Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

19:12 6.4.2022

Viktor Orban: Ungaria, dispusă să plătească gazul rusesc în ruble, dacă Moscova o va cere

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Declarația subminează unitatea UE față de Rusia, după ce Germania și Italia, alți mari consumatori de gaz rusesc, au refuzat cererea lui Vladimir Putin de a plăti transporturile de gaze în ruble.

Germania a găsit o soluție care i-ar permite să plătească gazul în euro, care ar fi apoi convertit în ruble de către Gazprombank din Rusia.

Premierul maghiar a vorbit la o conferință de presă, la câteva zile după o victorie răsunătoare într-un scrutin despre care OSCE a spus că au fost caracterizate de părtinire mediatică, de condiții inechitabile de competiție politică și de suprapunerea mesajelor de campanie ale coaliției de guvernământ și campaniile de informare ale guvernului, amplificând avantajul coaliției de guvernământ și estompând granița dintre stat și partid.

Orbán a mai spus că l-a invitat pe Putin pentru discuții de pace în Ugaria, la care să fie prezenți liderii Ucrainei, Franței și Germaniei.

Vladimir Putin a fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe Orbán pentru victoria sa, care a fost salutată și de liderii de extremă dreapta Marine Le Pen, Matteo Salvini și fostul președinte american Donald Trump.

Guvernul Ungariei nu s-a referit la Putin într-o listă de lideri despre care se spune că l-au felicitat pe Orbán, publicată miercuri pe un site internațional.

Budapesta a sprijinit sancțiunile UE și a condamnat războiul Rusiei, dar refuzul Ungariei de a ajuta Ucraina cu arme, precum și retorica virulentă anti-ucraineană din mass-media controlată de stat i-a înfuriat pe aliați.

Miercuri, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul Ucrainei, o mișcare care indică de obicei o încărcătură diplomatică.

„Este timpul ca liderii ucraineni să nu mai insulte Ungaria și să ia act de voința poporului maghiar”, a spus Szijjártó, care a primit o medalie de prietenie de la Vladimir Putin.

În ultimele săptămâni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Orban că este de partea Kremlinului și că ignoră catastrofa umanitară suferită de locuitorii din Mariupol și din alte orașe ucrainene.

18:45 6.4.2022

SUA impun noi sancțiuni băncilor de top din Rusia

Statele Unite le sancționează pe fiicele lui Putin și Sberbank, ca parte a unui nou pachet de măsuri anunțat miercuri.

Sancțiunile vizează băncile și elitele rusești și includ o interdicție pentru orice american de a investi în Rusia.

Noile sancțiuni vor impune blocarea completă a Sberbank, care deține o treime din activele bancare ale Rusiei, și Alfabank, a declarat reporterilor un înalt oficial american.

Tranzacțiile cu energie sunt blocate de la aceste sancțiuni, a spus oficialul.

Statele Unite le sancționează, de asemenea, pe fiicele președintelui rus Vladimir Putin, pe soția și fiica ministrului rus de externe Serghei Lavrov și pe membrii consiliului de securitate al Rusiei, a spus oficialul.

Americanilor li se interzice să investească în Rusia, a spus oficialul, inclusiv prin capital de risc sau fuziuni.

Înainte, anunțul a fost făcut de președintele Biden, pe contul său de Twitter.

18:32 6.4.2022

Moscova, furioasă după expulzarea diplomaților săi din Grecia. Atena: legăturile greco-ruse au fost zdruncinate de războiul din Ucraina

Ambasada Rusiei a reacționat cu furie la decizia guvernului grec de a expulza doisprezece dintre diplomații săi după ce i-a declarat personae non-gratae, relatează Helena Smith, corespondentul The Guardian la Atena, care-și ilustrează articolul cu un graffiti de pe pereții orașului, în care este înjurat bilingv, în greacă și-n engleză, liderul de la Kremlin.

Alăturându-se listei capitalelor europene care au expulzat diplomați ruși, Atena a invocat Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice și consulare.

Într-o declarație, ambasada Rusiei a descris decizia drept un pas care ar submina și mai mult relațiile bilaterale dintre cele două națiuni creștine ortodoxe.

„Am protestat ferm împotriva acestui pas nejustificat și ostil care urmărește să distrugă în continuare relațiile noastre bilaterale”, se spune în declarație, menționând că ambasadorul Rusiei în Grecia, Andrei Maslov, a fost chemat la Ministerul de Externe al Atenei pentru a fi informat despre decizie. „Am precizat că această acțiune nu va fi lipsită de consecințe.”

Legăturile greco-ruse au fost zdruncinate ca niciodată de războiul din Ucraina, i-a transmis prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis. El nu numai că a clarificat faptul că Atena s-a alăturat din toată inima Kievului, agresat de Rusia, dar a declarat că nu este momentul pentru neutralitate.

„Nu poate exista neutralitate”, a spus el recent pentru MPS grec, „ori cineva este în favoarea dreptului internațional, ori este împotrivă”.

Administrația de centru-dreapta a Greciei a trimis asistență umanitară și militară Ucrainei, în ciuda unui sondaj care a arătat că grecii și-ar dori să rămână în afara conflictului.

Ucraina găzduiește o mare comunitate etnică grecească, cu diaspora numărând aproximativ 150.000 de greci numai în orașul asediat Mariupol.

Mitsotakis, ca și ministrul său de externe Nikos Dendias, au spus că protecția comunității grecești din Ucraina și obligațiile Greciei ca stat membru al UE vor avea prioritate față de legăturile diplomatice cu regimul de la Moscova, care a încălcat atât de flagrant dreptul internațional prin invadarea Ucrainei.

17:56 6.4.2022

Rusia acuză Ucraina că se folosește de imaginile cu cadavrele din Bucea ca să atragă sancțiuni asupra Moscovei

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a acuzat Ucraina că folosește imagini cu cadavrele împrăștiate în orașul ucrainean Bucea, despre care Rusia spune că sunt trucate, pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și pentru a deraia discuțiile de pace.

Ucraina a acuzat armata rusă că a masacrat locuitorii din Bucea, o zonă din afara capitalei Kiev, pe care trupele ruse au ocupat-o câteva săptămâni înainte de a se retrage. Țările occidentale au cerut pedepsirea celor responsabili de uciderea civililor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG