Linkuri accesibilitate

Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.
Vlad Taniuk, un copil de 6 ani, stă în curtea casei lângă mormântul mamei sale, Ira Taniuk, care a murit din cauza foametei și a stresului provocat de război, la periferia Kievului, Ucraina. Fotografie realizată pe 4 aprilie 2022.

Teroare rusească în Ucraina | 5.000 de crime de război, investigate. SUA și Marea Britanie impun noi sancțiuni Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ceară răspunderea deplină pentru crimele comise de forțele rusești în Ucraina. Este a 42-a zi de război.

Organizația Națiunilor Unite va dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele de miercuri, de la Donețk.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că țara sa nu va avea „nicio dificultate” să plătească gazul rusesc în ruble și că va face acest lucru dacă Moscova o va cere.

Tinerii oameni de știință de la Novosibirsk au fost recrutați la război.

Departamentul de Justiție al SUA caută soluții legale pentru „a urmări în judecată activitatea criminală a Rusiei”. Înalți oficiali din justiție, procurorul general, Merrick Garland și directorul FBI, Christopher Wray, vor discuta despre această acțiune.

Noi sancțiuni au fost anunțate miercuri de Statele Unite și Marea Britanie. Vor fi interzise noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă, după ce oficialii de la Washington și Kiev au acuzat Moscova că a comis crime de război în orașul ucrainean Bucea. Regatul Unit a anunțat înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank of Moscow și a interzis toate investițiile noi către Rusia. Totodată, a pus capăt tuturor importurilor de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului.

Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise, iar opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni, a anunțat ministrul britanic de externe, Liz Truss, care a spus că pachetul este „una dintre cele mai dure sancțiuni ale noastre de până acum”.

Oficialii ucraineni fac apel la oamenii estul țării să „profite de această oportunitate” pentru a fugi „cât este sigur”, pe măsură ce avertizează că Rusia își concentrează forțele pentru noi atacuri în încercarea de a prelua controlul total al Donbasului.

Cinci coridoare umanitare urmează să se deschidă în Lugansk, în timp ce mii de oameni au început deja să plece spre vest.

Liderii SUA și UE discută impunerea de noi sancțiuni la adresa Rusiei, pe care o consideră vinovată de masacrul de la Bucea și din alte orașe ucrainene, iar miniștrii de externe ai NATO se reunesc pentru două zile pentru a se pune de acord cum să sprijine cel mai bine Ucraina.

La nivelul UE au fost propuse inclusiv interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

SUA ar avea în vedere măsuri care le vizează pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin și cea mai mare bancă din Rusia: Sberbank.

Washingtonul anunță, de asemenea, că va intensifica ajutorul militar, și va trimite Ucrainei sisteme de rachete antitanc Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

Președintele rus, Vladimir Putin, spune că sancțiunile sunt prețul pe care Rusia trebuie să-l plătească pentru libertate.

Peste 400 de persoane sunt date dispărute din orașul Hostomel, afirmă un oficial local. Orașul a fost cel mai afectat de avansurile rusești asupra capitalei Ucrainei, Kiev, alături de Bucea și Irpin.

De la Vatican, Papa Francisc a condamnat masacrul civililor din orașul ucrainean Bucea, pe care Rusia continuă să îl nege în ciuda dovezilor.

România s-a alăturat, într-un final, majorității statelor UE și a decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul țării a zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

11:47 6.4.2022

Ministerul de Externe al Ungariei îl convoacă pe ambasadorul ucrainean pentru „insulte”​

Ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat miercuri de Ministerul de Externe al Ungariei ca să aducă lămuriri cu privire la „insultele” din partea Kievului privind poziția Budapestei față de invazia Rusiei, relatează Reuters.

Ministrul maghiar a declarat că Ungaria a condamnat invazia Rusiei, a recunoscut suveranitatea Ucrainei și a primit sute de mii de refugiați care au fugit din calea războiului.

A fost „timpul ca liderii ucraineni să înceteze cu insultele la adresa Ungariei și să recunoască voința poporului maghiar”, a declarat Péter Szijjártó, la trei zile de la alegerile în care Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat.

