Citând persoane anonime informate, Bloomberg News scrie că oficialii chinezi iau în considerare vânzarea operațiunilor companiei din SUA către platforma de socializare X a lui Elon Musk.
Relatarea prezintă un scenariu care ar fi discutat la Beijing, prin care platforma X ar putea cumpăra operațiunile TikTok din SUA de la proprietarul chinez ByteDance și le-ar integra în platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Reprezentanții TikTok au negat informațiile. „Nu ni se poate cere să comentăm ficțiune pură”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru AFP.
Relatarea Bloomberg estimează valoarea operațiunilor TikTok din SUA la o sumă între 40 și 50 de miliarde de dolari.
Deși Musk este în prezent cel mai bogat om din lume, Bloomberg scrie că nu este clar cum ar putea să cumpere TikTok.
Congresul SUA a adoptat în 2024 o lege prin care impune ByteDance, proprietarul TikTok, fie să-și vândă platforma extrem de populară în SUA, fie să o închidă. Legea intră în vigoare pe 19 ianuarie, cu o zi înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția.
Guvernul SUA susține că TikTok permite Beijingului să colecteze date și să spioneze utilizatorii și este un canal de răspândire a propagandei. China și ByteDance neagă aceste acuzații.
TikTok a contestat la Curtea Supremă a SUA legea care poate duce la interzicerea aplicației.
La audieri, majoritatea judecătorilor Curții au părut sceptici cu privire la argumentele TikTok că forțarea unei vânzări a fost o încălcare a dreptului la liberă exprimare, prevăzut de Primul Amendament al Constituției, notează AFP.
Bloomberg precizează că scenariul vânzării către Elon Musk a operațiunilor TikTok din SUA este „încă preliminar” și că oficialii chinezi nu au ajuns încă la un consens.
Ce pericole prezintă aplicația TikTok
- Aplicația colectează informații de advertising direct de pe site-urile proprii prin integrarea unor utilitare de tip TikTok Advertising, precum TikTok Pixel;
- Aplicația poate colecta un număr mare de informații despre dispozitivul utilizatorului, printre care:
- SSID Wifi,
- numărul de model al telefonului,
- seria cartelei SIM, IMEI,
- citire SMS,
- adresa MAC a dispozitivului,
- număr de telefon,
- date GPS,
- detalii despre alte conturi conectate la dispozitiv,
- acces complet la Clipboard (ceea ce poate genera riscuri de securitate cibernetică deoarece o mare parte dintre dintre aplicațiile Password Manager exploatează clipboard);
- Aplicația urmărește utilizatorii, chiar dacă aceștia au activată opțiunea Do Not Track;
- Aplicația colectează automat date precum:
- modelul dispozitivului,
- sistemul de operare,
- modele și ritmul de apăsare a tastelor,
- IP,
- locație,
- conținut urmărit,
- istoric căutări,
- caracteristici ale conținutului postal,
- profiling de gen, vârstă etc;
- Aplicația își rezervă dreptul de a partaja date cu autorități publice;
- Aplicația colectează informații despre celelalte servicii și aplicații ce sunt instalate pe dispozitiv;
- Poate efectua depanare de la distanță asupra aplicației, inclusiv executarea de noi procese;
- Execută comenzi în Webview (poate duce la încărcarea de fișiere malware pe dispozitivul care găzduiește aplicația);
- Aplicația are un browser propriu încorporat cu funcții Javascript iar orice date introduse pot fi monitorizate.
Elon Musk este un aliat apropiat al lui Donald Trump și se așteaptă să joace un rol influent în administrația de la Washington în următorii patru ani.
În decembrie, Donald Trump a cerut Curții Supreme să amâne interdicția pentru a oferi viitoarei sale administrații posibilitatea de a găsi „o rezolvare politică a problemei”.
Potrivit legii adoptate de Congresul SUA, termenul limită de 19 ianuarie poate fi prelungit doar dacă s-au făcut progrese către un act de separare a activităților TikTok, care să facă posibilă vânzarea operațiunilor din SUA. Nici ByteDance, nici TikTok însă nu au dat semnale că sunt în căutarea unei soluții de vânzare a platformei în SUA.
Legea care ar putea interzice TikTok în SUA urmărește să împiedice alte țări să interfereze cu securitatea națională.
Parlamentarii americani au declarat că sunt îngrijorați de felul în care sunt colectate datele utilizatorilor, precum și de influența potențială a TikTok prin algoritmii de publicare a conținutului.
Departamentul de Justiție al SUA susține că o vânzare a operațiunilor TikTok din SUA este necesară deoarece „controlul continuu al Chinei asupra aplicației TikTok reprezintă o amenințare continuă la adresa securității naționale”.
Interzicerea TikTok ar împiedica pe oricine să descarce sau să actualizeze TikTok pe dispozitivele proprii, dar nu ar elimina aplicația instalată deja de cei 170 de milioane de utilizatori din SUA.
Fără actualizări însă, aplicația va înceta în cele din urmă să funcționeze sau va deveni nesigură de utilizat din cauza lipsei de protecție de securitate cibernetică.
TikTok a fost deja interzis în mai multe țări, inclusiv India, Afganistan și, cel mai recent, Albania.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.