Linkuri accesibilitate

Toate cererile de renumărare a voturilor sau anulare a alegerilor locale au fost respinse, inclusiv la Sectorul 1. Excepție face Sectorul 2


Coadă la predarea sacilor cu voturi în Sectorul 1, București. La o săptămână de la încheierea procesului, Biroul Electoral Central încă nu a transmis rezultatele finale.
Coadă la predarea sacilor cu voturi în Sectorul 1, București. La o săptămână de la încheierea procesului, Biroul Electoral Central încă nu a transmis rezultatele finale.

Reprezentanții Biroului Electoral Central au decis să respingă toate cererile de renumărare sau anulare a alegerilor locale. Printre ele sunt și cele referitoare la Sectorul 1 ori cele depuse de Renew Europe în judeţele Mureş şi Iaşi. A fost acceptată renumărarea doar în două secții din Sectorul 2.

Update: Duminică, la ora 13, reprezentanții Biroului Electoral Sector 2 au decis renumărarea voturilor din două secții: 195 și 265.

Conform unui comunicat de presă transmis duminică de USR, BES a respins renumărarea și în celelalte 34 de secții unde reprezentanții grupării politice consideră că au fost nereguli. USR a contestat această decizie și așteaptă rezultatul contestației.

În rest, absolut toate contestațiile depuse la Biroul Electoral Central, prin care se solicita renumărare sau anulare a alegerilor locale, au fost respinse, conform unui comunicat semnat sâmbătă de președintele BEC, judecătorul Vasile Bîcu.

Circumscripțiile în care se cerea anularea alegerilor locale erau din județele Arad, Bihor, Botoșani, Mehedinți, Sibiu, Iași, Gorj, Buzău, Călărași, Mediaș, Brașov, Constanța, Mureș, Olt și Municipiul București.

Lor li se adaugă cererea Alianţei Dreapta Unită de renumărare a voturilor în Sectorul 1 - Municipiul Bucureşti şi cererile de renumărare a voturilor formulate de Partidul Reînnoim Proiectul European al României pentru 117 secţii de votare din judeţul Mureş şi 82 secţii din judeţul Iaşi.

La alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie au fost semnalate multiple nereguli în aproape jumătate dintre județe.

De exemplu, conform unei analize făcute de Europa Liberă, aproape 10.000 de buletine de vot distribuite bucureștenilor nu se mai regăsesc în rezultatele finale. Informațiile rezultă din simpla consultare a proceselor verbale oficiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP). În toată țară, lipsesc câteva zeci de mii de voturi, conform estimărilor Europei Libere.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG