Nemulțumirea, exprimată de data aceasta de personaje-cheie, vizează în principal faptul că ministrul nu a pus capăt ”abuzurilor”, sintagmă prin care PSD, ALDE și liderii acestora au justificat toate modificările legislative operate în ultimii doi ani.
UPDATE Liderul UDMR, Kelemen Hunor a anunțat că nu-l va susține pe ministrul justiției la moțiune deoarece OUG 7 este ”irațională”.
Nu este prima oară că Tudorel Toader este criticat de diverși PSD-iști mai mult sau mai puțin importanți pentru faptul că nu a dat câteva ordonanțe de urgență așteptate de partid și de liderul său, de exemplu, OUG de amnistie și grațiere sau cea care să dea posibilitatea condamnaților prin decizii definitive ale completelor de cinci judecători să apeleze la contestația în anulare. Dar este prima oară când Tudorel Toader este amenințat la scenă deschisă că ar putea să-și piardă funcția, iar partidul să nu-l mai susțină.
Tonul l-a dat chiar Liviu Dragnea acum două zile, când a spus ironic că nu știe care va fi soarta moțiunii, iar ștafeta a fost preluată și dusă mai departe de Florin Iordache, șeful controversatei comisii care a operat pe repede- înainte modificările la legile justiției și Codurile penale. Acuza lui Iordache, care a vorbit în numele grupului PSD, că ministrul a adoptat Ordonanța 7 fără să se consulte cu asociațiile de magistrați și cu opoziția pare ipocrită în contexul în care faimoasa OUG 13 a fost adoptată de însuși Iordache exact la fel.
"Am câștigat în Parlament pentru că am reușit să așezăm la aceeași masă și puterea, și opoziția, și asociațiile magistraților (...) Domnule ministru, înainte de a da lecții la televizor, ar fi trebuit să procedați ca doamna Dăncilă, care a inițiat consultări cu magistrații și a dezamorsat criza din justiție", a spus Iordache în plenul Parlamentului. Revenind la ”fermitatea” din perioada OUG 13, Iordache a pus capăt explicațiilor lui Toader printr-un gest folosit până acum doar față de opoziție: i-a tăiat microfonul.
De fapt, adevăratele reproșuri erau în altă zonă, PSD fiind nemulțumit că ministrul nu a dat ordonanța privind Codurile penale și nu a finalizat revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr.
Aceste acuze au venit din partea lui Eugen Nicolicea, la fel de priceput ca Iordache și Șerban Nicolae în modificarea legislației penale în așa fel încât să devină obiectul criticilor Comisiei europene, Comisiei de la Veneția, GRECO, a magistraților și societății civile. Doar că Nicolicea i-a aplicat ministrului aceste lovituri cu o seară înaintea discutării moțiunii simple și dintr-un loc apreciat de PSD-iști: postul deținut de Dan Voiculescu.
”La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia și văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească și să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnul Lazăr și i-a îngăduit să iasă la pensie”, a spus Nicolicea.
Ministrul Tudorel Toader nu exclude nici el posibilitatea să fie revocat, chiar dacă Călin Popescu Tăriceanu, cel care l-a propus pentru funcție, îl susține în continuare, desi parcă nu la fel de convingător. Motive nici nu ar avea prea multe, pentru că și din punctul de vedere al liderului ALDE lupta lui Toader cu ”statul paralel”, ”abuzurile” și ”poliția politică” putea fi mai eficientă. Politic însă, din punct de vedere al relațiilor cu PSD, Tăriceanu trebuie să țină cu dinții de poziția de la justiție, pentru că altfel e limpede că aceasta va intra rapid în ograda PSD, așa cum s-a întâmplat recent cu Autoritatea Electorală Permanentă, care după demisia lui Daniel Barbu a fost acaparată de PSD. În balanță ar mai atârna și faptul că pe Tăriceanu îl așteaptă un vot privind ridicarea imunității pentru punerea sa sub urmărire penală. Vot care depinde de PSD și fără de care ia din nou drumul DNA.
Moțiunea PNL, numită sugestiv: ”Tudorel Toader și PSD-ALDE, luați mâinile murdare de pe Justiție!” nu are șanse să treacă fără voturile UDMR, mereu favorabilă până acum tuturor modificărilor legislative făcute de coaliția PSD-ALDE, indiferent cât de controversate și criticate de partenerii externi ai României au fost. Acum câteva zile, în plin scandal declanșat de OUG7 și pe fondul protestelor magistraților, Kelemen Hunor a criticat atât modul în care a fost adoptată ordonanța, cât și utilitatea acesteia.
Miercuri, după prezentarea moțiunii în parlament, Hunor a fost mult mai tranșant și a declarat că nu-l susține pe Toader la moțiune.
„OUG pe justiție nu e rațională și iată dovadă au dat OUG, de aceea nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineață o ședință de grup, dar nu îl vom susține pe domul Toader în aceste condiții. Sigur în moțiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce privește OUG nu avem niciun argument rațional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziția ministrului și vom sancționa prin vot”, a completat liderul UDMR.
Dar chiar și așa, în situația în care moțiunea simplă ar strânge numărul de voturi necesar, cu ajutorul UDMR probabil,asta nu înseamnă că ministrul justiției își pierde automat funcția. Aceasta rămâne la latitudinea premierului Dăncilă, sau la propria sa voință: își poate prezenta demisia. Ceea ce, după cum s-a apărat și justificat Tudorel Toder în parlament, nu pare să intre în proiectele sale de viitor.