Ministerul de Externe al Ungariei îl convoacă pe ambasadorul ucrainean pentru „insulte”
Ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat miercuri de Ministerul de Externe al Ungariei ca să aducă lămuriri cu privire la „insultele” din partea Kievului privind poziția Budapestei față de invazia Rusiei, relatează Reuters.
Ministrul maghiar a declarat că Ungaria a condamnat invazia Rusiei, a recunoscut suveranitatea Ucrainei și a primit sute de mii de refugiați care au fugit din calea războiului.
A fost „timpul ca liderii ucraineni să înceteze cu insultele la adresa Ungariei și să recunoască voința poporului maghiar”, a declarat Péter Szijjártó, la trei zile de la alegerile în care Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat.
„Acesta nu este războiul nostru, așa că vrem și vom rămâne în afara lui”, a adăugat ministrul ungar.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Viktor Orbán se teme de influența Rusiei și că va trebui să aleagă între Moscova și „cealaltă lume”.
Șeful diplomației UE: Plățile pentru combustibil acordate Rusiei depășesc cu mult ajutorul militar acordat Ucrainei
Uniunea Europeană a cheltuit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc de la începutul războiului, în comparație cu o cheltuială de doar 1 miliard de euro pentru Ucraina în arme și armament, a declarat miercuri șeful politicii externe a UE.
„Trebuie să îi ajutăm (pe ucraineni) să se apere... Am dat Ucrainei 1 miliard de euro. Poate părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”, a declarat Josep Borell, în Parlamentul European, citat de BBC.
Comentariile sale au fost făcute în contextul în care ambasadorii UE se întâlnesc pentru a lua în considerare o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune rusesc.
„Astăzi am pus capăt cărbunelui, dar aceasta este doar o mică parte din factură”, a declarat Borrell în fața deputaților europeni.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE „lucrează” la măsuri suplimentare, inclusiv restricții asupra importurilor de petrol.
Papa Francisc condamnă crimele din „orașul martirizat Bucea”
Papa Francisc a condamnat miercuri „masacrul de la Bucha” și a sărutat un steag ucrainean trimis din orașul ucrainean.
„Știrile recente din războiul din Ucraina, în loc să aducă ușurare și speranță, au adus noi atrocități, cum ar fi masacrul de la Bucea”, a declarat Papa Francisc, potrivit Reuters, la finalul audienței sale săptămânale din auditoriul Vaticanului.
„Opriți acest război! Lăsați armele să tacă! Nu mai semănați moarte și distrugere!”, a spus el, condamnând cruzimea împotriva civililor, a femeilor și copiilor lipsiți de apărare.
Francisc a declarat că steagul întunecat și pătat, pe care erau scrise și simboluri, i-a fost adus marți de la Bucea.
„Vine din timpul războiului, tocmai din acel oraș martirizat, Bucea”, a spus el, sărutându-l și arătându-l celor câteva mii de persoane.
El a cerut apoi unui grup de copii refugiați de război, care au sosit marți din Ucraina, să se apropie de el.
„Acești copii au fost nevoiți să fugă pentru a ajunge pe un pământ sigur. Acesta este rodul războiului. Să nu-i uităm pe ei și să nu uităm poporul ucrainean”, a spus el.
În prima parte a audienței sale, Suveranul Pontif a spus: „În războiul din Ucraina, suntem martorii neputinței Națiunilor Unite”.
Generalul Mark Milley: Potențialul pentru un „conflict internațional” este în creștere
Șeful Statului Major reunit al SUA, generalul Mark Milley, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au apărut în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, în prima lor mărturie în fața Congresului de la invazia Rusiei în Ucraina.
Cei doi șefi ai Pentagonului au declarat că amenințările din partea Rusiei și a Chinei rămân semnificative, în timp ce au apărat abordarea americană a războiului și fluxul de arme pe care SUA îl trimite în Ucraina, transmite CNN.
Generalul Milley a declarat că invazia Rusiei în Ucraina este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și poate a lumii” în cei 42 de ani de serviciu pe care îi are în armata americană.
„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele cu intenția de a schimba în mod fundamental regulile bazate pe ordinea globală actuală. Intrăm într-o lume din ce în ce mai instabilă, iar potențialul pentru un conflict internațional semnificativ este în creștere, nu în scădere”, a completat el.
Șeful Statului Major reunit al SUA s-a declarat în favoarea unor noi bazele militare permanente în Europa: „Mulți aliați, în special țările baltice, Polonia și România își doresc aceste baze militare. Ei le vor construi, ei vor plăti pentru ele”.
Generalul american a mai spus că militarii americani vor fi prezenți prin rotație, pentru a se evita costurile pentru cazarea familiilor și școlarizarea copiilor lor.