„Acesta nu este războiul nostru, așa că vrem și vom rămâne în afara lui”, a adăugat ministrul ungar.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Viktor Orbán se teme de influența Rusiei și că va trebui să aleagă între Moscova și „cealaltă lume”.

12:30 6.4.2022

Șeful diplomației UE: Plățile pentru combustibil acordate Rusiei depășesc cu mult ajutorul militar acordat Ucrainei

Uniunea Europeană a cheltuit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc de la începutul războiului, în comparație cu o cheltuială de doar 1 miliard de euro pentru Ucraina în arme și armament, a declarat miercuri șeful politicii externe a UE.

„Trebuie să îi ajutăm (pe ucraineni) să se apere... Am dat Ucrainei 1 miliard de euro. Poate părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”, a declarat Josep Borell, în Parlamentul European, citat de BBC.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care ambasadorii UE se întâlnesc pentru a lua în considerare o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune rusesc.

„Astăzi am pus capăt cărbunelui, dar aceasta este doar o mică parte din factură”, a declarat Borrell în fața deputaților europeni.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE „lucrează” la măsuri suplimentare, inclusiv restricții asupra importurilor de petrol.

13:18 6.4.2022

Papa Francisc condamnă crimele din „orașul martirizat Bucea”

Papa Francisc a condamnat miercuri „masacrul de la Bucha” și a sărutat un steag ucrainean trimis din orașul ucrainean.

„Știrile recente din războiul din Ucraina, în loc să aducă ușurare și speranță, au adus noi atrocități, cum ar fi masacrul de la Bucea”, a declarat Papa Francisc, potrivit Reuters, la finalul audienței sale săptămânale din auditoriul Vaticanului.

„Opriți acest război! Lăsați armele să tacă! Nu mai semănați moarte și distrugere!”, a spus el, condamnând cruzimea împotriva civililor, a femeilor și copiilor lipsiți de apărare.

Francisc a declarat că steagul întunecat și pătat, pe care erau scrise și simboluri, i-a fost adus marți de la Bucea.

„Vine din timpul războiului, tocmai din acel oraș martirizat, Bucea”, a spus el, sărutându-l și arătându-l celor câteva mii de persoane.

El a cerut apoi unui grup de copii refugiați de război, care au sosit marți din Ucraina, să se apropie de el.

„Acești copii au fost nevoiți să fugă pentru a ajunge pe un pământ sigur. Acesta este rodul războiului. Să nu-i uităm pe ei și să nu uităm poporul ucrainean”, a spus el.

În prima parte a audienței sale, Suveranul Pontif a spus: „În războiul din Ucraina, suntem martorii neputinței Națiunilor Unite”.

13:35 6.4.2022

Generalul Mark Milley: Potențialul pentru un „conflict internațional” este în creștere

Șeful Statului Major reunit al SUA, generalul Mark Milley, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au apărut în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, în prima lor mărturie în fața Congresului de la invazia Rusiei în Ucraina.

Cei doi șefi ai Pentagonului au declarat că amenințările din partea Rusiei și a Chinei rămân semnificative, în timp ce au apărat abordarea americană a războiului și fluxul de arme pe care SUA îl trimite în Ucraina, transmite CNN.

Generalul Milley a declarat că invazia Rusiei în Ucraina este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și poate a lumii” în cei 42 de ani de serviciu pe care îi are în armata americană.

„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele cu intenția de a schimba în mod fundamental regulile bazate pe ordinea globală actuală. Intrăm într-o lume din ce în ce mai instabilă, iar potențialul pentru un conflict internațional semnificativ este în creștere, nu în scădere”, a completat el.

Șeful Statului Major reunit al SUA s-a declarat în favoarea unor noi bazele militare permanente în Europa: „Mulți aliați, în special țările baltice, Polonia și România își doresc aceste baze militare. Ei le vor construi, ei vor plăti pentru ele”.

Generalul american a mai spus că militarii americani vor fi prezenți prin rotație, pentru a se evita costurile pentru cazarea familiilor și școlarizarea copiilor lor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG