Linkuri accesibilitate

Dobânzile titlurilor de stat abia au acoperit inflația în 2023. În 2021 și 2022, cumpărătorii au pierdut peste 10% din valoarea investită


Guvernul se împrumută de la populație prin emiterea a titluri de stat în lei și euro, la diferite termene, pentru care plătește dobânzi.
Guvernul se împrumută de la populație prin emiterea a titluri de stat în lei și euro, la diferite termene, pentru care plătește dobânzi.

Când are nevoie de bani, statul are la dispoziție mai multe metode de împrumut. Una dintre ele este emiterea de titluri de stat către populație. Titlurile aduc celor care le cumpără o dobândă. Pe măsură ce durata de maturizare a titlului de stat este mai lungă, dobânda este mai mare.

Din 15 ianuarie, Ministerul Finanțelor a publicat o nouă ofertă de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de 6,10% (scandența de 1 an) și, respectiv, 7% (scadența la 3 ani).

Aceasta este cea mai recentă dintre emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor. Începând cu 2018, statul a împrumutat de la cetățeni, prin 65 de emisiuni de titluri de stat, în două programe diferite, Tezaur și Fidelis, peste 10 miliarde de euro (56 de miliarde de lei).

Au fost aproape un milion de subscrieri în ultimii cinci ani, potrivit Ministerului Finanțelor.

La emisiunea de titluri Tezaur din noiembrie-decembrie 2023, statul a atras aproape 250 de milioane de euro (1,25 miliarde de lei) și 30.000 de subscrieri.

Deși sunt mai mari decât cele de la depozite bancare, dobânzile la titlurile de stat românești nu au contracarat pierderea puterii de cumpărare, deși scopul investiției e, de fapt, să aducă un surplus.

În graficul de mai jos, realizat de Europa Liberă, se observă că, din 2021 până în 2024, titlurile de stat au oferit o dobândă mai bună decât depozitele bancare. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste metode de investiție nu a depășit rata inflației.

Asta înseamnă că, în cel mai bun caz, investitorul și-a conservat puterea de cumpărare a sumei investite inițial. În anii 2021 și 2022, puterea de cumpărare a sumei investite s-a diminuat, pentru că dobânzile oferite nu au acoperit rata inflației.

Ce sunt titlurile de stat

Titlurile de stat sunt o formă prin care statul se împrumută de la populație. Guvernul emite titluri pe care investitorii le cumpără pentru ca apoi, la termenul de maturizare, să încaseze dobânda oferită.

Dobânzile oferite de titlurile de stat Tezaur și Fidelis sunt asemănătoare, dar au caracteristici diferite, care să acopere nevoi diferite ale investitorilor.

Titlurile de stat românești au în prezent perioade de maturizare de 1, 2, 3 sau 5 ani.

Ultima emisiune de titluri Tezaur (ianuarie 2024) oferă dobânzi de 6,1%, la maturitate de 1 an , și 7, 1%, la termen de 3 ani.

La rândul său, emisiunea de titluri Fidelis din octombrie 2023 a oferit titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,1%, respectiv 7,25%.

În același timp, pentru titlurile de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani s-au oferit dobânzi anuale de 4%, respectiv 5,5%.

Argumente pentru titluri de stat versus depozite bancare

Specialiștii în finanțe personale recomandă investiția în titluri de stat pentru că oferă dobânzi mai mari decât cele ale depozitelor bancare.

Ar fi unul dintre argumentele pentru investirea rezervelor proprii în titluri de stat.

Mai mult, titlurile de stat sunt cea mai sigură formă de economisire, fiind garantate de Constituție, fără plafon maxim, așa cum se întâmplă în cazul depozitelor bancare.

De asemenea, dobânzile aferente titlurilor de stat nu se impozitează, în timp ce dobânzile bancare se impozitează cu 10%.

Specialiștii în finanțe personale afirmă și că titlurile Fidelis sunt de preferat celor Tezaur, dacă investitorul dispune de minimum 5.000 de lei pe care vrea să îi investească.

Un prim argument ar fi că titlurile Fidelis pot fi tranzacționate înainte de termen fără a-și pierde dobânda acumulată. În cazul titlurilor Tezaur, lichidarea înainte de termen duce la pierderea întregii dobânzi acumulate.

Un alt avantaj ar fi ușurința tranzacționării. Încasarea dobânzilor pentru titlurile de stat Fidelis se face direct în contul curent al băncii prin care a fost făcută cumpărarea.

În cazul titlurilor de stat Tezaur, daca suma încasată anual e sub 5.000 RON, investitorul trebuie să meargă la Trezorerie sau la Poșta Română să își încaseze dobânda la ghișeu.

Dacă suma încasată este peste 5.000 RON, atunci se transmite direct în contul curent.

Specialiștii evaluează că, în ultimii șase ani, pierderea puterii de cumpărare pentru economiile ținute exclusiv în depozite bancare a fost de 20-25%.

Titlurile de stat, alături de depozitele bancare sunt considerate instrumente conservatoare de investiții, cu riscuri și dobânzi minime, în comparație cu alte instrumente financiare.

Teoria spune că investiția în titluri de stat e mai sigură pe termen lung, 3 sau 5 ani, pentru că dobânda poate contracara, măcar în parte, fluctuațiile inflației din mai mulți ani consecutivi.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG