Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

09:49 6.4.2022

Marea Britanie trimite ambulanțe în Ucraina

Case distruse în Borodyanka, regiunea Kiev, Ucraina, 5 aprilie 2022.
Case distruse în Borodyanka, regiunea Kiev, Ucraina, 5 aprilie 2022.

Marea Britanie va trimite în Ucraina un surplus de ambulanțe NHS pentru a înlocui vehiculele distruse în atacurile rusești.

Ministerul de Externe a declarat că se așteaptă ca 20 de ambulanțe să ajungă în țară în această săptămână, relatează The Guardian.

„Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari donatori de ajutor, furnizând alimente, medicamente și generatoare pentru a-i ajuta pe cei afectați. Aceste ambulanțe de clasă mondială ale NHS vor ajuta acum să aducă îngrijiri vitale direct celor răniți în timpul conflictului”, a spus ministrul de externe britanic, Liz Truss.

10:22 6.4.2022

UK: Peste 60% din „cufărul de război” al lui Putin a fost înghețat prin sancțiuni

Mai mult de 60% din fondurile de război ale lui Vladimir Putin au fost înghețate de sancțiuni, dar mai sunt multe de făcut, a declarat Liz Truss, potrivit BBC.

Ministrul de externe a declarat că sancțiunile „paralizante” împing economia rusă înapoi ”în epoca sovietică”.

Mai mult de 350 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de 604 miliarde de dolari, nu sunt disponibile pentru regim, a adăugat ea.

Apelul ministrului britanic pentru mai multe măsuri vine în contextul în care Rusia a fost condamnată vehement după ce au apărut imagini cu cadavre pe străzile din Bucea, în apropiere de Kiev, după retragerea trupelor rusești.

10:51 6.4.2022

Civilii din Lugansk, sfătuiți să fugă din zonă cât timp mai este posibil

Autoritățile din regiunea Lugansk din estul Ucrainei speră să evacueze miercuri civilii prin cinci coridoare umanitare și au îndemnat locuitorii să plece „cât este sigur”.

„Îi vom scoate pe toți afară dacă rușii ne vor permite să ajungem la locurile de întâlnire (pentru evacuare). Pentru că, după cum vedeți, ei nu respectă întotdeauna încetarea focului”, afirmă guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.

„Fac apel la fiecare locuitor al regiunii Lugansk: evacuați-vă cât este sigur. Cât timp există autobuze și trenuri, profitați de această oportunitate”, a mai scris el pe canalul de Telegram.

El a precizat că legăturile feroviare din regiunea Donețk au fost avariate săptămâna aceasta și că reparațiile au durat câteva ore. „Acesta este un alt semnal de alarmă”, a spus Gaidai.

Rusia ar pregăti o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Doneţk, Lugansk şi Mariupol

Un vehicul blindat al trupelor pro-ruse, pe o stradă cu clădiri distruse. Mariupol, Ucraina, 31 martie 2022.
Un vehicul blindat al trupelor pro-ruse, pe o stradă cu clădiri distruse. Mariupol, Ucraina, 31 martie 2022.

Principalele eforturi militare ruse se concentrează de acum pe pregătirea unei ofensive pentru a stabili controlul total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, din estul Ucrainei, şi Mariupol, în sud, conform unui buletin actualizat al Înaltului Comandament al armatei ucrainene, citat de Agerpres.

Potrivit raportului, trupele ruse îşi continuă ofensiva spre Izium, oraş situat pe râul Doneţk, în regiunea Harkov, precum şi spre Sloviansk şi Barvinkove, în aceeaşi regiune.

Acestea sunt văzute de analiști ca orașe-cheie în ofensiva spre Doneţk şi Lugansk, autoproclamatele republici din estul Ucrainei.

Criza umanitară din Mariupol se înrăutățește

Conducerea militară a Ucrainei mai spune cu privire la situaţia din oraşul Mariupol că „tentativele de a lua cu asalt nu încetează”, dar că „apărătorii oraşului desfăşoară o ripostă eroică de mai bine de 40 de zile împotriva unor forţe covârşitoare ale invadatorilor ruşi”.

Armata rusă a anunţat marţi o ofensivă finală pentru a prelua controlul asupra oraşului-port după expirarea termenului dat forţelor ucrainene pentru a depune armele şi a părăsi localitatea.

Ministerul britanic al Apărării a transmis miercuri, în actualizarea zilnică a războiului, că situația umanitară din Mariupol se înrăutățește, estimând că majoritatea celor 160.000 de oameni din orașul asediat nu au electricitate, metode de comunicare, medicamente, căldură sau apă.

11:29 6.4.2022

Armata ucraineană: Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel sunt daţi dispăruţi

Case distruse în localitatea Hostomel, 31 martie 2022.
Case distruse în localitatea Hostomel, 31 martie 2022.

Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale.

Taras Dumenko a declarat că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă, în declaraţii pentru un post de radio local menţionate de Ukraîinska Pravda marţi seara și citat de Agerpres.

Au dispărut fără urmă soţul şi fiul unui medic local care au fost răpiţi în urmă cu 12 zile, iar cadavrele unor persoane despre care se ştie că au fost ucise, de asemenea, nu pot fi găsite, a spus el.

Localitatea Hostomel se află la nord-vest de capitala Kiev, în apropierea unui important aerodrom. Suburbia a fost puternic disputată de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit.

În urmă cu câteva zile, trupele ucrainene au reluat controlul asupra suburbiilor Hostomel, Bucea şi Irpin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG