusia.

„Suntem o țară neutră din punct de vedere militar. Cu toate acestea, nu suntem neutri din punct de vedere politic în fața crimelor de război. Dimpotrivă.

Poziția noastră este bazată pe principiile care ne conduc politica externă - sprijinul pentru drepturile internaționale ale omului, pentru dreptul umanitar și pentru o ordine internațională bazată pe reguli.

Nu suntem neutri când Rusia ignoră toate aceste principii. Suntem cu Ucraina. Nevoile politice, economice și umanitare ale Ucrainei sunt acum multiple și presante.

Prin eforturile noastre, ca prieten și ca partener al Ucrainei, urmărim să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a pune capăt acestui război prin: aplicarea presiunii internaționale asupra Rusiei, urmărirea răspunderii pentru încălcările dreptului internațional și satisfacerea nevoilor umanitare ale celor prinși acum în mijlocul acestui război teribil și imoral.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG