Din al doilea trimestru al anului 2016 și până la mijlocul lui 2020, toate TIR-urile care au intrat sau au ieșit din România, în special cele de marfă, au fost verificate doar vizual de vameșii și polițiștii din punctele rutiere de frontieră ale României.
Conform datelor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, instituție din subordinea Ministerului de Interne, România are 25 de vămi cu ieșire și intrare rutieră.
În 2016, toate cele 15 scanere de la aceste granițele pentru trecerea autovehiculelor au devenit inoperabile, iar Autoritatea Vamală Română nu a reușit să le înlocuiască, așa cum reiese din datele obținute de Europa Liberă de la Fisc.
De-abia în 2020, statul român a achiziționat șase sisteme de tip cameră mobilă și un sistem performant (Cargoscan) destinat Portului Constanța.
Vidul de patru ani
„Autoritatea Vamală Română are în dotare 15 sisteme mobile de scanat trailere și containere marfă fără drept de utilizare și care nu mai sunt funcționale din ultimul trimestru al anului 2016”, au fost datele primite de Europa Liberă de la Autoritatea Vamală Română.
În acest moment, vameșii verifică doar actele pentru transportatorii de marfă, apoi, prin sortare, în baza suspiciunilor, aleg să verifice și vizual ce transportă un TIR.
„Cu un scaner performant se poate vedea ușor dacă într-un transport de cereale, spre exemplu, sunt ascunse pachete de țigări sau droguri. În condițiile actuale, tot ce se poate face este ca Poliția de Frontieră să obțină informații că într-un anumit TIR se află droguri sau țigări și atunci să dispună verificarea amănunțită a mărfii din autocamion. Dacă nu sunt informații că un autocamion transportă ceva ilegal, este greu de descoperit țigări, spre exemplu, chiar dacă TIR-ul este verificat prin sondaj”, ne-a explicat un șef de punct vamal de la granița cu Ucraina.
Povestea roboscanerelor
Statul român, prin intermediul Autorității Vamale și a Ministerului de Interne, a achiziționat în ultimele două decenii 15 aparate de scanare a camioanelor, denumite Roboscan.
În practică, scanerul folosit în vămile românești este un sistem de tip poartă/intrare mobilă pe care este instalat un fascicul cu raze. Prin această poartă trece un TIR, iar conținutul containerul este scanat. Sistemul de scanare permite vameșilor să vadă ce tip de marfă se află în interiorul containerului, fără a mai fi nevoie de controlul manual al autocamionului.
În 2002-2003, România a cumpărat cu o finanțare a Băncii Mondiale trei scanere de tip Mobile Imaging Systems (MIS), de producție americană, așa cum reiese din datele publice ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Ulterior, s-a mai realizat achiziția de 12 scanere mobile de tip Roboscan, produse de MB Telecom. Societatea este administrată și deținută de omul de afaceri Mircea Tudor. În jur de 2,5 milioane de euro a cheltui statul pentru fiecare roboscan, conform datelor din dosarele de achiziție publică.
Doar unele TIR-uri din Portul Constanța sunt scanate
Poliția Română a achiziționat în toamna anului 2020 un sistem mobil de scanare a containerelor și TIR-urilor care tranzitează Portul Constanța, așa cum ne-au precizat reprezentanții instituției. Instalația era necesară pentru a detecta mai rapid bunurile interzise care sunt introduse ilegal în țară, droguri sau țigări de contrabandă, sau chiar migranții ilegali.
Datele obținute de Poliția de Frontieră în urma scanării unui container sunt oferite și Autorității Vamale.
Instalația achiziționată pentru Portul Constanța este un aparat de tip Roboscan, numit însă Cargoscan. Este un sistem mobil de scanare a containerelor și TIR-urilor în portul constănțean.
Prin folosirea acestui sistem modern de scanare a vehiculelor și containerelor, timpul mediu de verificare scade de la câteva ore la câteva minute, spune Poliția Română.
Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control și care „radiografiază" vehicule și containere atât în staționare, cât și în mers. Scanerul are capacitatea de a „privi” prin containerele din oțel și poate fi controlat de la distanță, în condiții de radiație profesională zero pentru polițistul operator.
Sistemul a costat 1,5 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro, 80 la sută, reprezintă o finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III. Aproape 310.000 de euro, 20 la sută, constituie co-finanțare susținută de Inspectoratul General al Poliției Române.
În plus, în 2020, ANAF a mai cumpărat șase aparate mobile de mică putere care pot scana conținutul TIR-urilor. Este vorba de camere de mici dimensiune, cu termoviziune. Statul român a cheltuit pentru achiziția acestor instalații aproape de 500.000 de euro.
În PNRR se recunoaște problema lipsei scanerelor
ANAF a cerut Comisiei Europene să finanțeze prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dotarea cu echipamente de scanare pentru containere și trailere a 19 puncte vamale (rutiere, maritime, aeroporturi și poștă).
Fiscul mai are în plan să finanțeze achiziția de astfel de instalații prin Fondul de gestionare integrată a frontierelor. Tot în acest sens, ANAF a prevăzut dotarea, din fonduri UE (POIM), a vămilor Halmeu și Siret cu echipamente de scanare.
Deficitul de încasare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în România a scăzut, dar rămâne printre cele mai ridicate din UE. Deficitul de încasare este diferența dintre obligația de plată valoarea colectată efectiv.
Conform raportului de țară pentru România al Comisiei Europene, deficitul de TVA a fost în ultimii ani a fost și de între 36%. Acesta ar fi printre cele mai mari din Uniunea Europeană, alături de cel din Bulgaria.