Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

20:15 6.4.2022

Rusia se confruntă cu expulzarea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Un vot cu privire la suspendarea sau nu a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului va avea loc joi, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Adunarea Generală a ONU își va relua sesiunea specială de urgență joi dimineață. Întâlnirea va fi deschisă, iar discursurile vor fi publice, a spus Paulina Kubiak Greer.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU a făcut marți un dosar pentru a solicita suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului în fața Consiliului de Securitate al ONU, lucru solicitat și de alte state membre ONU.

„Rusia nu ar trebui să aibă o poziție de autoritate într-un organism al cărui scop – al cărui scop în sine – este să promoveze respectul pentru drepturile omului”, a spus ambasadorul Linda Thomas-Greenfield, adresându-se marți consiliului.

„Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului afectează credibilitatea consiliului. Subminează întreaga ONU. Și este pur și simplu greșit.”

Consiliul pentru Drepturile Omului (HRC) se află la Geneva. Pentru ca Rusia să fie îndepărtată din HRC, ar trebui să voteze două treimi din Adunarea Generală a ONU, de la New York.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a declarat miercuri pentru CNN că este încrezătoare că SUA au sprijinul altor state membre necesare pentru a suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului al ONU.

„Lucrăm foarte mult de când a început acest război pentru a construi o coaliție de țări care sunt pregătite să condamne Rusia”, a declarat ambasadorul Linda Thomas-Greenfield pentru CNN. „Știu că vom obține cele două treimi necesare”, a spus ea. ​

Ieri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la o reuniune a ONU că trupele Kremlinului au ucis ucraineni „de plăcere”.

Ambasadorul Rusiei a negat acuzațiile de crime de război din partea țării sale, cu aceleași argumente demontate deja de filmările din satelit.

Consiliul, cu sediul la Geneva, este format din 47 de state membre și lucrează pentru promovarea și protejarea drepturilor omului în întreaga lume.

Propunerea de a da afară Rusia – făcută de SUA și Marea Britanie – ar avea nevoie de sprijinul a două treimi din cei 193 de membri ai ONU pentru a fi adoptată joi.

O rezoluție anterioară a ONU de a denunța invazia rusă a Ucrainei a primit aprobarea a 141 de țări luna trecută.

20:10 6.4.2022

Josep Borell: 35 la 1 - raportul între miliardele plătite de UE pentru gazul rusesc în raport cu ajutorul pentru Ucraina

Uniunea Europeană a cheltuit 35 de miliarde de euro pe combustibil rusesc de la începutul războiului, în comparație cu doar 1 miliard de euro pentru Ucraina în arme și echipamente, a declarat șeful politicii externe al UE.

„Trebuie să-i ajutăm [pe ucraineni] să se apere. Am dat Ucrainei 1 miliard de euro. S-ar putea să pară mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă”, a spus el în Parlamentul European.

Remarcile sale au loc în timp ce ambasadorii UE se întâlnesc pentru a lua în considerare o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei – inclusiv interzicerea importurilor de cărbune rusesc.

„Astăzi am spus stop cărbunelui, dar este doar o mică parte din proiectul de lege”, a spus Borrell eurodeputaților.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE „lucrează” la măsuri suplimentare, inclusiv restricții asupra importurilor de petrol.

19:58 6.4.2022

Cinci persoane ucise la Donețk

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk, a anunțat guvernatorul regiunii, citat de The Guardian.

19:54 6.4.2022

Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Regatul Unit, în coordonare cu SUA, anunță înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia și pune capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

„Ultimul nostru val de măsuri va pune capăt importurilor de energie rusă de către Regatul Unit și va sancționa și mai multe persoane și întreprinderi, decimând mașina de război a lui Putin. Împreună cu aliații noștri, arătăm elitei ruse că nu se poate spăla pe mâini de atrocitățile comise la ordinul lui Putin. Nu ne vom odihni până când Ucraina va învinge”, a declarat Liz Truss, citată de BBC.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG